Hoppa till innehåll

Alkoholens effekter del 3 – Begär

  • av
Begär

Photo by Serge Esteve on Unsplash

När du är van att dricka alkohol och en känsla av oro infinner sig då kan du plötsligt känna sug efter ett glas vin eller en öl. Det är ditt undermedvetna som spökar och vill hjälpa dig på traven att bli av med obehaget så snabbt som möjligt. Det undermedvetna vet att du kommer att slappna av och släppa det som triggade igång känslan bara du tar ett glas. 

Men låt säga att du har bestämt dg för att ta ett alkoholstopp. Då kan suget istället bli nästan överväldigande. Du känner begäret växa inom dig. Du bara MÅSTE ha ett glas. Om du inte får det så börjar du nästan klättra upp för väggarna. 

Du har satt igång ett begär. För att stilla det så tar du en drink och skickar samtidigt ett snabbmeddelande till ditt undermedvetna  att nu kan ångesten dra något gammalt över sig och försvinna. Du är glad och nöjd igen. Lättad andas du ut.

Många tror att när den som dricker försöker sluta och inte klarar av det redan är beroende. I själva verket så går alkoholförälskelsen istället in i en ny fas. Alkoholbegäret väcks än mer. När du inte får det du älskar då vill du ha det ännu mer. Det undermedvetna talar då om för dig att ett glas kan lätta på din oro och ångest, men när du försöker sluta då skriker ditt undermedvetna att hela din existens som människa är hotad till livet. Märker du grad skillnaden?  

Begär väcker tomheten inom oss

Jag ska erkänna att när jag i början av mitt alkoholstopp tänkte på att jag kanske aldrig mer skulle dricka alkohol blev jag alldeles tom och rädd. Det var en skräckupplevelse, som för alltid säga farväl till en kär gammal vän. Många vittnar om en känsla av tomhet när de tar bort något som triggar deras begär som socker, sex, shopping, sociala medier med mera. De känner sig oväntat sorgsna över något som de egentligen vill bli av med.

Beroende vill slippa känslan av begär

Beroende dricker inte för uppnå den sköna känslan som alkohol ger med avslappning utan för att slippa uppleva känslan av begär. Utan alkohol kan de inte fungera eller känna glädje. Allt kretsar om att hålla sig borta från begäret. Det gör inte situationen lättare för dem snarare tvärtom. Med missbruket kommer även baksmällor, relationsproblem, hälsoproblem, sämre självmedkänsla och självrespekt. De mår lite bättre just när de får en drink men bara lite bättre. Drinken bedövar tillfälligt känslolivet.

Hur kan vi bemöta begär på ett medvetet sätt?

Psykiatrikern Judson Brewer vid Massachusetts universitet, har länge forskat på beroenden och hur mindfulness kan användas för att stå emot begär. Han upptäckte att det är förvånansvärt effektivt mot alla former av begär. Inte så konstigt kanske eftersom begäret uppstår i vår hjärna. Det är vi själva som bygger upp begäret med att mata vår hjärna med positiva bilder på en kall öl, ett glas vin i goda vänners lag med mera. Istället behöver vi lära oss att hantera besvikelser. 

Judson Brewer menar att vi istället för att hänfalla till de begär som väcks istället stanna upp och nyfiket observera vad som händer i kroppen och känna efter vilka förnimmelser som väcks. Viljan att vända oss mot vår egen upplevelse stärks av vår nyfikenhet, vilket ger en naturlig belöning.

Bemöt begär med nyfikenhet

Hur känns nyfikenhet? Det känns bra.

Och vad händer när vi blir nyfikna? Vi börjar lägga märke till att begär bara består av förnimmelser i kroppen – åh, där drar det åt, där är det spänt, det finns en rastlöshet – och att dessa förnimmelser kommer och går.

Det är korta små upplevelser som vi kan hantera från stund till stund istället för att bli krossade av ett enormt, skrämmande begär som kväver oss.

Med andra ord, när vi blir nyfikna kliver vi ut ur våra gamla rädslostyrda reaktiva vanemönster och börjar finnas till i stunden. Vi blir en slags inre vetenskapsman som ivrigt väntar på nästa resultat.

Däremot, när vi släpper taget – kliver ur processen genom att vara nyfiket medveten om vad som händer – då lugnar samma känslan ner sig.

Se Judson Brewer berätta om hur du på ett enkelt sätt kan bryta en dålig vana.

Tidigare inlägg i serien Alkoholens effekter hittar du här.
Alkoholens effekter del 2 – Det undermedvetna
Alkoholens effekter del 1 – Ångest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.