Hoppa till innehåll

Champagne – svenskarnas älsklingsdryck nummer ett

champagne
Bubbeliblubb!

Vänninor delar skrattande på en flaska champagne och lägger huvudet vackert på sned med bländvita leenden. Händer utan ansikten som höjer glas mot solnedgången. Studenten med champagneglaset i blågult band runt halsen och ett drömskt leende på läpparna. Vinnaren i formel 1 som skakar skumpa så att bubblorna sprutar ut över pristagarna på podiet. 

Livet är fullt av champagne moments, för den som har råd. Sedan millennieskiftet har dessa ädla droppar blivit svenskarnas allra käraste lyxdryck. Vi nästan kramar sönder den i jakten på lycka och glädje. 

Champagne moment!

Vi har nämligen ökat konsumtionen från 300 000 liter per år till magiska 1,7 miljoner liter enligt Mats-Eric Nilsson författaren till boken Chateau Vaddå. Vi har blivit programmerade till att alltid ha en flaska champagne i kylen för att förgylla en vanlig grå onsdag. Fast mest dricker vi den lite billigare italienska mousserande varianten. Systembolagets mest sålda flaska med bubbel, Prosecco Pizzolato, sålde ensam i hela 1 407 000 liter under 2018. 

Sverige – en av världens största importörer av Champagne

Sverige är en av de länder som importerar mest champagne i världen. Vi ligger på tionde plats med drygt 3 miljoner flaskor per år. På första plats toppar Storbritannien med över 27 miljoner flaskor per år. Där har hovet alltid haft en förkärlek för drycken allt sedan 1600-talet långt längre än det franska hovet. De tyckte den smakade som ett förfinat öl.

Bakom Champagnes framgångar återfinns givetvis ett enormt propagandamaskeneri som började redan på 30-talet, för då var champagne nämligen på väg att tappa all sin glans och status. Den ansågs nämligen svårdrucken med alla sina bubblor. Det var mest den ryska adeln som emigrerat till Paris under revolutionen som sköljde ned sin ångest med den.

En kriskommission för Champagne

En kriskommission tillsattes  – Commission de défense et de propagande du vin de Champagne – för att försvara och propagera för den svårsålda drycken både i Frankrike och utomlands. Att satsa på reklam var inte fint nog, nej, här handlade det om imagebygge och lobbying gentemot beslutsfattare. Det gjordes broschyrer, filmer och events. Kända engelsmän flögs in till Champagne. 

Vad kan vara mer vackert än två glas bubbel i solnedgången?

”Jag ser stjärnorna!”

För att få drycken att framstå som unik och få övriga mousserande drycker att blekna i jämförelse så spreds rykten om att den uppfunnits av benediktinermunken Dom Pérignon, som skulle ha utropat: ”Jag ser stjärnorna!.” Han skulle i verkligheten ha ratat Champagne som ett misslyckat vin eftersom det har en andra jäsning för att skapa bubblorna. Bubblorna uppstår nämligen när man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa en gång till på flaska. Det kallas för den traditionella metoden. Jästen äter upp sockret, och på jästfällningen som blir kvar ska champagnen lagras minst 15 månader.

LÄS MER: Lyxparadoxen och hur du tar dig ur den

Champagne för att fira den nyfödde

Kommissionen bedrev också en hälsokampanj och framhävde dryckens fördelar inom vården. Mindre nogräknade vetenskapliga skrifter beskrev hur nyttigt det är med några glas efter en operation, en annan visade hur mycket bättre mamman mådde om hon fick smutta på skumpa efter förlossningen. Jag minns när mina barn föddes att det var lite chict att dricka ett glas strax efter förlossningen. Jag var himla glad över att bara få fika på sängen efter flera timmars förlossningsarbete fast jag ska erkänna att jag var lite avundsjuk på de som hade lyckats smuggla in en flaska champagne på BB. Nu när jag tänker tillbaka på det så är det ett himla märkligt beteende, är inte det allra största gåvan i det ögonblicket att ha fått ett friskt barn? Varför grumla det med champagne? Tänk att företeelsen skapades redan på 30-talet av kommissionen och lever än idag.

Lyxdrycken viktig accessoar på BB

Det är tydligen fortfarande livsviktigt att ha med sig champagne på BB enligt bloggaren Nisse Edvall på tidningen Mama. Han skriver att det är en av 8 saker som du måste tänka på innan förlossningen. 

”Alltså vet ni hur gott det är att dricka en klunk champagne när ens barn har fötts? Det är godare än allt du nånsin druckit förut i hela ditt liv. Glöm inte att ta med såna där champagneglas i plast också. Och lägg champagnen i kylväska. Med kylklampar såklart.”

Mammor på Allt om föräldrar diskuterar också värdet av att dricka champagne på BB . De menar att det viktigaste är inte att dricka sig full men om man ska skåla så är det riktig vara som gäller inget billigt mousserande. Bevara mig väl!

Egen champagneetikett till bebisen

Champagneetikett
Champagneetiketter till nyföddas ära.
Tänk, en alldeles egen champagneetikett till dopet.

Jag gör en snabbgoogling och hittar en uppsjö med bilder på champagne och nyfödda. I Frankrike kan du få en specialiserad champagneetikett med bild och namn på din baby , för att inte tala om doppresenten med graverat champagneglas med barnets namn. Det kommer ju att bli en himla fin present dagen telningen ska ta studenten då har de ju med sig sitt eget glas redan från födseln, eller? Det gäller att bli primad med champagne från tidig ålder så denne inte missar den viktiga vuxenriten in i alkoholens värld.

Det ska börjas i tid.

Bubbel dricks numera hela året om

Drickandet av mousserande vin och champagne i Sverige har spridits ut över hela året på ett annat sätt än förr. Dryckerna är alltså inte längre populära enbart vid nyår. Särskilt gäller det mousserande vin, men också champagne.

– Vi svenskar har börjat att dricka mousserande vin till maten i stället för att bara fira med bubbel vid de allra mest högtidliga tillfällena, förklarar Ulf Sjödin, expert på champagne och mousserande vin på Systembolaget.

Vilken relation har du till champagne?


5 kommentarer till “Champagne – svenskarnas älsklingsdryck nummer ett”

  1. De som har sitt arbete på förlossningen är inte så roade av att föräldrar blir lulliga. Det är ju deras arbetsplats och situationen är inte enbart en fest. När ett barn är förlöst är det efterarbete och nya föräldrar på väg in.
    Det finns önskemål från delar av personalen att det ska vara alkoholfria drycker men att det är en känslig fråga att diskutera.

  2. Skumpa på BB??? Herrenaddååå. Och TRE miljon flaskor?

    Annars har jag en bra relation med champagne tycker jag. Har även druckit asäcklig champagne …Var på jätteintressant visning i Champagne förra året, om ekotillverkning bl.a. och hur de olika årtiondenas smaker skiljer sig. (kommer inte ihåg nåt, men det var kul för stunden och intressant med hantverket)

  3. Haha – vilken fantastisk story! Jag har egentligen ingen relation till champagne då jag 1) inte tycker så mycket om det och 2) dricker så grymt lite överhuvudtaget och 3) firar på andra vis än genom att skåla med alkoholhaltiga drycker i glaset. När jag läser detta så tänker jag på Trick mirror av Jia Tolentino, en bok jag precis läst klart, där ett av kapitlen handlar om ”A diamond is a girls best friend” och hela bröllopscirkusen som också uppfanns då nångång, möjligen var det efter andra världskriget, men typ. Samma spin som här!

    Suckers are we all, eller?

  4. Jag gillar bubbel och tycker det är fint att ta ett litet glas vid högtidliga tillfällen. Men jag kom aldrig på tanken att dricka bubbel på förlossningen eller BB. Tänker att det inte riktigt hör ihop.
    Torr, kall och gratis, tror jag någon sa om den perfekta champagnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.