Hoppa till innehåll

Rårörd lingondricka för alla tillfällen

  • av
rårörd lingondricka

Det är så lätt och så gott att göra egen rårörd lingondricka. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Nu är lingonen här. Skogen är full av dessa små ljuvliga röda vitaminbomber. På ett par timmar fick maken och jag ihop fem liter lingon i ett nafs. Lika lätt är det att göra egen rårörd lingondricka.

Lingondricka på ett dygn

Rårörd lingondricka kokas inte utan lingonen rörs med socker och får stå ett dygn och få smak. Sedan silas saften av och smaksätts med socker till en koncentrerad dryck som du förvarar mörkt och svalt som saft på flaska.

Vackert på matbordet

Blanda ut den koncentrerade lingondrickan till önskad styrka med vatten. Blanda i en kanna innan servering och ställ att bli kall eller lägg i några isbitar. Drickans vackra röda färg pryder sin plats på matbordet.

Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka.

Ingredienser:

  • 2 liter lingon
  • 5 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft
  • 1 tsk citronsyra
  • 6 dl vatten

Tillagning:

  1. Rensa och skölj lingonen.
  2. Mixa bären i en matberedare eller blender.
  3. Blanda allt utom socker i en stor skål och ställ övertäckt i ett dygn.
  4. Sila av allt i en silduk eller i en fintrådig sil. Pressa och vrid ut all saft ur silduken
  5. Mät upp saften.
  6. Blanda saften med beräknad mängd socker tills sockret löst sig (tänk på att ta 450 gram ca 5 dl socker per liter saft).
  7. Ta bort allt skum med en slev.
  8. Häll lingondrickan på väl rengjorda flaskor.
  9. Förvara svalt och mörkt.
  10. Späd med vatten efter tycke vid servering.

Här hittar du fler alkoholfria tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.