Hoppa till innehåll

Larsa Rännar: ” Det är viktigt att uppleva tomrummet”

  • av

Larsa Rännar, kyrkoherde i Nordmalings pastorat.

Larsa tog alkoholstopp för tre år sedan då familjen återvände hem till Sverige efter att i fem år ha jobbat som kyrkoherde i Svenska kyrkan i Bryssel.  I dag är han kyrkoherde i Nordmalings pastorat.

Hur ser alkoholkonsumtionen ut i Svenska kyrkan i Bryssel?

– När jag jobbade i Bryssel var det omöjligt att ha en sträng alkoholpolicy i kyrkan, även om jag själv aldrig drack i tjänsten. Belgarna tar illa vid sig om de inte får bjuda på det finaste de har av alkoholdrycker. I Sverige är det inte lika vanligt att dricka drinkar klockan två på eftermiddagen som de gör ute i Europa. De svenskar som har bott länge utomlands, över tio år, är helt acklimatiserade till det kontinentala drickandet. Vi sålde till exempel vin till våra middagar i kyrkan och vi hade även en pub för en stor fotoklubb för att tjäna pengar till församlingen. Det var inget konstigt, så var det bara.

Varför har du tagit alkoholstopp?

– Det blev naturligt när vi återvände till Sverige.  Det fanns inte en lika stor tillgång till alkohol här som i Bryssel. Jag upplever inte att någon ifrågasätter att man inte dricker i Sverige.  Det är också fler i min omgivning som inte har alkoholproblem som har slutat att dricka alkohol för att de är less. Vi gör det inte ur ett (kyrkligt) perspektiv utan mer för att vi vill göra ett ställningstagande socialpolitiskt.

Missa inga nyheter! Prenumera på alkoless söndagsnyhetsbrev här. Höstens tema är existensiell hälsa.

Vad innebär det?

– Jag har jobbat som kock och behandlingspedagog i missbruksvården. Jag gillar inte det kommersiella kring vin. Jag har alltid känt mig rabiat när någon säger att jag ska ta med en god flaska vin till en middag. Jag gillar inte att vissa motiverar sitt drickande med ett vinintresse. Varför jaga efter upplevelser som är så snabbt förgängliga? Vi har ett snedvridet förhållningssätt till både mat och dryck i Sverige. Falukorv är lika bra mat som något annat.

– Jag bodde och studerade i Uppsala under många år. På Valborgsmässoafton var det ett hejdlöst drickande. Närmare 15 000 personer stod på Karolinabacken med champagneglas i händerna och skrålade. Dagen efter satt A-lagare vid backen och drack folköl. Då kom polisen förbi och tvingade dem att hälla ut sin öl. Snacka om dubbelmoral.

– Jag gillar inte heller det frikyrkliga sättet, liksom Anonyma Alkoholister och IOGT-NTO, som jag upplever vill tvinga människor till att bli nykterister.  Du måste själv hitta kraften till att göra en varaktig förändring. I mitt fall handlar det främst om att jag inte dricker för att jag tar ett socialt och politiskt ställningstagande mot alkohol.

Vilka fördelar har du upplevt med att sluta dricka alkohol?

– Det som är påtagligt för mig är att konditionen har blivit bättre och humöret är stabilare och jämnare. Det är egentligen inte vinster, utan det är ju mitt naturliga tillstånd. Jag har gjort en tidsresa, jag har inte känt så här sedan jag var 11-12 år.  Jag sparar även pengar på att inte gå ut och dricka och mina relationer är bättre.  Jag känner mig som en vuxnare människa när jag inte dricker alkohol. Jag kan alltid göra allt det jag vill, jag är inte förhindrad på något sätt som att hämta eller lämna en person med kort varsel. Jag är i skarpt läge hela tiden men kan ändå slappna av.

Har du några råd till de som vill ta alkoholstopp?

– Ja. Försök inte att ersätta alkoholen med något annat, som med Gud till exempel. Det är viktigt att uppleva tomrummet. Det finns många vinster att sluta med något som binder en.  Det viktigaste är att du ställer dig frågorna: Varför vill jag ta alkoholstopp? Varför vill jag bli påverkad? Vad är det jag saknar i mitt liv?  Men ta alkoholstopp för att du vill, inte för att någon annan säger det till dig.

Om du skulle göra en bildekal som peppar andra till alkoholstopp, hur skulle den lyda?

– Har du försökt att sluta med något som du är beroende av?

Tack för intervjun!

– Varsågod!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.