Hoppa till innehåll

Alkoholfri öl är Peturs passion

  • av

Petur Olafsson är ölrecensenten som tog alkoholstopp och gick ned 65 kilo på kuppen. Samtidigt fick han smak för alkoholfri öl och startade sajten Nonallco med fokus på alkoholfritt.
– Mitt mål är att testa alla alkoholfria öl i Sverige, säger han.

alkoholfri öl
Petur Olafsson gick ned 65 kg på ett år tack vare ett medvetet alkoholstopp och mycket träning.

Hur kom det sig att du startade sajten Nonallco?

– För ett par år sedan mådde jag inte så bra. Jag var väldigt överviktig och drack mycket öl både på jobbet och på fritiden i kombination med dåliga matvanor. Dessutom hade jag Ingen tid för motion och hälsa. Jag var i ett dåligt skick.  Jag bestämde mig för att inte dricka alkohol under ett år. Vilket var en utmaning för mig eftersom jag även skriver om och recenserar öl. ­­­Jag har länge haft intresse för öl, för 15 – 20 år sedan startade jag till tillsammans med min bäste vän Fredrik, en öl-vecka i Göteborg. Jag är även frilansskribent för Mitt Kök i Expressen och Allt om vin på webben.

Vilket intresse finns det för att läsa om alkoholfri öl?

– Till en början kände jag att det var meningslöst att skriva om alkoholfri öl. Men sedan upptäckte jag att det var inte så dåligt som jag trodde, tvärtom. Jag började testa och recensera alkoholfri öl. Det är ingen skriver som alkoholfri öl och hälsosam livsstil men det finns ett ökat intresse för alkoholfritt ute i världen. Därför startade jag sajten Nonallco. Mitt mål är att testa alla alkoholfria öl i Sverige, det finns hur många som helst. Jag gillar att inspirera till god mat och dryck utan pekpinnar.

Petur Olafsson innan som trött och överviktig öl-recsencent 2019.

Berätta om din viktresa?


– Jag har gått ned 65 kg på ett år. Det gjorde jag genom att göra en medveten kostomläggning och att jag slutade dricka alkohol. Det är uppenbart att jag tog många dåliga beslut när jag drack. Jag orkade till exempel inte träna dagen efter. För mig handlar alkoholstoppet främst om hälsa. I dag tränar jag 4 – 5 gånger i veckan, springer och styrketränar, cykla, gör lite workout, yogar och simmar.

– Det är lätt att det blir en tävling att träna. Om jag känner mig trött då vilar jag.  Hela för året avstod jag helt från alkohol, jag provar öl hela tiden men idag dricker jag mycket alkoholfritt också. Vardag dricker jag gärna alkoholfritt när jag tidigare drack en stark öl.

Vad tycker du om utbudet av alkoholfritt på restauranger i Sverige?


– Jag kan bli provocerad när de har 200 – 300 viner på sin vinlista men bara tre alkoholfria viner eller öl. Jag tycker de har ett dåligt utbud av öl, ofta är de bättre på vin men generellt är de flesta restauranger dåliga på alkoholfritt.  Däremot är de inte så noga när det kommer till alkoholfritt. De borde kunna erbjuda en större bredd och matcha med mat.  

Vad tycker du är fördelarna med att inte dricka alkohol?


– Att jag kan dricka alkoholfri öl. Det är en ganska viktig grej för mig, jag gillar smaken av öl. Jag ville kunna unna mig det trots att jag inte drack alkohol under ett år. Det finns något i ritualen och själva smaken. Att ta en öl efter träning eller när jag umgåtts med människor. Jag har inte behövt försaka den upplevelsen. Ritualen och smaken finns fortfarande där. Alkoholen är ju en smakbärare så det kan vara svårt att jämföra med alkoholfri öl. Men det är inte så stor skillnad som så många tror, det var en ögonöppnare för mig.  Det laddas så mycket magiskt med alkohol men det ligger inte så mycket i alkoholen som många tror. Alkoholfritt är en bättre törstsläckare än de med alkohol. Det är till exempel uppfriskande att dricka en alkoholfri öl efter ett bad kl.7 på morgonen.

Har du upplevt några nackdelar med att inte dricka alkohol?


– Jag har varit i en värld där det handlat mycket om öl. Trodde det skulle vara svårare än vad jag trodde. Det var ett osunt drickande från min sida.  Jag hade konstant halsbränna, det är borta nu. Jag kunde inte cykla, hade ingen kondis, orkade inte göra grejer. Så för mig är fördelarna att inte dricka alkohol tydliga.

Har du inspirerat några andra i din vänkrets?

– En annan överviktig ölskribent la om sin kost och drack bara alkoholfritt. Han gick ned 15-20 kg också. Man kan fortfarande ha kvar sitt ölintresse utan att försaka det.  Om man vill dra ned sitt drickande. Smaka går ju fortfarande.

alkoholfri öl
65 kg lättare och piggare Petur Olafsson.

Har du känt att du varit nära något riskbruk?


– Jag är uppvuxen med en pappa som drack för mycket. Mamma hade inte problem med alkohol. Medveten om att jag kan få problem, stark sprit har jag undvikit. Pappa var sjöman, periodare och islänning. Det var ju starköls-förbud på Island, i stället hällde de stark sprit i lättöl. Jag vande mig vid att han drack men han var inte alltid berusad. Min morsa hade sådan ordning och reda. Det var inte ett liv i kaos. Det har jag kommit på i efterhand.

Vad säger din familj om din livsstilsförändring?


– Jag är gift och vi har tre döttrar. De tycker att det är skönt att jag är pigg och orkar mer. De tycker jag är lite petig med mat och när jag pratar om kalorier, men faktum är att du kan dricka närmare 7 alkoholfria öl jämfört med en smoothies som du kanske köper på ett fik. Alkoholfriöl innehåller väldigt lite kalorier.  Familjen är nog ganska nöjda över att jag mår bra nu. Allt handlar om motivation för att vilja gå ned i vikt. Dricka alkoholfritt blev ett sätt att belöna mig själv efter träning. Det gäller att hitta en livsstil man kan leva med.

Nonallco - en sajt för alkoholfritt.
På sajten nonallco.se rescenserar Petur Olafsson alkoholfri öl men har även intervjuer med människor om alkholfritt.

Har du tre tips på alkoholfri öl att ge inför sommaren?

–Jag har provat över 130 alkoholfria öl på min sajt, det kan vara lite svårt att välja.  Men dessa tre kan jag rekommendera:

  • Maisel’s Weisse Alkoholfrei. Väldigt god och smakar som vanlig öl. Passar bra till kryddig och het mat. Det gifter sig väldigt fint. Finns på bolaget.
  • Melleruds mästarpils. De har gjort den tillsammans med årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo. Han dricker gärna alkoholfritt. Den är en mellanmörk lageröl, finns på vissa finare krogar, det är en lite rolig grej.
  • Fruktöl – Mikkeler – Limboserien, tillsätter yuzu – frukten. Det är lite syrliga och sköna sommaröl.
Alkoholfri öl
Skål! Petur har som mål att testa all alkholfri öl i Sverige.

Petur Olafsson i korthet


Ålder: 50
Bor: Göteborg med rötterna på Island.
Familj: Fru och tre döttrar.
Yrke: Öl-skribent, frilans-copywriter och caféägare. (Jag driver brunchstället Egg & Milk i Göteborg, ihop med min fru)
Instagram: @nonallco
Webb: nonallco.se
Poddar: Jag lyssnar gärna på Historiepodden, en del intervjupoddar. Podden  Ölpölen – en podd om öl där min skribentkollega Fredrik Berggren medverkar, vi två är även grundare av GBG Beer Week. Jag springer gärna och lyssnar på poddar, Jankopodden som bland annat pratar om ölhistoria. Fölk-podden som mest pratar om folköl men ibland provar de alkoholfritt också.
Senast läste jag… Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro. Den var väldigt bra.  Jag läser mest skönlitteratur. Just nu läser jag också en bok om cigarrer.
Partytrick: Jag har sjungit rock och pop på bröllop. Vi har ett band som heter det The Elliots. Det låter lite märkligt men vi har haft ett kontrakt med Hollywood där vår musik är med i en del serier och filmer som Vampyrserier, American Pie 7 med mera. Jag sjunger även i Santa Marias reklamfilm som går på TV.

Hur många kalorier innehåller ditt glas? Ladda ned gratis Alkoless kaloriguide här.

Senaste inläggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.