Hoppa till innehåll

Angelica Ogland: ”Jag sopar inte ut dopaminet längre”

  • av

Angelica Ogland, redaktör för UNF:s tidning Motdrag på besök i hemstaden Umeå och helnykter sedan åtta år.

Angelica Ogland, redaktör för Ungdomens Nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag är nykter sedan åtta år efter att ha fått hjälp med sitt eget avancerade missbruk.

Hur är livet som nykter?
– Haha… det känns fantastiskt. Det trodde jag aldrig. Att vara nykter innebär att jag inte håller på att sopa ur mitt dopamin hela tiden. Det kändes tidigare som någon hade skjutit ett mindre hål i huvudet i mitt belöningscentrum i två dagar efter att jag hade druckit. Världen blev ganska grå, så är det aldrig nu.

Wow!… Det var en skön beskrivning. Kan du berätta hur alkoholkonsumtionen ser ut bland unga idag?
– Varje år görs en skolundersökning i årskurs nio. Den visar att unga i dag dricker generellt mycket mindre än tidigare generationer. Din generation (50-60-talisterna) ni är en supargeneration…haha. Det är så häftigt att leva i en tid där unga aldrig har druckit så lite alkohol!  Däremot de ungdomar som missbrukar i dag gör det mer och tyngre än tidigare generationer. Det finns starka kontraster mellan dessa båda grupper.

Vad beror det på att unga dricker mindre?
– Det är ingen som vet exakt vad det beror på men det spekuleras i att de träffas mer via spel över nätet och då dricker de inte samtidigt. Min personliga reflektion är att nörden har fått ganska hög status, unga engagerar sig mer i sina intressen istället för att dricka samt att hälsotrenden i samhället påverkar också.

Har du några tips till den som vill dricka mindre alkohol?
– För mig är det allt eller inget som gäller. Men jag kan ge några tips:

  • Hitta nyktra sammanhang.
  • Gör saker som inte naturligt innefattar alkohol; fika mer, gå på fester som är nyktra med mera.
  • Läs på! Jag tror allvarligt att det är bra att läsa på vilka hälsorisker det finns med alkohol och den vinstdrivande alkoholindustrin. Hälsoriskerna även vid små mängder alkohol är extremt stora. Forskningsfakta finns bland annat på can.se

Vad dricker du själv helst för alkoholfritt?
– Jag dricker gärna alkoholfri Mojito. Jag tycker den gör sig bäst utan alkohol. Den är så fräsch.

Är det något du vill tillägga?
– Det finns ett engelskt uttryck som jag tycker sammanfattar precis det jag känner med att vara nykter: ”Sobriety delivers everything alcohol promised.” Livet är så himla mycket mera fest nu.

Vill du ha fler tips på alkoholfritt direkt i din mejl i sommar?
Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev här.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.