Hoppa till innehåll

Anna Hellberg: ”Jag har fått större tilltro till mig själv”

  • av
100 dagar alkoholstopp

Anna Hellberg räknar med att ta alkoholstopp 100 dagar varje år. Det ska bli en tradition.

Efter 100 dagar alkoholstopp känner sig ledarskapskonsulten Anna Hellberg, 47 år, stark och full av tillförsikt inför livet. Hon har bland annat som mål att förbättra sitt golfhandikapp så hon kan börja tävla. – Jag kommer aldrig att dricka som innan igen, säger hon.

Berätta om varför du tog stoppet?

– Det var många olika orsaker som fick mig att ta stoppet. Främst var att jag hade mycket ångest och kände att jag hade svårt att må riktigt bra på min fritid. Jag har kommit i klimakteriet och mina hormoner rusar hej vilt. Jag vet att alkohol gör att hormoner rusar ännu mer och tänkte att det vore fiffigt att se vilken inverkan ett alkoholstopp kan ha. Jag har även tyckt att alkoholen tagit för stor plats i mitt liv och när jag började följa din resa på facebook så kände jag att mina tankar var mycket lika dina. Jag fick formuleringarna i huvudet och verktygen att faktiskt att ta stoppet.

Åh, vad kul att höra, heja dig! Vilka upplevelser har du fått av alkoholstoppet?

– Massor av nya upplevelser. Flera positiva effekter i form av viktnedgång men även en större tilltro till mig själv. Jag gör saker annorlunda nu och har ett annat fokus. Jag går från tankar till handling på ett sätt jag inte riktigt har gjort i mitt vuxna liv förut. Jag tar bättre beslut och håller mig till mina uppsatta mål. Jag har även konstaterat att jag är mer mig själv. 

– Bland annat har jag fokuserat på min golfträning och satt ett mål att komma ner till 36 i handikapp så jag kan börja tävla nästa säsong. Om jag ska komma dit måste jag veta att jag inte får ta den där ölen efter avslutad runda. Jag har även gett mig själv en friskvårdsmassageutbildning i en slags ”Heja Anna”-present. Jag ahoppas på att bli diplomerad innan midsommar. Att dricka alkohol och ge massage eller att få massage är ”big NO NO”. 

Hur såg din alkoholdebut ut?

– Jag var 13 år. Jag och två tjejkompisar hade gjort en häxblandning i en 33 cl flaska av ena kompisens pappas barskåp. En härlig blandning av rött vin, whiskey och Kaluha. De andra två spottade ut sina klunkar men jag höll för näsan och klunkade på tills flaskan var slut. Jag kommer ihåg att jag kräktes på toaletten på centralen i Stockholm, allt annat minns jag inte. Jag vet bara att det tog många år innan jag drack rödvin, whiskey eller Kaluha igen. I tonåren var det mycket vitt vin och öl men inte varje helg om ens en helg i månaden. 

Vilken relation har du haft till alkohol fram till i dag?

– Alkoholen har varit en naturlig del i samvaron med andra människor. På senare år har det även blivit belöning, smärtstillande och sorgebearbetning när jag varit själv. Kanske främst något att ta till för att slappna av när livet har svajat eller för att släppa loss hämningar.

Hur har dina vänner reagerat på ditt alkoholstopp?

– Med blandad förtjusning, mest med förtjusning för att vännerna har varit påhejare och inte heller druckit i mitt sällskap. Jag har fått många frågor om varför och jag har varit tydlig med att jag behöver det för att förstå mig själv bättre.

Nu har du haft stopp i 100 dagar, vilka lärdomar har du tagit? Hur har det påverkat dig och ditt framtida drickande?

-Jag kommer inte dricka som innan, det är helt klart. När jag behöver fokusera och ta tag i jobbiga saker behöver jag vara nykter. Ett glas vin till god mat på helgen ibland känns okej. Jag gjorde en studie i hur jag reagerade på alkohol efter 102 dagar och de glas jag både njöt av och kände bäst effekt utav var de två första, de övriga två gjorde mig smärtsamt påmind om att de verkligen inte behövs. Jag blev grymt (kräk)sjuk på natten och kan inte påminna mig om att jag någonsin varit så bakis i hela mitt liv dagen efter. 

-Varför jag drack fyra glas? Det var just för att testa hur de skulle påverka mig, en bra lärdom blev utkomsten. Knasigt kanske men väldigt nyttigt. Jag kommer även att införa 100 dagar alkoholstopp nästa år med start den 28 januari, när det stoppet är genomfört så har det blivit en tradition. Det kommer jag att trivas med.

Du har berättat för mig att du ska gifta dig till årsskiftet. Du har en del tankar om alkoholserveringen på festen, berätta mer. 

– Vi har bestämt att vi endast ska servera vin, cider och öl. Genom att inte servera sprit gör vi i varje fall möjligheten till brakfyllor lite svårare. Vi vill att våra nära och kära ska ha en minnesvärd kväll tillsammans med oss.

Vilka tre bästa tips vill du ge till någon som vill ta alkoholstopp?

– Bestäm ett datum, genomför utan att tveka och njut av att vara nykter ett tag. 

 

Mer om Anna:

Namn: Anna Hellberg
Bor: Danderyd
Yrke: Ledarskapskonsult
Familj: Min blivande man Tomas, sönerna Jonathan, 27 år och Jesper, 21 år.
Ålder: 47 år
Intressen:  Vara tillsammans med mina nära och kära, spela golf, yoga, gå långa långpromenader, njuta av havet och skogen, fotografera, måla, laga mat och leva livet. 

Läs fler personliga berättelser från Alkoless här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.