
Emil Åreng. mångfaldigt prisad bartender på Open/Closed i Umeå. Han gillar att mixa smaker och historier. Han har skrivit den prisade boken Salongs i Norrland – en cocktailresa.
Stjärnbartendern Emil Åreng trivs bäst i norra Sverige. Framförallt på grund av alla goda råvaror som han hämtar i skogen till sina drinkar och som han gärna kryddar med en spännande historia. Sedan i höst bloggar han på Café.
Vem är Emil Åreng?
− Jag är en clown som måste var i centrum hela tiden, särskilt när jag jobbar. Jag måste vara det som
bartender. Det är det sociala som är viktigt i en bar. Vi berättar en historia till varje drink. 50 procent
av alla drinkar i Sverige är en massa mixer men de berättar inga historier. Ganska skrämmande att så
många bartenders inte är sociala i baren.
Var jobbar du just nu?
− Jag är bartender på DUÅ, i baren på Open/Closed i Umeå. Vi har fokus på både alkohol och
alkoholfria drinkar, öppet torsdag-lördag.
Vad skulle du servera mig som är alkoless?
− Jag skulle hitta det som du gillar, kanske utmana dig med västerbottensost och hjortron. Det
funkar, det gäller bara att få igång smaklökarna. Något som är både sött och syrligt. Jag tänker inte
västerbottenost som en bit, utan mer skum på toppen.
− Jag gillar att testa det man inte tror ska gå. Sedan skulle jag berätta en historia. Jag utgår ofta
utifrån en person eller en plats. Det är det som är det kreativa, att kunna berätta en historia. Alkohol
behöver inte var inblandat för att göra intressanta cocktails.
Hur ofta väljer folk alkoholfritt?
− Det är ganska vanligt i dag, jämfört med för tio år sedan. Förr fanns det inte så många alternativ.
Tranbärsjuice och sprite, skitäckligt. Nu jobbar vi med sockerlag och juicer. Det är svårt att uppskatta
hur många som väljer alkoholfritt, alkohol är ju fortfarande en spännande drog för många. Den skulle
ha varit förbjuden om den kommit idag.
Finns det några tävlingar för mocktails? (alkoholfria cocktails)
− Jo, det finns några, jag vet inte hur stora. Monin har.
Vad tycker du om den alkoholfria spriten Seedlip?
− De är väldigt före sin tid, att göra en alkoholfri gin är väldigt smart. Genier som kom på det nu. Jag
tror att det kommer att utvecklas till något stort.
Vad inspirerade dig till att jobba med smaker?
− Det var det sociala som lockade först, de är något som har utvecklats allteftersom. Jag utvecklas
med gästerna. Det började på allvar när jag började jobba på Restaurang Rex i Umeå. Det var då jag
började tävla, fick jobba med bra kockar och utvecklade mitt smaksinne.
Du har sagt i en intervju att du aldrig kommer att flytta söder om Östersund, där går fan gränsen,
för att här finns så fina råvaror. Vad har jag missat?
− Jag trivs bra i Norrland, här finns bra råvaror. Norrland ger mig mer än vad Stockholm gör, jag får
ingen känsla av Stockholm, får mer utav att resa runt i världen. I Umeå är det fem minuter ut i
naturen, det finns citypuls även här och det duger för mig.
− Här finns massor av hjortron, åkerbär, havtorn och det är bara att plocka själv i skogen det du
tycker är gott. Det är ganska få förunnat, vi tar det för givet. Samhället är uppbyggt på att vi inte ska
hinna ut i skogen. Jag är uppvuxen i Östersund med pappa som är jägmästare och mamma som
plockade bär. Det finns alltid någonstans att rensa tankarna när man är uppvuxen i Norrland.
− När jag jobbar, då vill jag bo i Norrland. Men när jag blir äldre då vill jag bo i Skottland. Trevligt folk
och bra ”vibes” där, eller i Libanon. Där händer det mycket, roligt folk. Beirut alltid öppet dygnet
runt. Allt behöver inte ske på en helg som här. Kul alla dagar, det är mantrat i Beirut.
Hur ser drinktrenden ut i dagsläget?
− Det är svårt att sia om trender. En grej är att ta tillvara matsvinn och göra destillat till exempel.
Kanske inte ösa ner en köttfärssås som legat i fyra veckor i ett sockerlag, snarare ta hand om bär.
Det är bara två procent som går ut och plockar bär. Det behövs fler som tar hand om skogens bär.
Tack för intervjun!
− Varsågod!
Prenumerera gärna på Alkoless nyhetsbrev och få pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless, tips på alkoholfritt, porträtt med mera. Vi ses i mejlen!
Emils bästa mocktailgrund:
- Bär
Bland 200 gram hjortron och en halv liter sockerlag. Låt det dra i två timmar.
Koka sylt på hjortron som blir över. Använd den sedan som grund i allt från lemonad till glögg. - Grönsaker
Lägg grönsaker och frukt som börjar bli dåliga i sockerlag. Kålrötter och broccoli har mycket vatten och ger goda sockerlag. Pepparrot blir som en slags nordisk wasabisockerlag. - Svamp
Plocka tio liter kantareller, fem kilo socker och tillsätt 20 cl vinäger. Låt stå och dra några dagar i rumstemperatur tills svampen sugit upp vätskan och det bildats sockerlag. Sila lagen och släng sedan in kantarellerna i ugnen i låg värme tills de torkat. Så har du fått kanderade kantareller.
Källa: SoberOctober