Hoppa till innehåll

Inside// Out Soberclub – ett nyktert livstilskoncept

  • av

För sex år sedan var Magnus plötsligt både jobb- och bostadslös. Hans alkoholberoende hade eskalerat. I dag är Magnus Helldahl nykter sedan fem år och driver en av Sveriges största alkoholfria klubbar i Göteborg – INSIDE//OUT SOBER CLUB.
Siktet är inställt på att expandera till fler städer. Nästa steg, Stockholm.

Magnus Helldahl – konceptutvecklare och initiativtagare till Inside//Out Soberclub i Göteborg. Med sig på resan har Magnus sin medgrundare och vän Jan Wilhelmsson, honom följer ni bäst på Instagram via @jwochlivet

Presentera dig själv, vem är Magnus Helldahl?

–Jag är 46 år, uppväxt i Hälsingland men bor i Göteborg sedan 20 år. Jag ser mig som en kreativ entreprenör som vill bidra till samhällsnytta. Jag är nykter alkoholist i tillfrisknande sedan fem år.
Jag jobbar med konceptutveckling. I INSIDE//OUT SOBER CLUB får hela mitt nya jag vara med. Jag gör det både med mitt hjärta och om min kompetens.

Vad hade du för relation till alkohol?

– Jag har aldrig kunnat hantera alkohol helt enkelt. Jag har försökt kontrollera det på olika sätt men alltid misslyckats. Jag drack som en alkoholist redan från början. Jag blev alldeles för full på alla fester. Sen vad det en period då jag kunde hålla upp ett helt år eller mer, men så fort jag drack spårade det ur igen.  Våren 2015 var min stora krasch, då förlorade jag både jobb och bostad.
I slutet drack jag bara hemma för mig själv och var inne flera gånger på avgiftning. Sjukdomen var verkligen i full blom. Jag kunde bara inte sluta dricka.
Jag gömde det trasiga länge där i slutet, nu är jag bara glad att få möjligheten att fått börja om och i stället vara en person som kan hjälpa och inspirera andra.

Det lär finnas mycket alkoholproblem i de kreativa näringarna ?

– Utan att veta, tror jag absolut att det kan vara så. Men jag hade gått samma öde till mötes oavsett yrke och bransch. Beroendesjukdomen gör liksom inte skillnad på människor och jag var sårbar redan från födseln. Så mitt tips är väl att anpassa sin livsstil till sina egna förutsättningar och inte bara åka med i de normer som finns i samhället och närmiljön. Du är själv ansvarig för ditt liv och ditt mående.

Vad var det som hände innan du kraschade?

– Några vänner och jag drev en liten reklambyrå som gick ganska bra. Men jag var verkligen inte hållbar på insidan och till sist förlorade jag allt på utsidan också. Det var faktiskt tack vara mina vänner där som jag till sist tvingades söka hjälp, deras ultimatum var tufft då, men i efterhand det som räddade mig. Nu har jag har läkt min insida i ett av alla 12-stegsprogram. Hittills har det funkat för mig.

Hur kom du på idén till konceptet till Inside//Out Soberclub?

– Idén har jag egentligen haft länge. Sen dök det plötsligt upp ett tillfälle till att starta klubben.
Jag hade tillgång till en lokal, jag hade tiden och energin.

Hur har mottagandet varit för nattklubben?

– Överväldigande. Jag körde först för 50 personer, vilket blev fullsatt. Efter det fick jag med mig min partner Jan Wilhelmsson, (@jwlivet på instagram) plus att Göteborgs-Posten skrev en artikel om klubben. Det gick snabbt där i början, så vi testade att öppna upp för 100 personer och det blev fullsatt två gånger till. Vi hann alltså köra tre fullsatta klubbar innan Corona gjorde så att vi fick pausa helt.

Vad är det som lockar gästerna till klubben?

– Vissa vill ha någonstans att vara sociala i nyktert sällskap, vissa älskar att dansa, andra är trötta på fyllan och drogerna i kroglivet. Det finns helt enkelt väldigt många olika anledningar till varför de kommer till oss. Många är redan stammisar och målet är att vi skulle ska erbjuda medlemskap i klubben. Vi arrangerar även sober talks och jobbar rätt mycket med community-byggande i vår sober crowd.  Vi vill kunna erbjuda ett alkoholfritt  livsstilskoncept. Vi kommer även att erbjuda föreläsningar och företagsfester.

Hur finansieras verksamheten?

– Vi paketerar oss som en hållbar och samhällsförändrande rörelse. Där ligger grunden till hela vår existens. Så vi samarbetar med allt från olika företag till det offentliga, där det gemensamma är att de också tycker detta är en samhällsförändring värd att stötta.
Via eventen har vi givetvis intäkter via biljetter/bar och våra besökare är såklart det viktigaste vi har. Men det är inte eventen som gör att vi går runt ekonomiskt som verksamhet totalt sett, det ansvaret tycker vi helt enkelt inte ska ligga på individnivå.

Inside//Out Soberclub
Skönt drag på Inside//Out Soberclub i Göteborg.

När är nästa event?

– Vi startar upp igen lördag 2 oktober på VÄRT i Gamlestaden, Göteborg. Det är ett grymt ställe som jobbar mycket med hållbarhet. De jobbar till exempel mycket med matsvinn.

Var går det att följa er?

https://www.facebook.com/insideoutsoberclub
www.instagram.com/insideoutsoberclub
www.insideoutsoberclub.com

Hur ser ditt liv ut idag jämfört med för fem år sedan?

– Det är harmoniskt och i balans. Jag är mer mig själv, jag sitter liksom mer ihop.
Jag har en liten lägenhet i Guldheden och är väldigt nöjd med det jag har här och nu.
Jag är medveten hur lätt det kan försvinna och jag är genuint tacksam för varje ny dag.

Kort om Magnus Helldahl

Yrke: Konceptutvecklare INSIDE//OUT SOBER CLUB
Bor: Göteborg
Familj: Singel utan barn.
På fritiden: Naturen, träning, vänner, fotboll, böcker och inre arbete.
Dricker helst numera: Vatten, kaffe med mjölk, bubbel från Oddbird eller nåt från GBG Soda.
Senast läst bok: Lyssnar mest på ljudböcker när jag ska sova.
Just nu Mons Kallentoft – Olympia. Sista delen i Zack-serien, rekommenderas varmt.
Favoritpodd: Framgångspodden, Alkispodden, Thomas och Dennis-podcast, poddar om beroenden, fotbolls-poddar, poddar om personlig utveckling och inre arbete, poddar om ledarskap med mera.
Partytrick: Att vara mig själv.
Instagram: @magnushelldahl
Kontakt: hey@insideoutsoberclub.com

SENASTE INLÄGGEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.