Hoppa till innehåll

Jan Johansen: “Alkohol är ett lösningsmedel, men det löser inga problem!”

  • av

Artisten Jan Johansen har varit nykter i nio år och mår alldeles förträffligt.

Artisten Jan Johansen, 51 år,  fick ett ultimatum av sin dåvarande fru om att han måste sluta dricka om han ville behålla sin familj. Nu har han varit nykter i nio år och trivs med livet varje dag. 

Vad var det som gjorde att du började dricka?

– Jag började ganska tidigt att festa och busa. Jag hade väldigt mycket energi och var en kille som drack mer än alla andra. Jag var den som sa: “Nu kör vi på lite till!” när andra ville gå hem.

Det kanske började redan när jag var liten. Jag ville inte gå in, utan vara ute och leka längst av alla. Det är den mentaliteten som styr mig. Jag är något av en beroende-personlighet, som sökte kickar, följde minsta motståndets lag och var väldigt impulsiv.

Missa inga nyheter! Prenumera på alkoless söndagsnyhetsbrev här. Höstens tema är existensiell hälsa.

– Först är det roligt och kul att festa sedan kommer det in andra känslor. Då dricker du för att slippa möta din omvärld, för att komma in i dig själv och sedan kanske för att slippa vara nervös eller för att slippa känna av dina brister som människa. Till slut dricker du på alla känslor.

– Det är en stor sak att få vara den jag är för mig. Andra såg mig mer som en clown som partajade långt in på nätterna. Jag är fortfarande en nattuggla men jag försöker göra något åt det. Jag vill få till samma dygnsrytm som min sambo. På turné är det andra tider som gäller, jag är ute där det finns party men när människor börjar festa då går jag hem. Det finns inte så mycket kvar att göra där för mig.

Varför slutade du dricka?


– För nio år sedan fick jag ett ultimatum av min dåvarande fru att gå i terapi och jag ville inte förlora kampen om familjen. Jag gick direkt till en behandling som jag fick rekommenderad. Jag var fortfarande självcentrerad och gjorde en stor grej av att jag var artist och om att jag var offentlig. Jag ville gå in bakvägen, ville absolut inte vara med i någon grupp.

– Det vara bara mina rädslor och självcentrering som talade. Min terapeut övertygade mig om att alla sitter i samma båt, människor i alla samhällsgrupper drabbas av alkoholproblem. Det var en fin gemenskap i gruppen, du behöver inte prata om du inte vill,  det räcker att lyssna på andra. Det blev ett skönt avbrott från alkoholen som fortfarande pågår nu nio år senare. Jag slutade att vara andra människor till lags och kunde tänka bara på mig själv för en gångs skull. Det hörde inte till vanligheten.

Har du förändrats mycket sedan du slutade dricka?

– Ja, jag har förändrats ganska mycket. Jag vill inte framhålla mig själv som bättre på något sätt, men jag vill vara en bra människa för mig själv. Det är antagligen en åldersgrej också, jag är 51 och inte 25 längre.

– Det kan finnas människor runtomkring som har svårt att se en förändring, det kan vara en sambo eller ens närmaste kompisar. De gillar inte att se stora förändringar i en. Det har skett en inventering i vänskapskretsen. Jag har till exempel lämnat Stockholm för Uppsala. Andra kanske har problem med den förändringen.

Jag förstår att förhållandet till din första fru inte höll. Vad var det som hände?

– Nej, förhållandet höll inte. Det blir en stor förändring när den ena parten slutar dricka. Båda är vana vid att ta olika ansvar. Den som dricker tar ofta inget ansvar och ser ingenting, drar en filt över huvudet. Sedan vaknar den personen upp. Det tar några år innan hjärnan vaknar när man inte tillsätter alkohol.

– Jag var ute mycket. Det var enklare att dricka när jag var nervös, jag följde minsta motståndets lag och räddade upp situationen genom att ta ett glas vin. Jag behövde aldrig möta mig själv i jobbiga situationer ordentligt. Jag tänkte: “Vad jobbigt det blev nu! Äh, vi tar ett glas vin och går vidare”. Alkohol är ett lösningsmedel, men det löser inga problem! Det löser ingenting.

Kan du beskriva vad som händer i hjärnan när man slutar dricka?

– Efter 2-3 år som nykter så blir hjärnan helt ren från känslan av att behöva alkohol och alla synapserna i hjärnan börjar fungera normalt igen.

Då börjar du se och höra, tänka och lägga ihop två och två. Du växer som människa och börjar ta plats och vill säga till i ditt förhållande. Det kan inte bara var en som styr allting och det kan vara av välmening den andra har tagit mycket plats. Men när den som som druckit också vill ta plats, då blir det en förändring i dynamiken.

Vad är det som gör att förhållanden inte håller?

– My Skarsgård, tidigare alkoholist och gift med skådespelaren Stellan Skarsgård, skrev i slutet av min bok Med nya ögon, att det inte är när personen dricker som förhållandet spricker utan när missbruket upphör. Den som har styrt skutan kan känna att den förlorar lite av sin kraft och funktion. Där brukar många gå i sär.

– Jag tycker att jag har förändrats till det bättre och den andra personen kanske har svårt att hänga med. Par som träffas i sammanhang med mycket alkohol och party och sedan blir nyktra har svårt att få det att fungera.

Jag har hört att när du slutar dricka blir du mer vuxen, att ens känsloliv stannar där man en gång började dricka som till exempel som femtonåring.  Känner du igen det?

– Ja, det är precis det jag pratar om. Det kan vara en förändring som är svår att se att den som druckit tidigare också börjar ta vuxna beslut. Du som blir nykter vill ha tillbaka ditt territorium och också vara med och bestämma. Då måste den andra backa lite grann och det kan vara svårt att göra.  

– Steven Tyler, sångaren i Aerosmith, berättade att han var 15 år när han började med droger och när han varit drogfri i två år, så konstaterade att han egentligen var 17 istället för 50…hahaha.

Hur länge tog det innan du berättade om att du slutat dricka?

– Jag väntade i ett år innan jag gav min första intervju. Jag ville inte bli en sån popstjärna som lägger in mig på rehab och kommer ut dagen efter och säger det till alla skvallertidningar för att höja rockstatusen. Det här har varit en större förändring för min egen del.

– Efter ett år hade jag mycket mer verktyg i min verktygslåda och kände mig mycket starkare. Rädslorna hade försvunnit och nyhetens behag av att vara nykter. Jag visste att jag hade kommit någonstans. Det hade varit väldigt pinsam om jag inte hade varit klar och hade börjat dricka igen efter en vecka.

– Jag ville göra jobbet ordentligt på en gång. Du vet inte hur livet ska bli. Ett glas är lika långt borta igår som det var för femton år sen. Men om du gör jobbet inom dig så har du en starkare motståndskraft inom dig på riktigt. Jag behöver inte alkohol längre, jag har kul ändå.

Vilka fördelar har du sett av att inte dricka?

– Jag mår bättre själv, det finns jättemånga uppsidor. Jag är jämnare, livet känns tryggare, jag är mera här och nu. Jag ställer mer krav på mitt umgänge och på mig själv. De vänner jag har är riktiga vänner.

Finns det något du saknar?

– Njae, ibland tänker jag på hur det var när jag var ung, att jag skulle ha gjort på ett annat sätt. Jag ångrar ingenting, det är klart att man hade jag gjort på samma sätt, man har ju inte den erfarenheten som i dag. Men jag hade kul och har haft ett roligt liv, jag ångrar ingenting.

– Jag tycker att det är skönt med vardag. Det kan inte bara vara party hela tiden. Även om jag har förknippats mycket med det. Innan Rockingrehab-turnén med Camilla Näslund och Kicki Viklund för SoberOctober har jag spelat på Cinderella. Det är jätteroligt, jag står i vinbaren och underhåller ett par hundra personer.

– Det är alltid några som ballar ur och ramlar över räcken, välter stolar med mera. Bara ingen slår sig så är det ok. Jag går inte ut på det sättet, men jag står gärna på scenen och underhåller.

Hur gör du i dag när du roar dig?

– Jag jobbar väldigt mycket men vi ska åka till Spanien snart och hälsa på några svenska vänner och där jag ska ge tre konserter. Det blir jobb men också väldigt trevligt. Annars så går vi ofta ut och käkar middag med familjen. Min sambo Jenny och jag har båda barn sedan tidigare förhållanden.

– Jag går aldrig på krogen, jag är där för att roa andra. Jag har aldrig någonsin klätt upp mig för att gå ut och dansa. Förr gick jag på krogen för att komma åt alkoholen, för att stänga av och efter tag slutar man att prata.

– Krogen ger mig ingenting längre. Det blir två läger, de som inte dricker och de som dricker. De blir väldigt fascinerade om de träffar någon som inte dricker. Det är antagligen för att de vill veta något om sig själva eller för att de har dåligt samvete, man blir en slags provocerande samvetsspegel för dem.  

Har du något knep på hur jag kan bemöta den provocerande samvetsspegeln?

– Du får känna av människor. Jag pratar inte om att jag inte dricker om ingen annan vill prata om det. Jag behöver inte predika. Jag lever ett vanligt liv, har mitt jobb och min familj. Alkoholen är inget problem längre, jag tänker inte så mycket på det. Jag är bara jag och lever mitt liv.

– Jag har nog hjälpt in en del i AA om de vill. Men det är fritt fram för alla leva sitt liv som de vill.  De ska inte vara rädda för mig. Det svåra är att ta tag i sig själv och det är lätt att köra på i gamla mönster. Jag har hört flera som säger: “Jag dricker varje dag, men jag har inga alkoholproblem.” eller “Jag kan sluta när jag vill. “

– De får leva sina liv som de vill. Om de känner sig hotade är det för att de inte är vana att möta sig själva och har dålig självkänsla. Jag menar inte att kritisera, men om någon känner sig träffad eller provocerad för att jag inte dricker då måste det vara en brist hos den personen. Då behöver den ställa sig frågan om vad den blir provocerad av. Det kan ju knappast vara av mig, vi känner ju inte varandra.

– Det är jobbigt att möta sig själv och se sina egna brister. Jag tog till mig i behandlingen att om man har problem med sin partner eller sin chef så häller man ofta alkohol på det istället för att lösa det. Om du inte säger ifrån och lägger locket på alla dina problem, då stoppar du ned dem i en tryckkokare och blir passivt aggresiv. Du behöver ta fram de grejorna och vara ärlig och säga ifrån.

– Jag väljer inte bort vänner som dricker. Jag ser och känner vilka som är på min sida. Det går att göra slut med dem som inte vill en väl och leta upp människor som inte har en dold agenda. Det har varit svårt för mig som artist. Varför vill du vara vän med mig? Är det för kändisskapet eller för att du gillar mig som person? Det är sådana frågor jag ställer mig.

Jag gillar dig för att du inte dricker! Hahaha…

– Haha…Tack!

Hur ser ditt liv ut i dag?

– För mig är det viktigaste att vara här och nu. Man behöver inte grotta ned sig i sina gamla synder eller fläka ut sig själv över hur dålig man varit i sitt liv. Det viktigaste är att vara här och nu och vara den personen man är nu och inte blicka tillbaka till vem man var för 20 år sedan.

– Jag har ett skönt liv varje dag. Jag lyckades göra en förändring och det passar för mig. Både jag och min familj är glada för det.

Tack för intervjun!

Var så god!

 

 


 

För den som befinner sig i Västernorrland ges sista föreställningen av Rockingrehab i Sollefteå 30 oktober:

https://billetto.se/e/rockingrehab-solleftea-30-oktober-biljetter-209188

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.