Hoppa till innehåll

Maria Wetterlöv: “Jag har ersatt alkohol-dopaminet med träningsendorfiner”

  • av
Maria Wetterlöv

Maria Wetterlöv trivs att kunna köra sina rundor på sin moutainbike när helst hon känner för det. Foto: Matts Wärbo

Efter år av slentriandrickande och alltför mycket stress så beslutade sig kommunikatören Maria Wetterlöv, 51 år, i Umeå för att ta ett alkoholstopp på en månad. Det blev till ett år.
– Det har varit en omvälvande inre resa. Jag vill aldrig mer dricka alkohol, säger hon.

Varför tog du alkoholstopp och hur länge?

– Jag kände att jag drack slentrianmässigt utan att reflektera över det. Jag tog ett glas vin eller öl i olika sammanhang utan att tänka efter. Och ibland ett glas vin på kvällen för att varva ned. Det kunde bli på både helger och vardagar. Jag kände att det här är inte bra. Jag drack aldrig mycket, men för ofta.

– Jag började ifrågasätta mitt drickande. En gång hade jag tagit vin till maten och dottern ville bli hämtad hos en kompis sent på kvällen och då kunde jag inte hämta henne. Det var en väckarklocka. Varför hade jag druckit vin? Först tänkte jag ta en vit månad men så berättade du att den riktiga effekten kommer först efter tre månader. Jag hade inte tänkt på hälsoeffekterna innan, så nu hittade jag ytterligare en motivator till ett alkoholstopp.

– Jag hade ju faktiskt haft mycket ryggvärk och jag var trött. Tänk om det hängde ihop? Efter tre månader tänkte jag att nästa delmål var en alkoholfri semester. Det blev som en tävling med mig själv. Hur skulle jag hantera den mest alkoholstinna perioden på året med uteserveringar, rosé och grillkvällar?

Hur gick det att ha en alkoholfri semester?

– Det gick hur bra som helst och när jag blev sugen på en öl tog jag ett alkoholfritt alternativ istället. Det finns verkligen många alkoholfria öl som är jättegoda.

– På slutet av sommaren var jag på ett bröllop och började förhandla med mig själv om att jag kanske skulle ta ett glas vin i alla fall. Men när jag väl var på bröllopet, som var kul och bjöd på en massa känslor, så kunde jag inte förmå mig till att dricka. Varför skulle jag ta ett glas vin nu? Jag har en fantastisk kväll ändå. Och så är det. Jag kan inte längre komma på en enda anledning till att dricka alkohol. Nu har jag firat jul, nyår, påsk, midsommar och varit på bröllop och stora fester. Inget av detta är en anledning att dricka alkohol längre.

Prenumerera på alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, intervjuer med mera. Anmälningslänk hittar du här. 

Vad triggade dig till vilja att dricka innan?

– Det var nog mest slentrian, jag reflekterade inte ens över frågan, jag bara tog emot ett glas vin när det bjöds. De glasen som jag drack hemma däremot var nog ett sätt att slappna av när jag var stressad.

Maria Wetterlöv på sin mountainbike,

Maria Wetterlöv in action. Med sin moutainbike kan hon cykla året runt oavsett väderlek. Foto: Matts Wärbo

Hur gör du nu när du ska slappna av?

– Jag har inte ersatt det med någonting särskilt. Möjligen kan jag känna att jag har ersatt det med en inre dialog. En närvaro i livet. Och jag har funnit en källa till välbefinnande på många plan i cyklingen. Och jag tränar mer på kvällarna än tidigare. När jag tidigare tog ett glas vin till maten, så var ju den kvällen förstörd. Nu kan jag träna istället.

Hur är det med din hälsa efter år utan alkohol?

– Ryggvärken är i princip borta. Konditionen är bättre. Jag känner ett välbefinnande och mår otroligt mycket bättre nu än för ett år sedan. Mitt liv ser annorlunda ut i och med alkoholstoppet. Jag går inte på krogen längre och jag äter inte ute. I samband med det här bestämde jag mig också för ett köpstopp. Och träningen ökade. Mitt förändrade liv har betytt att jag kunnat spara mer pengar till min tvåveckors yoga-resa till Kerala i Indien som jag gjorde nu i november.

Vad säger dina vänner om att ditt alkoholstopp?

De blev kanske förvånade eftersom de inte tyckte jag verkade ha alkoholproblem. Men man kan ju må bra av alkoholstopp ändå. Och de är mycket positiva och stöttande. Jag tycker det verkar som att de dricker lite mindre när jag är med, men jag är inte säker.

Är du helt alkoholfri nu?

– Ja, jag kan inte se varför jag ska dricka alkohol längre. Alkohol är aldrig bra, det här är bättre.

 

Vilka tips kan du ge till någon som vill ta alkoholstopp?

– Börja med att ställa dig frågan VARFÖR du tar en öl eller ett glas vin. Det kan finnas många skäl.
Du kan sedan hitta motargument mot dessa skäl. Du kanske kan skriva ned dem på en lapp och ta fram den när en alkoholsituation uppstår. Varför ska jag dricka det här glaset vin?

  • Vill du dricka för att dämpa ångest? Alkohol är extremt ångestdrivande. Att ta ett glas vin mot ångest är som att kissa i byxorna.
  • Vill du dricka för att det är gott? Ta ett alkoholfritt alternativ. Utforska dem. Det finns massor med goda drycker.
  • Vill du dricka för att ha roligt? Att inte kunna ha roligt utan alkohol är ett sorgligt konstaterande. Du är så mycket bättre än du tror – du behöver inte alkohol för att ha kul eller bli kul. Du duger precis som du är. Var närvarande i mötet med andra människor istället.
  • Vill du dricka för att andra kräver det av dig? Byt umgänge. Goda vänner respekterar ditt alkoholstopp.

Vilken resa! Du kan verkligen vara superstolt över dig själv och jag är stolt över dig.

– Tack! Ja, jag är stolt över mig själv. Det är också skönt att jag kan vara ett föredöme för mina barn som är i yngre tonåren.

Något annat positivt eller negativt som du har upplevt?

– Det första halvåret var det tråkigt. Jag tänkte: ”Ska det verkligen vara så här tråkigt? ”Då kom insikten att människor faktiskt använder alkohol för att fly. För stunden. Och det gjorde säkert jag också. Men nu ser jag annorlunda på det. Det är inte tråkigt. Det är livet. Och jag lever det så som det är och så som jag är. I sanning liksom. Jag har inte ett tråkigt liv, jag har ett annat liv nu. Jag känner inte längre en stress över att det hela tiden ska hända något och att det ska vara kul hela tiden.

Hur skulle du sammanfatta ditt liv idag?

– Det har varit en omvälvande inre resa. Det var jag inte alls beredd på. Jag gjorde ett tvärstopp i en skitstorm och jag har mött allt med ökad självkänsla. Jag värderar mig själv och mina känslor mycket högre i dag än före stoppet. Jag har fått en annan syn på välmående och lycka.

Inga väder eller vinglas är något hinder längre för Maria Wetterlöv för att träna på sin moutainbike. Foto: Matts Wärbo

Vad sysslar du med på din fritid? 

– Jag är med mina barn förstås. Jag umgås med mina vänner, oftast hemma hos varandra eller så tränar vi ihop. Jag spenderar gärna helgerna i min stuga vid Vindelälven. Jag cyklade lite landsvägscykel innan och nu har jag börjat cykla mountainbike. Det är fantastiskt roligt och man kan dessutom cykla året runt.

Har du några ord på vägen till den som funderar på att ta alkoholstopp?

– Det handlar inte bara om att sluta dricka en vätska, du kan komma att få ditt livs inre resa av ett alkoholstopp om du lyssnar till dig själv och tänker efter. Vad som helst kan hända och det är magiskt.

Tack för intervjun!

– Det var så lite så.

Läs fler personliga berättelser från Alkoless här

Prenumerera på alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, intervjuer med mera. Anmälningslänk hittar du här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.