Hoppa till innehåll

Nadja Niemelä: ” Jag är en militant nykterist!”

Nadja Niemelä är militant nykterist

Nadja Niemelä är militant nykterist när det gäller barn och alkohol samt alkoholsponsring till föreningslivet.

Nadja Niemelä, 36 år, från Växjö älskar att klä sig i färg både i kläder och hår, och hon skrattar oftast högst på fester. Det är få som anar att hon som är så glad och sprallig, sedan elva år är militant nykterist.   

Hur ser din relation ut till alkohol?

­­­ ­­− Jag är uppvuxen i Värnamo och där drack nästan alla unga på 90-talet. Det fanns inget att göra. Vi lånade kvarterslokaler på helgerna och drack. Det hände även att jag drack under veckorna. Jag snodde öl eller sprit från mamma, sedan satt vi i någon kompis källare och drack.

­­­ ­­− För mig handlar min relation till alkohol om både arv och miljö. Jag har mycket dåliga anlag för alkohol. Både min mamma och pappa hade missbruksproblem. När jag gjorde alkoholdebut som 12-åring, märkte jag att jag inte kunde hantera alkohol som mina kompisar.

Vad hände?

­­­ ­­− Jag drack tills jag inte kunde stå. Det var obehagligt. När jag var i sena tonåren så kunde jag dricka torsdag, fredag och lördag. Jag hann knappt nyktra till emellan.

Vad var det som gjorde att du slutade att dricka?

­­­ ­­− Jag minns att jag satte ned en fot i golvet en morgon och allt svajade. Jag tänkte för mig själv: ”Det finns inget positivt i detta.” Jag mådde ju tusen resor värre dagen efter jag drucket än innan. Mitt tålamod är för dåligt också, om jag har ett par skor som skaver, då åker de av direkt. Detsamma gällde det med alkoholen, det gjorde alldeles för ont för att jag skulle vilja fortsätta.

­­­ ­­− Jag har alltid tagit till alkohol vid stora livskriser. Den första inträffade när jag var 18 och den andra när jag var runt 23. Jag hade en liten dotter och skilde mig från hennes pappa. Det var en tuff skilsmässa. Från det att jag var nio år har jag alltid tagit hand om mig själv. Helt plötsligt levde jag ut en ungdom som jag inte hade haft.

Missa inga nyheter! Prenumera på alkoless söndagsnyhetsbrev här. Höstens tema är existensiell hälsa.

­­­ ­­− Jag fick dåligt samvete och var rädd för att ha förstört min dotters liv. Jag som hade vuxit upp med missbrukande föräldrar borde veta bättre. Jag försökte döva känslorna med kompisarna men när jag träffade min nuvarande man, som var något av en partyprisse, då bestämde jag mig för att det fick vara slut med festandet. Det är elva år sedan nu och det finns inget som kan få mig att dricka igen.

Hur ser ditt alkoholfria liv ut?

­­­ ­­− Det är hur enkelt som helst. Baksidan är att jag ofta hamnar vid barnbordet på fest för att jag inte vill ha alkohol. Jag var nyligen på en stor fest med Nöjesnytt och deras stora annonsörer. Jag fick dricka Sprite hela kvällen. De såg ut som fån när jag bad om en alkoholfri drink. De försökte erbjuda mig en öl på 2,5 %. Det var verkligen botten.

­­­ ­­− Utbudet av alkoholfritt har faktiskt blivit bättre sedan jag tog mitt stopp för elva år sedan. I dag finns det mycket goda alkoholfria sorters öl, även om inte jag dricker öl, och en hel del goda alkoholfria viner. Absolut bäst är att äta på libanesiska restauranger de har ofta massor av goda alkoholfria drinkar. De har en större vana av att ta emot gäster som inte dricker alkohol.

Många är rädda för att sluta dricka alkohol på grund av sitt sociala liv. Hur ser det ut för dig?

­­­ ­­− Jag är butiksägare och har världens mest sociala jobb. Jag är extrovert i mitt jobb och har även tävlat i styrkelyft. Det innebär att jag träffar mycket folk varje dag. Mina kvällar behöver jag till att tanka energi med mina barn, katter och min man.

­­­ ­­− Jag gillar inte när människor blir dimmiga. Jag är alltid först med att lämna på fester. Jag blir bjuden, men mina vänner har lärt sig att jag inte kommer. När jag firar så är det alltid nyktert. Det vet alla. Min man är ingen partyprisse längre, han är däremot en öl- och vinsnobb. Han har ett eget förråd i källaren. När han dricker sitt röda vin, dricker jag mitt alkoholfria vita.

Får du mycket frågor om att du inte dricker?

­­­ ­­−  Ja! Och alltid om varför. Jag har många skäl till varför jag inte dricker och kan välja vad jag ska svara. Det beror lite på dagsformen. Jag har till exempel tinnitus och det blir öronbedövande efter ett glas. Jag hör nästan inte. Det svaret ifrågasätter ingen.

­­­ ­­− Människor känner sig lite hotade och utsatta när jag berättar att jag inte dricker. Det kommer ofta massor av ursäkter som: ”Jag kan enkelt vara utan. Jag kan lika gärna dricka must. ” Varför gör de inte det då? undrar jag. Jag brukar också säga att jag inte tycker det är gott med vin och tillägga: ” Varför dricka något som är giftigt? ”

­­­ ­­− Jag är militant nykterist när någon frågar mig varför jag inte dricker och vill ha diskussion, annars bryr jag mig inte. Jag säger ifrån och kan vara ganska obarmhärtig om någon har problem med alkoholen då ifrågasätter jag deras val att dricka.

Vilka diskussioner om alkohol triggar dig mest?

­­­ ­­− Allt som rör alkohol och barn. Om det är ok att ta med barn på fest, om barn ska få smaka alkohol hemma istället för att de köper av någon annan. Där är jag militant. Jag är helt emot.

­­­ ­­− Jag läste till pedagog inom ungdom- och missbrukarvård i tre år. Jag fick höra av mina kurskamrater att jag var en dålig förebild. De menade att en nykterist inte kan lära sina barn att ha en sund relation till alkohol. Den diskussionen minns jag än i dag. Men forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol hemma tenderar att dricka mer än de som inte får.

­­­ ­­− Jag är också militant när det gäller bryggerier som sponsrar idrott. Det borde vara förbjudet. Vi lär barn att det är naturligt att blanda sport och alkohol. Vilket sprider sig upp på läktarna. Det börjar med barnen. Föreningslivet måste få vara alkoholfritt även när det gäller reklam och sponsorer.

Vilken relation har din egen familj till alkohol?

­­­ ­­− Min dotter som är 14 år är så himla ointresserad av alkohol. Hon vill inte smaka om det är alkohol. Detsamma med alkoholfritt vin, det är en vuxen smak och inget för barn.  Min son, som är 6 år, säger ofta att mamma bara dricker alkoholfritt. Det känns så skönt när han säger det.

­­­ ­­− Min dotter vet om att jag kommer från en missbrukarfamilj.  Det är alltid helnyktert när jag fyller år, till jul och andra festligheter. Däremot så dricks det mer på Svensson-sättet hos hennes pappa, med vin, öl och alkoholfritt. Att ställa fram alkohol är lika självklart som att ställa fram en skål med chips på kvällen eller som att det alltid ska handlas på systemet innan fester eller köa till bolaget på midsommar. Det ÄR att dricka på Svensson-sättet för mig…hahaha.

 Vilka tips kan du ge till en person som är alkoless och vill dricka mer medvetet?


­­­ ­­− Leta efter goda alkoholfria viner eller alkoholfri öl. Var uppmärksam, prova och gör samma saker som när du dricker. Dricker du är du inne, när du inte dricker är du utanför. Det är en otroligt nyttig upplevelse.

Det sociala samspelet, hur funkar det när du inte dricker?

− Testa att vara med på fester. Det är som att följa med rökarna ut fast du inte röker för att inte missa snacket. Har du vettiga vänner som inte beter sig som svin, så följ med.

­­­ ­­− Det är svårt att gå ut och vara nykter. Men gå till baren och beställ alkoholfritt, be dem hälla upp det i ett vanligt öl- eller vinglas. Då är det ingen som ifrågasätter ditt val, om du vill slippa frågorna. Det kan också bli något av ett socialt experiment, du kommer att upptäcka vilka vänner du har när du inte dricker.

Tack för intervjun!

­­­ ­­−  Tack själv!

 

Najdas åtta fördelar med att vara nykter: 


1.
Jag kan lägga pengar på roligare saker (som hudvård och skor t.ex).

2. Jag slipper lägga dagar på att vara sjuk efter fest.

3. Jag kan vara säker på att mina barn slipper leva om min barndom.

4. Jag är alltid den trygga nyktra vuxna – jag kan hålla mitt tinnitus i schack.

5. Jag får dricka goda drycker istället för drycker som smakar illa och gör mig personlighetsförändrad.

6. Jag är ALLTID körbar, det vill säga jag kan avvika från vilken situation jag vill – när jag vill.

7. Jag försätter mig inte i direkt farliga situationer som alkoholen tenderade få mig att göra förr. Jag är mycket säkrare för mig själv.

8. Det känns alltid bra att kunna svara ”nej” och ”noll” på frågor hos läkare etc ang alkoholvanor. Slipper sitta och skatta mitt drickande.

1 kommentar till “Nadja Niemelä: ” Jag är en militant nykterist!””

  1. Alltså – vilken oerhört snygg grön färg hon har på håret! Wow!
    Bortsett från det så är uttrycket ”jag tycker inte om när folk blir dimmiga” mitt i prick även för mig, jag gillar varken när jag själv blir det eller mina vänner. Det känns som ett lager läggs på människan, som gör det svårare att se dem som de verkligen är. Läbbigt.
    Och det där med sport och alkohol kan jag för mitt liv inte förstå – varför ska man dricka öl och se på fotboll? *Fattar inte*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.