Hoppa till innehåll

Ramona Söder: ”Jag vill inte hymla med min livsstil!”

  • av
sockerberoende

Ramona Söder har helt ändrat sin livsstil genom att slänga ut både socker och alkohol. Numera slänger hon bara kettlebells.

Efter att ha jojo-bantat i nästan hela sitt vuxna liv så fick Ramona Söder nog. Hon insåg att hon var sockerberoende. Hon slängde ut alla sockerstinna matprodukter och tog samtidigt alkoholstopp. Nu har hon gått ned 30 kg och fått en ny livsstil på köpet.  

Hur länge har du haft alkoholstopp?
– Jag har haft alkoholstopp i drygt ett år.

Varför har du slutat dricka alkohol?
– I hela mitt vuxna liv har jag varit en jojo-bantare.  Efter en föreläsning med addictionterapeuten Bitten Jonsson insåg jag att jag har en sockerberoendeproblematik. Jag började med LCHF- diet och gick ned 40 kg för drygt fyra år sedan. Men när jag nådde mitt viktmål så blev jag alltmer liberal. Då gick jag upp 30 kg igen.

– Mina tankar började nudda vid att vin kanske kunde vara nyttigare än godis vid fredagsmys. Det var inte likt mig. Jag är ingen slentriandrickare utan för mig är det antingen fest eller inte. När jag hade haft flera sådana tankar i rad insåg jag att det kunde få stora konsekvenser för mig. Då tog jag beslutet att sluta dricka alkohol helt, eftersom jag är sockerberoende.

Hur har det gått att sluta med alkohol?
–Det har gått bra. Alkohol är inte min primära drog, men det triggar mitt belöningssystem precis som socker. Min huvuddrog är socker och kolhydrattät mat.  Jag har även både snusat och rökt innan, min beroendehjärna reagerar på flera olika substanser.

– Jag behövde ta bort allt som ger en kick och hålla mig neutral. Inte inta något som höjer eller dämpar mig. Därför dricker jag inte alkohol. Matmissbruket  slåss jag med mer. Jag behöver ju äta annars så dör jag. Jag har inga marginaler för att dricka alkohol.

Hur tar dina vänner det att du inte dricker?
– Själva alkoholstoppet har gått bra för mig. Jag går på tillställningar med alkohol, men att dricka är inget bra val för mig. Jag har sagt det med stort pondus till mina vänner.  Jag vill inte ha något tjat, då går jag hem. Det har jag sagt med en sådan tydlighet nu att det inte finns något utrymme för att varken krusa och locka mig.

– Däremot är det inte samma sak att gå på fest längre. Det är roligt över middagen och en stund efter sedan är det som vi befinner oss på olika platser, de som dricker och jag. Då tackar jag för mig och går hem. Vilket egentligen passar ganska bra för jag behöver hålla på mina sovtider, det är viktigt för mig, det hjälper mig att vara  frisk från mitt missbruk.

Vill du ha tips på alkoholfritt direkt i din mejl i sommar?
Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev här.

Har du nått ditt viktmål?
– Ja, nu befinner jag mig inom normalnivå för BMI. Det var målet förut. Nu är det tillfrisknande från mitt missbruk som är viktigast. Det är skönt att jag kan nå mina fötter och att kunna köpa kläder utan att behöva gå på specialbutiker det ska jag inte sticka under stolen med. Viktnedgången är en av flera positiva sidoeffekter av min nya livsstil.

– Nu försöker jag må bra, vara välmående istället. Jag strävar inte efter att gå ned i vikt utan efter att må bra och leva tillfrisknat.

Vilka nackdelar och fördelar har du märkt med ditt alkoholstopp?

– Jag har inte märkt av några nackdelar mera konsekvenser. Vänner som vill gå ut på pub hör inte längre av sig. Jag blir bortvald för att jag är nykter , det kan kännas lite surt. Jag är ju inte bara rolig och trevlig när jag har druckit.

– Fördelarna är att jag aldrig behöver ta taxi eller vänta på att bli nykter för att åka hem från en fest. Jag har aldrig blykeps på söndagar, det går mindre pengar. Jag har mycket kvalitetstid. Det är mest positiva grejer av att inte dricka. Det känns inte som att det är guldkanten att dricka alkohol för mig längre. Men jag går inte heller runt och säger åt andra att inte dricka. Det får de välja själva om de vill göra det eller inte.

Har du tips på något gott alkoholfritt?
– Nej, jag missbrukar ju både mat och dryck. Det enda jag dricker är vatten med eventuellt lite citron och lime.

Vilken kost väljer du i dag?
– Artegenkost , mat som är gjord för min egen art. Jag kan inte äta frukt, äter mest gröna eller vita grönsaker, proteiner och bra fett källor som kokosmjölk, avokado och smör. Det liknar Paleokost utan frukt. Bär kan jag inte heller äta. När jag ätit bär någon gång då sätter missbrukarhjärnan igång och säger att jag kan ta mer och den kampen vill jag undvika.

Vilken resa du har gått igenom! Hur känns det i dag?
– Det var periodvis ganska tungt det första halvåret.  Att komma tillbaka, gå på tillit till den kunskap jag har om mitt beroende även när den listiga beroendehjärnan försöker lura mig att göra dåliga matval. Men nu känns det som jag har kommit ut på andra sidan.

Kommer du att dricka alkohol igen?
– Inget mer alkohol. Nej, nej, nej… jag vill undvika alla dopaminkickar helt. Jag försöker uppskatta topparna och dalarna istället. Jag har mer lagrad kraft till att klara dalarna i dag, jag är mer i nuet än tidigare.  Jag tvingas att hantera mina känslor istället för att döva dem med substanser. Nu får jag istället stanna i känslor utan att agera, en minut i taget, efter tio minuter så har det gått över eller känns i alla fall inte lika illa.  Jag unnar mig välmående och sinnesro istället för alkohol och andra sinnesförändrare.

Du går emot normen på många plan både vad gäller alkohol och mat. Hur reagerar din omgivning på det?
– Bryter normen, det gör jag verkligen. Det finnas nog fler som skulle behöva ta en månad fritt, gäller allt från kaffe, alkohol till Facebook. Det är väldigt provocerande att leva som jag gör. Jag kommer gärna på middag men jag tar med mig egen mat så de slipper laga mat och så slipper vi även alla konflikter.

Varför är det provocerande?
– Jag tänker att min omgivning tvingas att reflektera över vad de själva äter. Att jag speglar dem och att de blir tvungna att se över sina vanor. Nu när jag känner mig starkare i mig själv så säger jag rakt ut: ”Om du vill ha mig på middag så kommer jag med min matlåda.”

– Jag förklarar också varför och står där med rak rygg. Varför ska jag hymla med min livsstil?  Jag vill ju ha ett lätt och bra liv för mig. De vänner som jag har kvar efter mitt byte av livsstil är jag närmare än tidigare och jag har även fått nya vänner på vägen.

Tack för en intressant intervju och lycka till med din nya livsstil!
– Tack så mycket.

Ramona Söder är från Umeå, tränare och delägare till crossfit gymmet Urstark, jobbar även på Familjen Hansen charkuteri och studerar. Inom fem år ska hon ha ett eget företag inom hälsofrämjande arbete. Den salutogena teorin går som en röd tråd genom hennes liv. Hon är bland annat utbildad andningscoach. Ramona driver instagramkonto blå hund vs röd hund som är fritt från matbilder och annat som kan trigga matmissbrukare.  ” Jag ville starta något nytt som inte fanns. De finns inga människor som missbrukar ben vad jag vet. ”

Här hittar du fler porträtt på människor som har eller har tagit alkoholstopp. 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.