Hoppa till innehåll

Så blev mitt 2017 – från socialdrickare till alkoless

 • av

Regnbåge fångad över Nämforsen under Urkultfestivalen i augusti. En av många fantastiska återblickar från 2017.

Då var det dags att göra en återblick över året som gått. Just nu är jag med i Dorro tidscoachens Planeringsmarathon för 2018. Hon är ett under av planering på många plan. Att reflektera över året och svara ärligt och uppriktigt på coachande frågor är ett bra sätt för att få syn på det som både har varit bra och mindre bra. Eller som Dorro säger:

”Det kan kännas betungade att vara ärlig mot dig själv. Det är du som måste göra förändringen annars är du kvar på samma ställe än innan.”

Exakt. Så nu är jag i full gång med att titta tillbaka på året som snart är slut.

Walk the talk – Lev som du lär!

2017 har varit ett omvälvande personligt år. Jag har jobbat mer med mig själv än på decennier. Jag bestämde mig i oktober 2016 för att ta en månads alkoholstopp som sedan förlängdes till över nyår och för att sedan bli till ett helt år. Jag tog några babysteg i början till ett rejält älgakliv. Jag gick från att vara en social drickare till att bli alkoless.

En alkoholterapeut jag är bekant med  tyckte jag var alldeles för hård mot mig själv för att jag valde att ta ett års alkoholstopp. Jag kan lugnt erkänna att mitt förtroende för honom sjönk till botten. Han hade själv aldrig tagit mer än en månads alkoholstopp.  Eh…Tack, men nej tack. Det handlar om att leva som man lär tycker jag.

Så i mars startade jag bloggen – Alkoless.se för att jag inte hittade någon annan som pratade som jag. Alltså med att visa på fördelarna med att inte dricka alkohol.

Här är ett axplock från Dorros frågor.

När använde du din tid riktigt väl?

Det var när jag åkte till Island i maj för att gå kursen Mindful Self-Compassion.
Dels fick jag jobba med mig själv men även träffa intressanta människor samt se vackra Island. Det var som ett kinder-ägg. Flera överraskningar i ett.

Skogafoss

Jag och mäktiga Skogafoss på södra Island.

Det blev mitt livs bästa resa hittills alla kategorier. Jag blir fortfarande alldeles varm i hjärtat när jag tänker på den.

Jag fick jobba med många av mina rädslor. Det var verkligen en övning att gå utanför min bekvämlighetszon med råge. Bara att åka dit själv och på skakiga ben kliva av flyget på Keflavik flygplats och ta mig till kursen med 40 deltagare fick mig att undra vad jag hade gett mig in på. Men det är just sådana övningar som får en att utvecklas långt utöver det förväntade. Att vi sedan bodde nära vulkanen Eyjafjallajökull, som gäckade hela Europa, med sitt utsläpp 2010 var ju också en ynnest.

Vilka favoritminnen har du från året?

Håkan Hellström

Håkan Hellström i Umeå. Wohoo!

Håkan Hellström i Umeå med över 12 000 i publiken. Magiskt!
Coldplay på Ullevi på midsommar i Göteborg. Magiskt igen!

Visingsö – i över 20 år har vi kört förbi på E4 ovanför Vättern och sett Visingsö från Brahehus och sagt att vi måste åka dit. I somras gjorde vi det. Vackert och finstämt ställe.

 

Alkoless

300 dagar som alkoless firade jag på Holmön i juli med alkoholfritt bubbel förstås och utsikt över Kvarken.

Visfestivalen på Holmön. Där maken och jag jobbade som funktionärer. Jag med deras sociala medier och han i insläppet. Roligast var holländarna som kommit enbart till festivalen för att se sina idoler Ye Bannished Privateers – ett härligt Piratgäng från Umeå som även var med under Musikhjälpen i Umeå i december. Dessutom firade jag 300 dagar som alkoless på Holmön.

Urkult – den coola musikfestivalen i Näsåker vid randen av Ångermanälvens nipor. Jag var med på en sångworkshop i engelsk folksång med Martha Tilston. Så mysigt och givande. (Jag är inbiten körsångerska om du inte visste det redan.)

Musikhjälpen som sändes från Kärlekens torg i Umeå i december. Det var också otroligt häftigt. De lyckades samla in över 74 miljoner kronor till temat Barn är inte till salu. Magiskt x 3!

Musikhjälpen tog Umeå med storm. Mycket kärlek spreds över nejden.

Vad har du åstadkommit i år?

 • Startat sajten Alkoless.se i mars 2017.
 • Gått Start-up-programmet på Uminova Innovation.
 • Utbildat mig i Mindful Self-Compassion på Island.
 • Diplomerat mig som coach enligt ACC hos Shift Education.
 • Diplomerat mig som mindfulnessinstruktör steg 1.
 • Föreläst fyra gånger om Alkoless.
 • Hållit två webinarer för Alkoless.
 • Blivit intervjuad i tidningen Accent om min 16 tips på hur du tackar nej till alkohol.
 • Referrerad till i Göteborgs-Posten.
 • Deltagit i två mässor- Try It Out och Måbrafestivalen i Umeå.
 • Dragit igång Sveriges Kommunikatörer – region norr – medlemsträffar.
 • Inlett samarbete med fyra samarbetspartners för Alkoless – Caliente, Tavelsjögårdsmusteri, Pop Art Craft Soda och SlowCow.se 
 • Kört e-post-kampanjen #alkolesschallenge med alkoholfria drycker i juli som har fortsatt under hösten.
 • Startat en 30-dagars on-linekurs – Bli ditt allra bästa jag 2018

Hur har sajten Alkoless.se gått?

Över förväntan har sajten gått sedan starten 1 mars 2017.
Antal inlägg: 117
Antal besökare: 18 306
Antal porträtt: 15 stycken

De populäraste inläggen:
Ramona Söder: ” Jag vill inte hymla med min livsstil” 

Markus Fernlund:” Jag drack för att dämpa mina känslor.”

Skriver ett tröstande brev till mig själv

Gör din egen kaffeskrubb

Larsa Rännar: ”Det är viktigt att uppleva tomrummet.”

Alkoless i sociala medier

Facebook Alkoless – 380 följare
Instagram Alkoless.se – 530 följare

Det här klippet med tre tips till Anders Borg, som tappade lite kontrollen i somras, fick över 4 200 visningar på Facebook. Hihi…

Vad har du avslutat i år?

Jag har helt avslutat mitt förhållande till alkohol. Det ger mig inget längre. När jag nådde ett års strecket 1 oktober 2017 så kände jag inte för att dricka mer. Blotta tanken på att dricka vin, som jag förr kunde bälga i mig i massor, får jag kväljningar. Jag ska erkänna att jag har druckit en liten burk folköl i november men den fick jag knappt i mig heller.

Jag går inte heller längre på puben. Saknar det inte alls.

Jag har även avlägsnat en massa andra energitjuvar som rökning och människor ur mitt liv. Jag känner mig lättare till sinnet.

Tog du dig förbi några hinder? Något som varit i vägen för dig och din framgång.

Jag har tagit mig förbi en massa hinder. Bara att våga starta den här sajten och gå ut med att jag inte dricker har varit ett stort hinder som jag har tagit mig förbi mentalt.

Jag är faktiskt lite imponerad över att jag har gjort det, trots att alkoholnormen är så stark i Sverige. Och att jag lyckades med mitt uppsåt att vara helt alkoless i minst ett år och kommer att fortsätta. Det var långt mycket lättare än jag trodde att sluta dricka och än vad alkoholterapeuten trodde. Ha!

Vad har du saknat?

Jag ska villigt erkänna att jag har saknat vänner som vill umgås utan alkohol. Det är mycket middagar med vin som jag har ”missat”. Men mitt mående har fått gå före det sociala umgänget det här året.

Det ska bli nyorientering på det under 2018.

Största lärdomen?

Jag är lugnare och snällare mot mig själv. Jag har mognat och landat i mig själv. Jag inser att jag har oanade krafter som har fått blomma ut i år.

Vad är du mest tacksam för?

Jag är mest tacksam för att jag tog steget fullt ut och blev alkoless. Jag är sjukt stolt över mig själv och den inre frid och styrka jag känner.

Alkoless

 

Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, intervjuer med mera. Dessutom får du pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless. Anmälningslänk hittar du här. 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.