Hoppa till innehåll

Åtta tecken på att du är en gråzonsdrickare

Vad är en gråzonsdrickare och hur vet du att du är en? Här hittar du de åtta vanligaste tecknen på att du är en gråzonsdrickare.

1. Du gör regler om ditt drickande och bryter mot dem ofta

Du har strikta regler som du ställer in varje vecka om ditt drickande (först efter klockan 17, inte på en måndag eller tisdag, bara två glas, inte hemma på egen hand, bara med mat, inga spritdrycker under veckan, bara vid lunchtid på helgerna), men du bryter ofta dem och hittar ALLTID en motiverad anledning att göra det (det är en födelsedag, jag har haft en jobbig dag, jag är på semester, jag är jättestressad, jag förtjänar det, det gick ju bra sist, eller hur?). Du tänker ständigt på ditt drickande och sätter regler som du känner gör det ”acceptabelt” men du tycker att dessa regler är omöjliga att hålla sig till.

tecken gråzonsdrickare

2. Du oroar dig i hemlighet

Du kan vakna klockan 3 på morgonen med hjärtat rusande när du försöker komma ihåg vad du sa eller gjorde kvällen innan. Oron för att du gjorde något skamligt är överväldigande. Du kan använda alkohol för att sedan ”ta udden av” din ångest dagen efter men det gör det värre (det är en ond cirkel).


3. Du är allt eller inget

Du kan svära bort alkohol helt och hållet och gå på en extrem detoxplan. Du kan försöka ta ett glas vin men avsluta flaskan. Du är all in – eller all out. Ingenting känns måttligt eller är under kontroll när du börjar dricka.

4. Du har svårt att hålla dig nykter under långa perioder

Du kan svära av alkohol ”för alltid” efter en särskilt skamlig natt eller en enorm baksmälla men tre dagar går och du är tillbaka till att dricka. Att dricka har blivit en ”relation” du inte kan ta dig ur – även om du innerst inne kanske vet att du måste sluta helt.

5. Hur mycket du FAKTISKT dricker är en hemlighet

Bara du vet omfattningen av ditt drickande och hur mycket du har. Du kan ljuga om hur många drinkar du har haft eller gömma tomma flaskor. Du kan gömma alkohol i huset eller ha en hemlig stash att ”fylla på” mellan vanligt socialt drickande.

6. Ditt drickande ser inte ut som ett problem

Du kanske har ett rykte att vara en partytjej – det är vad alla älskar med dig. Det kan gå för långt ibland men det är inte många som tycker att det är ett problem. Du verkar släppa loss vid evenemang men de flesta ser det inte som ett problem. För omvärlden framstår du ändå ordentlig.

7. Det är ett ständigt inre tjat om alkohol

Det är som att det finns två röster i huvudet. Den som vill att du ska vara nykter (för kom ihåg vad som hände förra gången du drack?) och den som vill att du ska ”leva lite”. Det är ett surr mellan dem och den här inre striden fortsätter, och fortsätter.

8. Du är långt ifrån botten men alkohol känns som att den berövar dig livet

Det finns en känsla inombords att även om alkohol inte förstör ditt liv så vet du att det tar bort saker. Det kan vara inre förnöjsamhet eller egenvärde. Det kan vara självförtroende och stolthet. Det kan vara energi, eller att vara närvarande med dina barn. Du vet att det tar plats i ditt sinne – och ditt liv.

senaste inläggen

Nyfiken på coaching?
Boka in ett kostnadsfritt lära-känna-samtal med mig.
Det är du värd.
Ingela Hjulfors Berg

Ingela Hjulfors Berg
Gray Area Drinking Coach

Ingela Hjulfors Berg
Ingela Hjulfors Berg är din guide till att dricka mindre eller inte alls.

2 kommentarer till “Åtta tecken på att du är en gråzonsdrickare”

  1. Pingback: ATt leva dubbelliv med alkohol – Alkoless- mer liv, mindre stress

  2. Pingback: TIPS till dig som är gråzonsdrickare – Alkoless- mer liv, mindre stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.