Hoppa till innehåll

Så slappnar du av utan alkohol

  • av

Alkohol är både en depressiv och lugnande substans.
(Visst låter det knastertorrt när jag beskriver det så? Inga försköningar här inte om att druvorna har skördats i morgonrodnaden och lagrats i ekfat från romartiden.)

Alkoholen ger dig en omedelbar känsla av avkoppling och trygghet.
Inom tio minuter efter den första klunken kickar den sköna känslan in. Vi känner oss avslappnade, mysiga och om du kände en uns oro innan så är den som bortblåst.

Då kan väl alkohol inte vara dåligt? Eller? tänker du. Tyvärr, den är fortfarande inte bra för oss. Inte ens i små mängder.

Alkohol möblerar om den kemiska sammansättningen i våra hjärnor och tömmer oss på signalsubstanser som dopamin och serotonin som normalt hjälper oss att minska ångest naturligt. Det resulterar i att vi istället behöver MER alkohol för att klara av känslor av stress som kommer från att dricka alkohol. Allt detta har en direkt inverkan på vårt humör och påverkar våra relationer negativt.
Kändes det där deppigt? Det är lugnt.

Här hittar du fem tips på avslappning

1.Andas

Prova andningsövningar. Att delta i djup magandning är det snabbaste sättet att skicka ett meddelande till ditt nervsystem att du är säker. Även att spendera 10 minuter om dagen andas djupt in i magen kommer att göra skillnad för din avkoppling och mentala hälsa.

2.Motionera

Det finns inget bättre sätt att öka dessa endorfiner naturligt än med träning. Ta en rask promenad, prova hot yoga eller ett HIIT-träningspass.

3.Titta på din näring

Håll dig borta från socker och processad mat så mycket som möjligt. Håll dig hydratiserad och ta hand om din tarmhälsa med probiotika och fermenterad mat. Mycket av vårt humör börjar i tarmen.

4. Gå tillbaka till naturen

Att spendera tid i naturen kommer att öka ditt serotonin naturligt. Släng in lite träning som en rask bushwalk. Även att spendera tid i din trädgård kommer att lugna ditt nervsystem och förbättra din mentala hälsa.

5. Ta ett varmt bad

Varmt vatten är ett bra sätt att lugna dina muskler – och sinne. Tillsätt eteriska oljor som lavendel eller epson salt för extra avkoppling.

Senaste inläggen:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.