Hoppa till innehåll

Sju sista-minuten-tips för en vit jul 

Vit jul

Jul, jul… en strålande vit jul!

Ett av årets allra mysigaste högtider. Mycket sammankomster på jobbet, samt middagar och fester med släkt och vänner. Det kan kännas nästan omöjligt att välja att vara alkoholfri och ta en helt vit jul, tänker du.

Jag firar min andra jul som alkoless och vit. Och det har gått över förväntan.

I år har jag inte ens tänkt så mycket på att jag inte dricker. Förra julen var jag lite stressad över att jag bjöd på alkoholfritt glöggmingel. Jag hade garderat Jag har ju helt andra intressen numera och mycket roligare utan alkohol. Visst låter det härligt?

Jag slipper all baksmälla och behöver inte planera för att må dåligt dagen efter om jag inte är sjuk vill säga, men det är jag också väldigt sällan nuförtiden. Knappt ens förkyld. Jul är numera en skön återhämtning utan stress och hets. Jag känner mig skönt utvilad efter nyår.

Här kommer mina lätt skruvade sju tips för en vit jul.

1. Sätt mål för ditt drickande

Julhelgen består av tre dagar. Julafton, juldagen och annandag jul.

Visst känns det redan lite bättre av att tänka att det är tre dagar och inte en livstid? Sätt mål hur du vill må för varje dag och lägg till en positiv affirmation som gäller bara dig själv, ingen annan. Skriv upp affirmationen och läs den flera gånger under dagen.

T.ex. Jag är nykter, glad och snäll mot mig själv.

2. Tacka ja till att gå på fest men välj med omsorg

Du behöver inte tacka ja till alla fester som du blir bjuden på. Det är du som väljer. Känner efter före du bestämmer dig för var du vill närvara. Såg åt värden/ värdinna att du kommer att gå hem tidigt så slipper du förklara dig när du lämnar festen för alla andra. För du kommer att känna var din gräns går. Tro mig.

3. Ta med eget alkoholfritt

För att du inte ska bli frestad till att dricka alkohol fast du inte vill så ta med eget gott alkoholfritt till julbordet/ julfesterna. Det finns massor av goda alkoholfria öl, bubbel, muster, craftsodas och alkoholfria viner både på Systembolaget och på vanliga livsmedelsbutiker. Här här är några tips från Alkoless att ladda ned här och Seedlip – världens första alkoholfria sprit.

4. Lura festprissarna och lämna festen nyktrast

Om du har vänner eller familjemedlemmar som inte tar ett nej när de vill bjuda på alkohol. Så kan du välja detta: Låtsas som ingenting och ta emot det som bjuds. Häll ut i närmaste blomma, vask eller toa. Eller varför inte vattna julgranen? ( Lite krångligt och barrigt, kanske?)

Fyll därefter på med eget alkoholfritt dricka i glaset, fortsätt att umgås som ingenting. När du sedan tar bilen hem på natten kommer de stå med långa hakor och fumla efter mobilen för att ringa polisen. De tror nämligen att du kör onykter, men tji fick de. Om de är snälla så kan du förstås skjutsa hem dem också. Men det är inget tvång.

5. Skippa bortförklaringarna! Det är ok att var nykter.

Du har ingen förklaringsplikt till din omgivning om varför du inte dricker. Det ska räcka med att säga: Nej tack! Jag tar hellre vatten eller har du något alkoholfritt hemma? Fast att bryta alkoholnormen är lite som vara den enda utbölingen på festen. Alla kommer att tro att du har alkoholproblem i alla fall, bjud på det. Det är inget socialt stigma att vara nykter. Om du ändå behöver lite argument så kan du alltid kika på min lista 16 tips till hur du tackar nej till alkohol .

6. Skapa egna alkoholfria jultraditioner 

Umgås mer. Bjud familj och vänner på andra sätt att umgås utan alkohol. Åk skridskor eller skrana ( åkmadrass) tillsammans och avsluta med gofika. (Västerbottniskt uttryck för fika med ett överdåd av godsaker tillsammans med goda vänner.)
Eller spela spel, titta på film, spela musik, frågesport, fågelskådning eller servettvikning. (Viktig kunskap inför nyårsfesten.) You name it! Det är bara fantasin som sätter gränser, som man säger.

7. Belöna dig själv! 

Att vara nykter över alla julhelger och över nyår, det är stor bedrift som du ska belöna dig själv för. Kanske kan det vara att köpa den där snygga klänningen, träningsskorna, resan eller att gå på konsert. Du vet själv vad du uppskattar mest och vad du längtar efter. Belöna dig själv med det.

Lycka till och njut av julhelgerna!

Ansök om medlemskap i Alkoless facebookgrupp här och träffa andra som vill vara eller bli Alkoless.

Facebook Alkoless

Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, intervjuer med mera. Dessutom får du pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless. Anmälningslänk hittar du här. 

2 kommentarer till “Sju sista-minuten-tips för en vit jul ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.