Hoppa till innehåll

Var rädd om ditt serotonin

Nyligen läste jag att herionister upplever drogen som att få en kram av mamma.

Hormonet serotonin är nästan samma sak. Det är ett viktigt må bra-hormon. När vi dricker alkohol stiger serotoninet i hjärnan. Vi känner oss trygga, glada och härliga.

Serotoninbrist gör dig deppig

Men när alkoholen försvinner ur kroppen så sjunker även serotoninet. Du känner dig deppig, orolig, sur och får svårt att sova. För att behålla lyckokänslan så behöver du dricka mer. Problemet är att alkoholen gör att du till slut får serotoninbrist, blir deppig och förlorar hälsan.

Detsamma händer vid depression då är det viktigt att undvika alkohol för att inte tömma depåerna på serotonin.

Årstidsbunden depression

Jag lider av årstidsbunden depression. Den beror bland annat på serotoninbrist. Varje vår blir jag deppig när ljuset återvänder och alla andra kvittrar av lycka. Då blir jag håglös, trött och sugen på kolhydrater.

Jag blev uppmärksammad på det när jag tog alkoholstopp första gången. Jag började se ett mönster ,som jag hade anat, men medicinerat bort med några glas rött. Men när jag slutade dricka så gick det inte längre.

Saffran gör dig glad

I år hittade jag Saframyl, det är ett naturmedel gjort på saffran. Det funkar lite som ett SSRI-preparat, det letar upp det fria serotoninet i hjärnan och koncentrerar det. Magiskt! Bara på någon dag kände jag mig mer munter igen.

Andra sätt att boosta serotonin i kroppen är att äta mat rik på tryptofaner som bananer, keso, havregryn och kyckling. Även svettig träning ett par gånger i veckan är bra.

Sex och meditation

Men det allra bästa rådet är att skratta mer. Titta på roliga filmer, träffa vänner som får dig att skratta eller varför inte testa skrattyoga där du övar dig att skratta i grupp. Och till sist meditera varje dag. Även sex är bra för humöret.

Så var rädd om ditt serotonin. Det minskar nämligen med åren.

Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag.

Jag finns på Instagram också här. http://www.instagram.com/alkoless.se

Etiketter:

2 kommentarer till “Var rädd om ditt serotonin”

  1. Pingback: Alkoholfri bar i midsommar – Alkoless- mer liv, mindre stress

  2. Hej!

    Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att serotinet sjunker när alkohol går ur kroppen.
    Märkt att jag blir väldigt nedstämd då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.