Hoppa till innehåll

Vårda din vårdepp

Foto: Roman Kraft


Åh, neeej! Vårdepressionen är här. Jag som trodde och hoppades att den var borta för alltid.  Återigen har jag tänkt att det är mitt alkostopp som spökar för att jag känt mig lite skörare än vanligt, sötsugen, tröttare, lite folkskygg, småförvirrad och med störd nattsömn. Men icke, jag är ju vårdeppad. Det är något som jag dragits med i många år och gärna förtränger.

Var femte svensk upplever årstidsbunden depression, antingen på hösten eller på våren när ljuset kommer åter eller till och med på sommaren då ljuset blir ännu starkare.  Boven i dramat är alltså ljuset, antingen för lite eller för mycket. Människor som bor vid ekvatorn har inga årstidsdepressioner eftersom ljuset är alltid detsamma året runt. Vilket är hur trist som helst, enligt mig, samma lika hela tiden.

Tre viktiga signalsubstanser är inblandande vid uppkomst av depression. Det är serotonin, noradrenalin och dopamin. De reglerar vår sinnesstämning på olika sätt.

Serotonin kontrollerar vårt stämningsläge och hur vi reagerar på stress, noradrenalin styr vår vakenhet och energi, medan dopamin reglerar vår uppmärksamhet, motivation och glädje och är en viktig del av vårt belöningssystem. Vid en depression är nivåerna av en eller flera av dessa signalsubstanser rubbad, vilket orsakar obalans i hjärnan.

Vad kan man göra då för att bli mindre vårdeprimerad?

  • D-vitaminbrist. Brist på D-vitamin kan orsaka depression, trötthet, högt blodtryck, svaga muskler, sämre uthållighet och humörsvängningar.  Börja äta D-vitamin redan på hösten med dosen 4000 internationella enheter, IE, per dag under den första månaden, därefter 2000 IE per dag för att bygga upp ett förråd i kroppen. Om du har missat det så har D-vitamin snabb effekt även om du börjar nu. Men ta den större dosen då på en gång.
  • Magnesiumbrist. Magnesium kallas för naturens lugnande medel då det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt.  Magnesium behöver nog alla äta då vi har en stor brist av det i våra dagliga föda. Dagsdos av magnesium 300-450 mg. terapeutisk dos ca 600 mg.
  • Motionera. Gå ut och gå i dagsljuset. Testa stavgång diagonala eller korslaterala rörelser kan bryta hjärnans a depressiva tankemönster.
  • Undvik alkohol. Det kan rubba din sömn och obalans i kroppen ännu mer.
  • Stressa mindre. Meditera och tillåt dig att ta det lite lugnare än vanligt.
  • Sök hjälp. Om inte depressionen går över efter ett par veckor kontakta sjukvården.

 

 

 

Etiketter:

10 kommentarer till “Vårda din vårdepp”

  1. Härliga tips – de brukar jag använda vid de samtal jag tar emot när jag sitter som volontär på självmordslinjen…fast inte på en gång…men lite senare/längre fram i samtalet när det finns en öppenhet för att undersöka och testa något för dem som är nytt.
    Sen krävs det en gnutta tilltro till sin egen individ och den brukar vara ganska låg när de hör av sig. Jag hoppas att jag kan tillföra tillit och tilltro i samtalen.

    1. Oj, det låter avancerat men det är klart att alla depressioner kan bli jobbiga i längden att hantera så man ska inte var rädd för att söka professionell hjälp i tid.

  2. Du inspirerar till att direkt googla runt för att se hur innehållet i den mat jag äter mest av tillvardags levererar magnesium:) Känner inte av svängningar så mycket längre, men under ett par år var det högt och lågt beroende på årstid. Fina tips att dela vidare.
    Roligt att kika in här:)

  3. Sommartid, vårtrötthet och mindre sömn

    Många är trötta efter vinterdvalan och mörkret. Energinivån blinkar rött och vi sover för lite- detta får konsekvenser. Vi är nog flera som sträcker hela kroppen mot de solstrålar som orkar lysa igenom slöjmolnen idag. Efter vinterns dvala inomhus ska vi plötsligt ut i solen, dra fram grillen, plantera blommor och umgås med grannarna igen. Energin räcker inte till! Allt ljus, all glädje och all efterlängtade grillning suger ut den lilla gnutta energi vi hade kvar…. Läs hela inlägget ”Sommartid- så får du lättast orken tillbaka! ” på min blogg

  4. Pingback: Att jobba ”killräckligt” – Alkoless- mer liv, mindre stress

  5. Pingback: Var rädd om ditt serotonin – Alkoless- mer liv, mindre stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.