Hoppa till innehåll

Alkoholens effekter del 2 – Det undermedvetna 

Det undermedvetna

Foto: S-Siga, Unsplah

Under några veckor kommer jag att blogga om alkoholens verkningar på vår kropp och vårt sinne med inspiration av William Porter författare till boken Alcohol Explained. Han är en brittisk medelålders advokat som efter 25 års drickande beslöt sig för att sluta dricka och ta reda på hur alkoholen påverkar oss kemiskt, fysiskt och psykiskt.

När du reagerar på en sak eller händelse gör du det ofta omedvetet utan att ens reflektera över det.  Det går på autopilot. Om du övar på något tusentals gånger så kommer det att programmeras in i ditt undermedvetna och det sitter i ryggmärgen, som att cykla eller köra bil.

Mycket förkastas av ditt undermedvetna, men inte det du upprepar ofta och på samma sätt. Den sortens information lagras allt djupare i ditt undermedvetna. Till exempel så bromsar jag omedvetet om jag sitter på passagerarplatsen i en bil om det går för fort. Jag blir rädd och försöker bromsa bilen, fast jag inte kör. 

Det undermedvetna är inte en instinkt. Tvärtom. Det är ett inlärt beteende eller förmåga. Den bygger på lång och personlig erfarenhet som du har tillförskansat dig genom att misslyckas och försöka på nytt igen och igen genom åren. 

Hur påverkar då alkohol det undermedvetna?

Jo, varje drink med alkohol som du har druckit i ditt liv har gett dig en skön avslappnad känsla tätt följt av en lika stark känsla av ångest. En enda drink ger dig en liten, liten nästan omärkbar känsla av avslappning och tätt följt av ångest, särskilt om du samtidigt är upptagen med att mingla eller sova. En drink till tar bort oroskänslan och lägger in kunskapen i ditt undermedvetna. Inte den första, andra eller tredje gången du tar ett glas men om du dricker upprepade gånger så vet ditt undermedvetna vad du behöver för att slappna av och för att ta bort oro och ångest. 

Efter några dagar, veckor och år så kopplar ditt undermedvetna automatiskt ihop att alkohol tar bort din oro, stress och ångest. Men ditt undermedvetna förstår inte att det är alkoholen som gör att du upplever ångesten, istället kommer du bli triggad till att dricka varje gång du känner ångest för du vet ju att det funkar omgående. Drinken får dig att slappna av. 

Kämpade med det undermedvetna

Den första tiden efter jag hade bestämt mig för att inte dricka så fick jag kämpa med suget att vilja ta ett glas rött så fort jag kände mig stressad eller var orolig för något efter jobbet.

När jag insåg att jag slentrianmässigt ville hälla upp ett glas så såg jag ett mönster. Jag gjorde det för att slippa orokänslan och för att slappna av fortare. Det var en ögonöppnare. 

Lura det undermedvetna

Det var bara att tugga i sig att jag inte kunde ta den vägen ut. Istället så lät jag känslorna komma utan att ta en drink. 

Jag blev successivt starkare på att bemöta suget med att lura mig själv till att distrahera tankarna med annat som meditation, träning, musik, läsa en bok, se på film, blogga med mera.  Det funkade för att lura mitt undermedvetna. Ganska snart så kände jag mig gladare och mentalt starkare utan alkohol. 

Hur lång tid sitter känslan kvar?

Men jag kan fortfarande känna ett sug.  Det lurar i mitt undermedvetna då jag har övat så många år på att tycka det är så gott och roligt med att ta ett glas vin.

Fast numera smakar det inte gott längre, det smakar bara alkohol och jag vet att jag kan ha roligt utan alkohol. Men mitt undermedvetna triggar mig fortfarande, det kommer att ta lång tid att bli av med den känslan. 

Hur länge känslan av att vilja ta ett glas finns kvar beror på hur länge du har druckit, ju längre tid desto längre tid tar det att programmera om det undermedvetna.

Jag inser att det är bara att härda ut och bli medveten om att det jag har lärt mitt undermedvetna kommer att tona bort till slut ju mindre jag gör det. Jag vill definitivt inte ge mitt undermedvetna chansen att vinna över min hälsa och förnuft. All förändring tar tid men det går och sedan kommer vinsten med gladare sinne, ökad kreativitet och bättre hälsa. 

Tidigare inlägg i serien:
Alkoholens effekter del 1Alkohol och ångest

2 kommentarer till “Alkoholens effekter del 2 – Det undermedvetna ”

  1. Det är tiden du är nykter som ger resultat,men ett återfall ska inte förstoras ta det som lärdom. Vad hände varför jag är på väg en del säger att man måste börja om det tror inte jag. Fokusera på det positiva älska dej själv var förlåtande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.