Hoppa till innehåll

Alkoholfria personalfester? Meh…är det ens möjligt?

Foto: Tamara Menzi

Jag har haft en fartfylld vecka med många roliga händelser, middag med vänner, TedXUmeå och afterwork. Alla mycket trevliga tillställningar med peppade människor i djupa samtal med varandra. Jag har fått skratta, kittlat min hjärna med ny kunskap och haft många fina personliga möten med och utan alkohol.

Jag får ofta frågor om vilka reaktioner jag får på Alkoless.se. Det är kul att det finns ett sånt stort intresse och ofta berättar de själva om hur lite de dricker eller inte alls, och att de gillar mitt intiativ med min blogg. Varje gång blir jag lite häpen.

Alkoholfri och rolig? Näe…

Det är människor som jag verkligen trott gärna tar sig några glas som ofta frågar om bloggen, men icke. Orsakerna till varför de inte dricker är alltifrån att de inte känner något behov, inte vill vara bakis, vill behålla sitt fokus, vara närvarande med sina barn, inte gillar smaken eller aldrig ens har smakat en droppe. Det är fint att höra dem spontant berätta om sina egna upplevelser av att inte dricka.

En man berättade om hur hans jobbarkompisar, som visste att han inte drack, var orolig över om han ens kunde gå på personalfest och ha roligt.  På personalfesten senare kom de fram i fyllan och kramade om honom och sa: ” Men du är ju rolig, FAST du inte dricker.”

Blygaste folkslaget i världen

Det är kanske inte är så konstigt att vi nordbor tror att det bara går att ha roligt med alkohol. Vi är ju så blyga och rädda för att närma oss varandra spontant i vardagen. Vi hälsar ju inte ens på varandra i hissen.

Det är som historien om finnen som satt ensam i en bar och beställde tio öl.  Bartendern ställde fram ölen och finnen svepte dem i tysthet en efter en och när han hade druckit upp alla sa han långsamt:  ”NU!…kan det roooliiiga komma!” ( Ledsen för att det är en finne, men det är mest en symbol för den tyste, starke nordbons festarglädje.)

När vi dricker då kommer den lite gladare sidan fram, då vågar vi släppa på garden. Sjunger snapsvisor och skrålar. Det har vi övat oss länge på. Och det vi övar oss på, det blir vi bra på, eller hur?  Kanske är det dags att bryta vanan och våga prata med en främling spontant utan att vara påverkad. Ärligt. Vad är det bästa som kan hända?

Schizofrena personalfester

En italiensk vännina, som aldrig dricker, blev vettskrämd första gången hon var på en svensk personalfest. Där fick hon uppleva hur hennes tysta och timida svenska kollegor till vardags plötsligt förvandlades till sluddrande, raglande högröda urtidsmänniskor på fest. Hon värjde sig därefter för alla personalfester. Troligen var hon inte ensam om att ha den känslan inför personalfesterna.

Här kommer tre tips på hur personalfester kan göras trevligare för alla:

 1.  Alkolholfritt gästbord. En chef berättade för mig om hur de på hans företag hade en diskussion om det skulle serveras alkohol eller inte på personalfesterna. Anledningen är att företaget har många utländska medarbetare som varken dricker alkohol eller vill umgås med påverkade människor. Diskussionerna gick höga bland personalen. Lösningen blev en kompromiss. Ett av festborden blev helt alkoholfritt, där fick de som inte drack alkohol sitta tillsammans och där satte sig även chefen som ett föredömme. Numera är det ingen som ifrågasätter den lösningen på personalfesterna. Alla är nöjda.
 2. Ta med egen dryck. På mitt jobb tar alla med sig vad de själva vill dricka förutom vatten till maten på personalfesten. Det är en bra lösning då knappast någon tar med sig en hel bar till personalfesten och stämningen blir inte heller för överförfriskad.
 3. Många alkoholfria alternativ. Tänk på att även de som inte dricker vill känna att det är fest. Visst kan det vara gott med smaksatt mineralvatten, men det är sällan kul på fest, eller hur? Se till att servera många intressanta och spännande alkoholfria alternativ av aperitifer, mousserande, vin, öl och cider att välja på. Det kan även få den mest inbitne alkoholivraren att faktiskt våga testa något annat för en gångs skull av ren nyfikenhet.

Har du några tips på hur personalfester kan göras trevligare för de som inte dricker?

 

Prenumera på Alkoless nyhetsbrev och få pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless.


6 kommentarer till “Alkoholfria personalfester? Meh…är det ens möjligt?”

 1. Naturligtvis går det. Nöjdhet med produkt, tjänst, vänskap eller vad du vill handlar nästan alltid om förväntan och om den är uppfylld eller inte. Att genomföra nyktra fester funkar utmärkt, bara alla förstår det från början.
  Bra tips också.

  1. Jag tänker mig att det krävs rejält med mod att genomföra och det är ju härligt med modiga organisationer.

 2. Jag förfasas ofta av hur mycket rågång det kan bli på personalfester. Tycker inte om. Och kan bara ana hur skrämmande det kan vara för folk från andra kulturer och/eller de som bara inte varit på en dylik personalfest innan. Så absolut fram för fler alkoholfria personalfester (och kundaktiviteter för den delen!)!

  1. Det är bra att ifrågasätta om det alltid behövs alkohol i alla sammanhang. Det kan vara bra att ifrågasätta alkoholnormen i många olika sammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.