Hoppa till innehåll

”Anna, du ska inte dricka, det är inte bra för dig!”

  • av

Jag hade under några år träffat en man som visade sig vara alkoholist. Jag tyckte att han drack mycket men eftersom jag inte hade någon erfarenhet av alkoholister i mitt tidigare liv så tog det cirka två år från det att vi hade börjat träffas tills att jag förstod att jag var tvungen att gå vidare för han skulle aldrig sluta dricka. 

alkoholist
Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Au-pair i England

Mitt tidiga förhållande till alkohol har varit som för många andra. Jag drack ganska mycket på helger när jag var ung, gjorde som alla andra i min omgivning helt enkelt. Det var inget jag ifrågasatte, man gjorde så när det var fest. När jag var 18 åkte jag till England för att jobba som Au-pair i en familj och då blev det ännu mer eftersom många engelsmän generellt dricker när de går till puben för att träffa sina vänner vardag som helg. Jag gjorde likadant. Jag tror att om jag hade bott kvar i England hade det nog kunnat gå illa, för i efterhand blir jag rädd över hur mycket jag utsatte mig för genom att dricka alkohol flera kvällar i veckan i alldeles för stora mängder. 

Några år efter att jag hade kommit hem från England blev jag mamma så då förändrades hela situationen och barnen blev ett heltidsjobb. Ibland var det så klart fest men det var väldigt sparsamt med alkohol, dessutom började jag att må dåligt när jag drack så det blev naturligt för mig att inte dricka något alls. Tiden gick och jag skiljde mig. Då började mitt singelliv igen och jag tog ett glas då och då men jag var aldrig uppe i några mängder.

Fick syn på alkoholens svarthet 

När jag senare träffade den där mannen och såg någon som drack på ett för mig annorlunda och osunt sätt fick jag upp ögonen för alkoholens svarthet. Jag började där och då att förändra mitt eget sätt att se på alkohol men också mitt sätt att nyttja alkoholen för egen del. Om jag drack kunde jag inte ha kontroll över någon annans drickande, speciellt inte en alkoholists. Han sa flera gånger till mig när vi pratade om hans dryckesvanor: ”Anna, det är du som inte ska dricka, det är inte bra för dig.”

Jag skrattade ofta bort eller blev arg på hans undanflykter från sitt eget problem. Jag kunde inte få honom att sluta. Det ledde senare till att jag bröt för jag insåg att det inte var det livet jag ville ha, tillsammans med en alkoholist. 

Träningen tog över 

Några år senare när jag hade träffat min stora kärlek, livet hade stabiliserat sig och jag var på banan igen tränade jag ganska hårt och mitt blodsocker fick mig i obalans. Jag fick ett råd av en vän och jag bestämde mig då för att prova att ändra kost till att bland annat minska på kolhydrater. Den förändringen gjorde att jag mådde väldigt bra, psykiskt och fysiskt men kombinationen med alkohol blev minst sagt opassande. Om jag tog ett glas vin vid något festligt tillfälle upplevde jag det som att jag hade druckit en hel flaska och jag mådde verkligen dåligt. Dessutom mådde jag alltid psykiskt dåligt dagen efter, jag blev nedstämd och låg. 

Inte druckit sedan 2014

Alla dessa parametrar låg till grund för mitt beslut att helt avstå alkohol. Jag har hållit upp sedan 2014. Det har inte alltid varit lätt men det är inte att avstå från drickande som har varit det svåra utan det svåra har varit konsekvenserna av det. Att bli ifrågasatt, att ibland få känslan av att vara ensam då de allra flesta i sociala sammanhang inte vill eller kan träffas utan att dricka alkohol. Jag saknar den sociala biten med gemenskapen men jag saknar inte hur alkoholen får människor att bli. Jag saknar inte heller ruset. Jag säger inte något om andra som vill ta sig ett glas, det är deras val och vilja men ändå tar folk sig rätten att tycka till om MITT val. 

Jag brukar tänka på det han sa, det var klokt, trots att han blundade för sina egna problem: ”Anna, du ska inte dricka, det är inte bra för dig.” Han hade rätt, jag mår mycket bättre nu, utan!

Alkoholist
Anna Zachriors

Anna ZachriOrs är gästbloggare på Alkoless.se och skriver sin historia om hur det kom sig att hon valde ett liv utan alkohol. Anna är utbildad certifierad Livscoach, pedagog och inom KBT-behandling. Är du nyfiken på hur Anna coachar människor till att uppnå bestående förändringar i sitt liv så kan du läsa mer här. Du får också gärna skapa kontakt med henne på LinkedIn och då följer du bara länken här.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.