Hoppa till innehåll

Att göra inre och yttre resor

Eyjafjallajökull – den världsberömda vulkanen på Island.


”Den längsta resan gör vi inom oss”  

Det är ett av mina favoritordspråk som har följt mig under många år. Det stod skrivet i taket på ett av Malmö Aviations flygplan, vad jag kan minnas och antas vara ett isländskt ordspråk. 

Jag befinner mig på Island för första gången i mitt liv, ute på både en yttre och inre resa. Jag är nämligen på en internationell kurs i mindful self-compassion med 40 deltagare från när och fjärran. De flesta är förstås islänningar. Urtevligt. Jag får veta en massa spännande om islänningarnas liv i dag. 

Jag kommer även att berätta mer om kursen längre fram, men målet är att jag kommer att kunna undervisa andra i metoden. 

Vi bor alldeles nära vulkanen Eyjafjallajökull vars askutbrott våren 2010 tvingade alla flygplan i Europa ned på marken. Det var många resenärer som ofrivilligt fastnade på sina semesterdestinationer och fick lösa sin hemfärd bäst de kunde. Det blev ett rätt så stressigt läge för många. Erbjudanden om att köra människor kors och tvärs i Europa haglade i sociala medier. 

En släkting till mig till exempel kom hem tack vare att en välvillig granne åkte ned från Sverige med bil och hämtade honom. Det var intressant att se hur många olika hjälpsamma och smarta transportlösningar som erbjöds. Svårast att ta sig hem var för de som befann sig i Asien och USA. Det var bara att vänta ut vulkanen, det blev säkert en mängd påtvingade inre resor för många. 

I dag är vi inblåsta på vår farm, som gått i arv i samma familj i 300 år, Islands största väg är nämligen avstängd på grund av en förväntad storm. Myndigheterna vill inte riskera några bilolyckor. Det är mäktigt att höra hur vindarna bullrar och drar kring husknuten utanför. 

Islänningarna är antagligen det flexiblaste folket av alla nordbor. De planerar inget långt i förväg utan följer med väderväxlingarna. De tar dagen som den kommer. Är det solsken åker de och fiskar, stormar det,  sitter de inne och spelar kort. Det är liksom bara att gilla läget och göra en inre resa. Kanske inte så oväntat att ordspråket tillskrivs just islänningarna. 

2 kommentarer till “Att göra inre och yttre resor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.