Hoppa till innehåll

Åtta överlevnadstips för bättre upplevelser av arenakonserter

  • av

Magiskt! Håkan Hellström fyllde Campus Arenan i Umeå i lördags med över 12 000  i publiken, om alla var fans låter jag vara osagt. Men jäklar vad de sjöng med bra på alla låtar. Det här kommer att vara årets största konsertupplevelse alla kategorier.

Jag är en hyfsat van arenaräv. Det här var första gången jag var med om en sån stor tillställning på hemmaplan. Jag var lite orolig över hur lång kön var till insläppet som började kl. 18:00 eftersom konserten var utsatt till 19:00. Skulle vi hinna in och få en bra plats? Kön ringlade sig lång ända till Norrlands Universitetssjukhus från universitetsområdet. Nästan en kilometer skulle jag uppskatta det.

Men allt flöt på bra och vips så stod vi nästan framme vid scenen. Jag blev lite häpen över det eftersom vi inledningsvis var så långt bak. Hur gick det till? Jag tittade mig omkring och fick plötsligt se förklaringen.

Många konsertbesökare hade sökt sig direkt till det inhängnade ölområdet, som var cirka 30 meter bakom oss,  för att kunna stå och hänga vid kravallstaketet med en öl. Det gjorde det enklare för oss att få en bra plats långt fram. Massor av konsertbesökarna hade valt en mer grumlig upplevelse av konserten. Tack för det!

Planering före, under och efter

Att se artister som Bruce Springsteen och Håkan Hellström kräver en viss planering både före, under och efter. De kör nämligen marathon-konserter i genomsnitt på minst tre timmar. Det är en lång tid att stå,  räkna med att du kommer att vara på benen ännu längre än så, mest inför då det är lite extra tradigt att vänta om du vill ha en plats långt fram.  Men det är det helt klart värt. Själv har jag sett nio Springsteen-konserter enbart på ståplats och långt fram givetvis. Det är ju där det magiska händer.

Här kommer åtta överlevnadstips till din bästa arenakonsertupplevelse:

  1. Planera innan var du vill stå. Om du vill stå långt fram, typ hålla artisten i handen, då bör du övernatta vid arenan och köa in med nummerplacering tillsammans med andra fans. Att försöka slinka förbi kön lite så där käckt är ett dödsstraff, åtminstone vid stora arenor som Ullevi, Globen med mera. Snacka med fansen om vilka regler som gäller vi just den arenan på plats. Om du har som mål att komma innanför första kravall ( eller där avspärrningarna går för att vara nära scenen) då kan det räcka med att vara på plats några timmar innan insläppet och köa in. Gardera med öronproppar och extra laddningspack till mobilen.
  2. Skippa alkohol helt. Du missar en stor del av konsertupplevelsen, dels för att du bedövar dig men också för att du behöver gå på toa hela tiden. Otroligt störigt och onödigt beteende för den optimala upplevelsen. Sedan minns du inte så mycket av konserten efteråt heller.
  3. Drick lagomt med vätska. Köp vatten på arenan och drick i små klunkar. Då blir du inte lika kissnödig. Kroppen kan ändå bara tillgodogöra sig max 2,5 dl per timme, resten kissar du ut.
  4. Ät ordenligt innan. Se till att du är mätt innan du äntrar arenan, så slipper du tänka på mat. Ta med lite russin och nötter i fickan så kan du höja energin snabbt om den tryter.
  5. Glöm rockmyten. Dansa järnet om du orkar från start och är en atlet. Men det är få som har den kapaciteten. De som går all in från konsertens början har ofta några glas för mycket innanför västen och tappar snabbt energi. De återfinns ofta utslagna och flämtande i ett hörn på arenan någonstans. Dina favoritlåtar kommer mer mot slutet. Då kan du ösa på ordentligt.  Ha några druvsockerbitar i fickan som extra tillskott när energin vill dala.
  6. Återställ energin. Om du vet med dig att du har långa transporter hem så köp något att äta och dricka när du går ut från arenan. Då får du snabbt energin tillbaka. Det är en av få tillfällen som jag brukar sluka en Coca-Cola dels för törsten men också för koffeinkicken som ger mig energi hela vägen hem.
  7. Dagen efter. Ta det lugnt. Drick mycket vatten. Du kommer att känna dig mörbultad, det hör till. Kolla in filmer, bilder och dela dina upplevelser med andra på sociala medier. Det är så härligt att få en glimt av konsertupplevelsen igen, igen och igen. Och särskilt i vinter.
  8. Boka in din nästa konsert. Har du fått blodad tand? Kolla in vilka som kommer till Sverige nästa gång eller följ din favoritartist utomlands. Det är hyfsat lätt att få tag på biljetter om du är ute i god tid. Om du är lte mer äventyrlig så kan du chansa på att få tag på en biljett direkt på plats vid arenan också. Det finns alltid de som vill sälja biljetter. Både lurendrejare och ärliga människor. Var vaksam!

Tycker du det låter för jobbigt? Det är helt ok att bara gå på konserten också. Alla varken behöver eller orkar ha den här framförhållningen, det är nog mest för nördar. Men det är så här de flesta gör som vill ha riktigt bra konsertupplevelser. Hoppas du kan använda några av tipsen. Lyckat till! Min nästa arenakonsert är redan på söndag med Coldplay på Ullevi i Göteborg med ståplats, givetvis.  Det är ju där det magiska händer. Vi kanske ses?

Vill du också bli ditt allra bästa jag? Anmäl ditt intresse här så kommer du att få massor av inspiration direkt i din e-post.

Här kommer en bonusvideo från sista låten på Umeåkonserten med Håkan Hellström – Om du vill ha mig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.