Hoppa till innehåll

Gästbloggare: ”Jag vill ge alkoholnormen en match”

Hade jag bara sett hans sms innan jag gick hem, så hade jag kanske kunnat räkna ut vad som väntade: ”Gud, vad roligt jag ska ha ikväll! ” 

Mannen som skrev detta och som skulle förändra mitt liv radikalt hade jag träffat genom dejtingappen Tinder. Han var väldigt påverkad av både droger och alkohol den kvällen. Han hade bestämt sig för att leka Gud och om jag skulle få leva eller inte.

Överlevde grov misshandel

Jag stod emot hans önskan och överlevde en grov misshandel, men med stora psykiska och fysiska skador och en lång sjukskrivning som följd. När läkarna förklarade att jag troligtvis inte skulle kunna arbeta med alkohol igen, blev jag fullkomligt förtvivlad. De menade att jag troligen var traumatiserad av händelsen och skulle få svårt att möta påverkade människor i mitt jobb. 
Jag kunde ju inget annat. Jag hade arbetat i bar och restaurang sen det var lagligt för mig att jobba och drivit egen ölbar i Malmö i 14 år. Men jag tänkte hela tiden…han ska inte få vinna. Han ska inte få mig på fall.  Restaurangen missköttes under tiden jag var sjukskriven och kommunen drog in alkoholtillståndet. Så här i efterhand kan jag säga att det var det bästa som kunde hända mig. Men det tyckte jag inte just då.

En ny generation som inte dricker 

I min långa konvalescens hade jag helt plötsligt tid att titta på nyheter och googla runt på nätet, jag läste att forskarvärlden var förundrade över att unga människor drack allt mindre alkohol än sina föräldrar. En ny kontroversiell idé började ta form inom mig. Jag hade ju redan allt; lokal, kassor, ölkranar med mera. Jag skulle helt ändra koncept och starta en ny mötesplats för alla i Malmö, en no-och low alkoholbar Tröls Speakeasy med på fokus på  nästa generation. De som bryr sig om hälsa, träning och möten mellan människor istället för alkoholhalten i glaset. 

lågalko
Tröls Speakeasy på Karlskronaplan i Malmö.

I samma veva besökte jag en Mindful drinking-festival i London. Det var väldigt givande och intressant. Jag passade på att fråga ut människor där hur de uppfattade branschen. Svaren var enade: Det är detta som är på gång. Detta är framtiden!

Dricka måttligt är det det nya svarta

Några veckor senare var jag på en framtidsmässa i Köpenhamn och upptäckte där att det inte presenterades en enda köttbit och nästintill all dryck var alkoholfri.

Jag hade redan en offentlig plattform och jag bestämde mig för att bli ansiktet utåt för alla som fått stå till svars i alla år för att de INTE vill dricka massa alkohol. För dom som den stora massan har försökt få känna sig ocoola så länge. Sessionable is fashionable, blev mitt mantra! Alltså dricka måttligt är det nya. 

I januari i år var jag tillbaka till London och på samma mässa. Wow!!! Redan på flyget märktes förändringen. Här blev jag i försäljningsbladet erbjuden alkoholfri gin och tonic bredvid de klassiska drinkarna. I London möttes jag av dubbeldäckare inklädda i alkoholfria drinkreklamer och på pubarna serverades veckans drink alkoholfri.

Dricka gott men inte starkt 

Fullkomlig revolution. Mässan var detta år, dubbelt så stor, låg som sist i områdena där alla har för korta jeans i en modell som får varenda inköpt Kardashian rumpa att se fyrkantig ut och med en roligt upprullade mössa på huvudet. Men mässan hade nu även mer än dubblerat sina besökare.

I de hippaste ölbutikerna var storsäljarna, öl runt 3% alkohol och det pratades hela tiden om hur man ville dricka gott men inte starkt. Att få den här ”buzzen” för att hjälpa samtalet vid nya möten men där alkoholen inte tar över samtalet. Att kunna ta några öl och socialisera men ändå kunna gå upp och jobba eller träna dagen efter.

Tufft att vara först

Jag förstod då, att det är tufft att vara först på bollen, men det här tänket är på väg även till lilla Sverige. Hur ser då mina egna alkoholvanor ut? Jag dricker numera endast lågalkohol öl och nedåt. Detta för att har du en gång börjat dricka denna typ så är fullalkohols-öl alldeles för tung och söt i sin maltsötma. 

Jag som gammal öldomare, och som en gång älskade denna typ av dryck, klarar inte av smaken längre. Vin och stark alkohol fick jag räkna bort tidigt. Varför?

Vet egentligen inte varför men min egen teori är att efter det som hände mig så har något skett i min hjärna. Jag får en osannolik huvudvärk efter oftast endast ett glas och jag ligger däckad länge. Det är inte värt det. Slutligen vill jag ha fullständig kontroll, inte vara påverkad av olika substanser.

Jag räknar mig numera till de som kallar sig ”sober curious”, nyktert nyfiken och jag jobbar inte för att förändra alla utan för att ge dom som vill testa på eller leva nyktert eller semi-nyktert, en mötesplats att avnjuta annorlunda och intressanta lågalkodrycker i en barmiljö.

Gästbloggare:
Jessica Larsson
Ålder: 44 år
Gör: Driver lågalkholbaren Tröls i Malmö.
Brinner för: Jag vill skapa en förändring i glamouriseringen av alkohol för att skapa en trygg, mysig mötesplats för likasinnade som inte vill dricka så mycket alkohol. 
Följ mig på @trolsspeakeasy och @shinewithoutwine på Instagram

Mer om alkoless:

Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Alkoless finns på Instagram också här: http://www.instagram.com/alkoless.se
Prenumerera gärna på Alkoless nyhetsbrev som ges ut på söndagar med tips om kurser, alkoholfritt, porträtt, nyheter med mera.

4 kommentarer till “Gästbloggare: ”Jag vill ge alkoholnormen en match””

  1. Underbart med den här utvecklingen!

    Och så skönt att slippa stå till svars för att en inte vill dricka, eller inte dricka mycket.

    Heja heja, också en utveckling i den hälsosamma hållbarhetens namn!

  2. Underbar läsning och som Malmöbo (som inte hänger på barer alls i princip) blir jag nyfiken på Tröls i nuvarande tappning.

    OCH så kommer jag att tänka på en av kvällarna på NoMind-festivalen i Ängsbacka 2018, det var liveband i lilla caféet och jag knödde mig in bland alla dansande. Barfota och helnykter (inte bara jag, utan alla då stället är helt drogfritt, bortsett från att man kan få röka utanför bastun) dansade jag till hjärtats lust OCH det var så fantastiskt att inte behöva vara på min vakt mot fulla människor, inte vara rädd för att bli trampad på fötterna osv. Alla var ju medvetna liksom. Helt fantastisk upplevelse!

  3. Trist att tåks ut för en sådan händelse. Men det gina som kommer ur det är fantastiskt! Jag tror det är framtidens melodi. Vi vill ta hand om oss och förvalta den kropp vi har, med direkt påverkan på klotet vi lever på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.