Hoppa till innehåll

Hur gör man för att sluta dricka alkohol?

Hur gör man för att sluta dricka alkohol

Alkoholen dämpade mina jobbiga känslor av tillkortakommanden redan i tonåren. Jag var ett vuxet barn som tvingats att ta hand om mig själv när de vuxna inte klarade av det. Inget direkt missbruk fanns i familjen, däremot psykisk ohälsa blandat med religiösa dogmer. En helt normal dysfunktionell familj alltså.

Jag var kaxig som få, utmanade ödet och satte guldkant på tillvaron med alkohol och andra droger. När det pirrade till lite extra i magroten då var jag igång.

Jag intalade mig själv att jag kunde konsumera alkohol, droger, känslor, förhållanden, resor och saker, utan varken bankkontots eller min egen själs tillåtelse. Vardagen kändes tråkig och otillräcklig.

Körde på allt fortare

I stället konsumerade jag fina viner, kläder, skor, väskor och relationer. Jag åt gott på välrenommerade restauranger och skålade glatt med lika ”framgångsrika” vänner inom kultur, media och näringsliv. Jag utmanade mig själv och bara körde på allt fortare. Jag ensam konsumerade säkert flera jordklot per år till frukost fast jag åt både ekologiskt och yogade.

För snart fem år sedan fick jag nog. Jag kände mig känslomässigt tom. Jag vaknade återigen med dunkande huvudvärk och illamående efter att ännu en gång druckit lite för mycket till fredagsmyset. Jag vacklade ut till toaletten och kräktes upp allt dyrbart bubbel.

Där och då bestämde jag mig för att först ta en månads stopp i samband med folkhälsoinitiativet Sober october. Det hade jag provat tidigare men den gången lärde jag mig inte något, utan längtade bara efter att få ta ett glas rött igen så fort den vita månaden var över.

Jag nådde min egen botten

Den här gången var det annorlunda. Jag visste VARFÖR jag ville ta ett alkoholstopp, att jag gjorde det för min egen skull, inte för någon annan.

Jag var inte alkoholist, jag nådde ingen botten. Jag nådde min egen botten. Jag var slut av stress och längtade efter ny energi och nya vanor. Jag hade fått nog och var helt enkelt alkoless.

Många undrar hur mycket jag drack, jag kan säga att mitt intag tangerade riskbruk, som är nio glas vin i veckan alltså 1 ½ flaska vin per vecka.  De flesta dricker det på en helg och mer därtill utan att förstå att de befinner sig i ett riskbruk.  

Det är ingen lätt resa att sluta dricka

Nu lever jag ett hållbart liv. Jag dricker inte för jag vill inte vara bakis och jag vill äga min tid. Det är ingen lätt resa men den är möjlig att göra. Även för dig. Det är givetvis ditt beslut hur du vill leva ditt liv. Men om du vill leva ett hållbart liv i framtiden så behöver du börja öva nu. Kolla in bilden i början så ser du vilken förvandling jag har gått igenom. Jag ser tio år yngre ut än min ålder och är defintivt piggare än någonsin. Det är så häftigt ! 

Gratis prova-på-coaching

Boka in ett gratis prova-på-coachingsamtal i min kalender i dag här så hjälper jag dig att sluta dricka alkohol.
Du vet väl om att coaching är avdragsgillt för dig som företag och det går att få delfakturera både som privatperson och företag.  Det är du värd. Betydligt bättre investering i dig själv än en bag-in-box eller bubbel på fredagen.

Fler inlägg att inspireras av

2 kommentarer till “Hur gör man för att sluta dricka alkohol?”

 1. Hej Ingela! Så fint att läsa detta. Och så fint att se ett aktuellt foto på dej!! Du ser ju mycket fräschare och yngre ut 2021 än 2014!! (Det är ju några år sen Maj och jag åkte skidor med dej på ”eran” sjö och även några år sen senaste Urkult tillsammans…)Bra jobbat!!!
  Du kanske vet att jag är homeopat och kostrådgivare på MåbraKällan i Umeå? Så jag jobbar ju med att ge folk kostråd, även ingår ju samtal kring alkoholen där också.
  Själv dricker jag sällan, dels pga att min man valt bort alkoholen sen 90-talet. Dels för att jag umgås mycket med människor i Vän i Umeå. Där är ju alla aktiviteter alko-fria. Dessutom har jag många vänner från muslimska länder och då faller det sig helt naturligt att utesluta alkohol. Föreningar som Vän i Umeå är verkligen ett jättebra sätt att ha roligt med andra utan några som helst ”alkoholbehov”. Fler sådana alkofria föreningar borde finnas!
  Det händer att jag tar ett glas vin ibland och njuter av det. Och enstaka gånger per år blir det mer än ett glas, vilket jag också njuter av, men ser till att jag inte dricker mer än att jag mår bra dagen efter:-)
  Värdefullt det du gör!
  Kram, Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.