Hoppa till innehåll

Lek mer för känslan av flow

  • av

Jag bor ju i den delen av landet som fått ta emot massor av snö den senaste tiden. Helt plötsligt har vi riktig vinter och suget efter att njuta av den växer inom mig. Inte bara skotta bort den.

Jag har letat fram mina gamla slalomskidor och pjäxor samt kollat upp vilka backar som finns att tillgå i området. Även om jag är uppvuxen på skidor så är det några år sedan jag kastade mig ned för pisterna.

Snart är jag igång med mitt helgnöje igen. Det känns vederkvickande och kommer ge en massa sköna utehäng med vänner i dessa tider. Det värmer lite extra inom mig när jag tänker på det.

När du tar alkoholstopp kan det kännas lite tomt den första tiden om det är ditt vanligaste helgnöje. Då är det läge att börja utforska nya äventyr.

Homo Ludo – den lekande människan

Det är vi det handlar om. Vi behöver leken för att må bra som människor. Det är det du gör när du inte går på krogen eller sitter med en mobil i handen och scrollar igenom flödena på Facebook och Instagram eller sträcktittar på serier på streamingtjänster. Leken är något som är långt mycker mer livsbejakande för alla,  inte bara för barn.

Psykiatrikern Stuart Brown har studerat leken för vårt välmående och hälsa. Brown menar att all lek har en övergripande egenskap som innefattar delaktighet och som tar oss bortom tid och rum som ger oss en känsla av flow. Kolla in hans föredrag på TedTalk.

Vilka av dessa fem lekar vill du testa?

1.Kroppslig lek – här hittar vi rörelse och vår önskan om att utmana gravitationen. Det kan till exempel vara: vandring, yoga, klättring, dans, löpning, skateboard, skidor, cykla, kallbada, simma, långfärdsskridskor eller åka berg-och dalbana.

2. Fysisk lek – vi utmanar varandra, fotboll, tennis, brottning, brännboll där vi utvecklas fysiskt och kognitivt samt lär oss emotionell reglering.

3. Rituell lek – här får vi lära oss att planera och skapa strategier för att ta oss mot ett visst mål. Till exempel brädspel, data-och tv-spel, schack och andra regelbaserade spel.

4.  Fantasi lek – Fantasin underhåller och leder till nya upptäckter. Det innefattar historieberättande, måleri, hantverk, tecknande, rollspel, skådespeleri, musicerande och komediuppträdande.

5. Lek med föremål – Bygga och designa allt från kojor, lego till reella byggprojekt.

Läs fler inlägg från Alkoless.se här:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.