Hoppa till innehåll

Markus Fernlund: ”Jag drack för att dämpa mina känslor”

  • av

Markus Fernlund, 45 år, slutade dricka efter en retreat till Brasilien för åtta år sedan och saknar det inte alls längre. Tvärtom. Han gillar att vara pigg och kunna dansa längst av alla på festen. 

Hur är ditt förhållande till alkohol?
­- Jag festade otroligt mycket när jag var yngre. Jag kunde hålla på i flera dagar och gick gärna på krogen. Jag drack för att slippa alla intryck av människorna på krogen och fester.  Det var för att dämpa känslorna i kroppen som jag inte visste att jag hade. Alkohol är en kraftig drog. Den dämpar alla sinnen och tar udden av det man inte vill känna.  Detsamma gäller för rökning, godis, mat, sex, shopping, sociala medier med mera. För att förändra något måste du först bli medveten.
Jag drack för att dämpa känslan av otillräcklighet. Många gör det för att bli kaxigare och roligare. Men man dämpar den sida som inte är bra nog för en själv.

Vad var det som gjorde att du tog ett alkostopp?
– Jag åkte på en retreat i Brasilien och där fick jag rådet att hålla upp i minst ett halvår. Att inte bedöva mig själv. Jag bara lydde…hahaha.

Hur var det i början?
– Den första företagskickoffen var jobbig. Särskilt förfesten.  Det var jobbigt eftersom det var en vana med att ha  festligheter före själva middagen.  Det gick bra att sitta vid bordet senare men att dansa gick jättetrögt. Jag som gillar att dansa. När jag väl kom över den spärren, som nykter, då släppte jag lös ännu mer än innan och orkade hålla igång längre än alla andra. Jag var jättepigg och hade full koll på allt. Baksidan var att se hur puckade människor blir när de är fulla. ”Oj, så vill jag inte vara!”, tänkte jag. Det var desto mer avskräckande.

Vad hände efter sex månader?
– Jag bara fortsatte med mitt uppehåll. Numera händer det några gånger per år att jag tar något glas på en fest eller bröllop.  Jag drack ett halvt glas vin i helgen, det var inte alls lika gott som när man bara smakar. När min sambo tar vinpaket till mat då brukar vi dela på ett tillsammans för att det smakar bra till maten.
En bonus är att jag är mycket piggare dagen efter.

Varför tror du många dricker för mycket?
– Problemet är att vi värderar oss själva för lågt och därför tröstar vi oss med allt möjligt. Vi reagerar på våra känslor. Vårt system vill hålla tillbaka känslorna och då tröstar vi oss med till exempel Facebook. Alla våra vanor är omedvetna. Även att dricka. För att kunna bryta en vana måste du först bli medveten om att du har den.

Hur brukar du bryta en vana?
– Genom enkla medvetenhetsövningar eller mindfullness som är ett mer trendigt ord. Lyssna på alla djur i naturen, känn efter i din kropp, är det spänt eller pirrar det någonstans? Känn med alla sinnen. Hur många olika ljud kan du höra? Du blir medveten om olika saker, mer medveten om vad du känner. Kan vara konstigt om man länge bara varit i sitt huvud. Det kräver övning, övning och övning.

 

Markus Fernlund är författare till boken Dina Sanningar som beskriver hur du kan förändra ditt liv med medvetenhet och nyfikenhet. En bok som ger stöd för dig att upptäcka nya saker om dig själv och befria dig från mönster och beteenden som håller dig fast i något du inte längre vill ha. Han föreläser även i ämnet. Markus har tidigare varit marknadschef på Memira. Han bor både i Umeå med sin särbo Maria och och i Söderhamn.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.