Hoppa till innehåll

Måttfullt drickande är det möjligt?

  • av

Sista helgen i januari och kanske har du tagit alkoholstopp hela månaden och tänker att du snart ska dricka igen. Nu är det läge att tänka över hur du vill dricka framöver. Du har ju fått testa på hur det känns att inte dricka och nu kan det vara läge att lära sig om hur du kan fortsätta dricka mer måttfullt.

måttfullt
Alla kan dricka måttfullt. Det handlar om att ha en strategi.

Här kommer fem tips som får dig att dricka mer måttfullt

1. Gör det svårt. Ett av de bästa tipsen för att dricka mindre är faktiskt att göra det svårt för sig. Det är att ha så lite alkohol som möjligt hemma eller helst inte alls. Ställ undan flaskorna så att du inte ser dem. Bär över dem till grannen. Ställ undan i garaget. Det vi ser ofta framför ögonen blir vi sugen på. Så fyll barskåpet eller kylskåpet istället med goda alkoholfria drycker som vin, öl, cider, ginger beer, muster, juicer med mera så blir valet enkelt.

2. Regler. Sätt upp regler för dig själv som till exempel att aldrig dricka mer än ett par glas vin när du äter ute på restaurang eller på middag med vänner.

3. Avslappning. Dricker du för att slappna av och för att markera att nu är det helg? Fundera över om du kan byta ut vinet eller drinken mot något annat som kan få dig att varva ned, till exempel en god kopp te, ett bad, en trevlig bok, meditera, ett träningspass eller kanske en promenad med en vän eller din partner?

4. Aktivitetszoner. Att dela in sin bostad utifrån olika aktivitetszoner är också ett välbeprövat sätt för att hjälpa din hjärna att få in nya vanor. Till exempel så kan du bestämma att du bara dricker vin till middagen vid matsalsbordet och max ett par glas, aldrig framför tv:n eller vid datorn.

5. Välj bort. Fundera också vilka glas du lätt kan välja bort, till exempel vinglaset medans du tillreder fredagsmiddagen? När du känner dig ledsen och nere?  Kan du ringa en vän istället för att hälla upp ett glas?

Riskbruk ligger på mer än nio standardglas per vecka om du är kvinna eller 14 standardglas per vecka om du är man. Alternativt mer än fyra standarglas vid ett och samma tillfälle för kvinnor eller mer än fem standardglas för män. (Källa IQ)

Det är en hög nivå, all forskning i dag visar på att även små mängder alkohol påverkar hälsan negativt. Du vet bäst själv när du har nått din botten.

Ta det lugnt och skippa slentriandrickandet! Ta kontrollen över ditt drickande.

Senaste inläggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.