Hoppa till innehåll

När är bästa tiden för alkoholstopp?

  • av

När jag tog alkoholstopp för drygt två år sedan var det under kampanjen #soberoctober. Det är en folkhälsokampanj som vill peppa människor att göra mer alkoholfria val under en månad. Den startade i Skellefteå för sex år sedan och under oktober är det legitimt att säga att man inte dricker alkohol. Det har påverkat restaurangbranschen som säljer mindre alkohol under den här månaden.

En månads alkoholstopp

Oktober är ju en ganska riskfri månad att ta alkoholstopp, få fester, inga semestrar och inga högtider. Trots att det är bara handlar om en månad så kan det kännas som en utmaning för många i alla fall. Särskilt för de som har hela sin sociala identitet marinerad i ett glas Chardonnay eller Bordeaux.

Det har jag också haft. Jag var något av en expert på franska viner efter att ha bott i Paris och på franska landsbygden i några år.

Men när oktober var över och många förväntade sig att åter få se mig med ett glas rött i handen så upplevde jag att var less. Less på alkohol och allt som den stod för. Det var en guldkant som inte kändes lika glamorös för mig längre.

Utmaning att ta längre alkoholstopp

Jag ville ha ut mer av livet än ännu en helg med bakisångest och trötthet. Det enda jag kunde tänka på efter alkoholstoppet var hur jag ville fortsätta vara alkoholfri efter oktober.

När jag berättade på jobbet att jag hade som mål att vara helt alkoholfri i 100 dagar var det många som höjde på ögonbrynen. ”Du valde då den sämsta tiden, det är ju jul snart.”

Eller så är det helt perfekt, svarade jag.

•När dricker svensken som mest? Jo, under semestern och under alla högtider.

•När infaller högtiderna? Jämt.

•När är det bäst tid att ta alkoholstopp? Nu!

Alkoholstopp är att få syn på sina vanor

Det finns inga bättre eller sämre tider för att ta ett alkoholstopp. Det är som med motion, det är den som blir av som räknas. Det är först när du tar ett steg tillbaka du får syn på hur alkoholen påverkar din hälsa, livsstil och mående. Och säg inte du aldrig mer ska dricka, utvärdera hellre och känn efter vad stoppet gör med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.