Hoppa till innehåll

Skam, sårbarhet och allt däremellan

Foto: Elena Ferrer

”Alla människor känner skam. De enda som inte har det är de som inte har någon kapacitet för mänsklig empati eller samhörighet. Ingen vill tala om skam och ju mindre du vill prata om skam, desto mer har du det. ” säger sociologen Brené Brown och författare till boken Mod att vara sårbar.

För mig blev det en  fullspäckad påskhelg av läsande. Jag har plöjt en hel hög med spännande böcker som berör det allra jobbigaste och mänskligaste känslor av alla – SKAM och SÅRBARHET.

Jag skriver det i versaler för att du verkligen inte ska kunna värja dig. Jag har till och med svårt att värja mig själv mot alla känslor som kommer upp när jag tar orden i min mun.

 Jag tänker inte gå in i allt det såriga just nu, utan presentera det i små portioner så att du inte får en överdos. Men faktum är för att leva ett fullödigt liv behöver vi titta närmare på vad som skammar oss och lära oss att möta känslorna med självmedkänsla.

Här beskriver forskaren Brené Brown vad sårbarhet handlar om i TEDx- föredrag från 2012 som blev en viralsuccé.

 

6 kommentarer till “Skam, sårbarhet och allt däremellan”

  1. Skam ja. Alla känner skam. Jag kan rada några exempel där jag själv känner känslan. Eller sårbarhet. Ska bli spännande att läsa om vad du läst och vad det är du ska presentera kring det.

    1. Ja, jag värjer mig lite att närma mig det men jag kan inte heller hålla mig borta från ämnet. Det liksom måste få skrapas på lite i taget.

  2. Jag älskar detta TED talk! Brown är så mitt i sitt ämne när hon visar upp sig själv som det hon berättar om.

    Igår skrev jag själv om skam. I det gensvar jag fått ser jag tydligt hur rädda människor är för att komma i närheten av sin personliga skamupplevelse. Så rädda att de på olika sätt förnekar dess existens ens hos andra. Tack för påminnelsen. Det enda jag önskar är att hennes föreläsning var lite längre. 🙂

    1. Ja, det är sååå bra och viktigt. Jag har just läst hennes bok Mod att vara sårbar. Den ger så fina efterdyningar i mig, jag är något viktigt på spåren inom mig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.