Hoppa till innehåll

Städa bort mobilens energitjuvar

Foto: Gabriel Santiago

Mobilen. Min allra käraste elektroniska tingest. Den följer mig överallt som en trofast hund, i sängen, i soffan, gud förbjude, även in på toan. Jag läser, klickar,kommenterar, sms:ar, filmar, skriver blogg och fotar. Ringer gör jag mycket sällan.

Ibland känns det nästan som mobilen förföljer mig. För varje litet durrande i fickan rycker jag till och måste kolla. Det kan ju vara viktigt intalar jag mig.  Faktiskt…det K A N vara viktigt. Måste kolla. På en nanosekund är min koncentration borta när jag glider med fingrarna över den glatta ytan.

Jag blir avbruten hundratals gånger per dygn av facebooknotiser, instagramgillande, livesändningar, nyhetspushande från Omni om franska presidentvalet, sms-erbjudanden från klädbutiker som jag i ett svagt ögonblick tackat ja till att bli medlem hos.

 Hur tänkte jag egentligen?

Jag vill inte såra butiksbiträdet som måste fråga alla kunder om medlemsskap. Jag har svårt att värja mig mot erbjudanden som : ”Inget kort. Det räcker med ditt personnummer nästa gång du handlar. Du samlar poäng på allt.”

Vaddå? Jag vill inte ha poäng på allt. Jag vill inte ha ett liv fullt av pushnotiser och sms som ska få mig att agera som en herrelös hund på jakt efter något ätbart. Jag vill göra medvetna val. Bort med mobilens energitjuvar.

Här kommer en guide till hur du boostar din mobil och får inre frid:

 1. Rensa bort SMS-erbjudanden . Kolla över vilka SMS-erbjudanden du får. Avregistrera nu! Det står hur du kan avregistrera i sms:et. Om inte, sök upp företaget och kräv att de ska avregistrera dig.
 2. Rensa appar du inte använder.  Rese-appar till exempel tar mycket plats, när du inte använder dem ligger de och hämtar data. Stäng av platstjänster, notifikationer med mera till de tillfällen då du faktiskt använder apparna. Eller ta bort dem helt.
 3. Radera webbhistorik. Varje gång du surfar så sparar Safari din historik och cookies. Många rensar aldrig den datan vilket äter upp en hel del utrymme i din iPhone. Gå till Inställningar>Safari>Rensa historik och webbplatsdata så raderar du all historik i Safari. ( Kolla Android här)
 4. Radera gamla sms. iPhone är förinställd på att spara sms för evigt. Ingen orkar gå tillbaka och radera sms-konversationer. Det fixar du lätt genom att gå till Inställningar>Meddelanden>Behåll meddelanden>Välj 30 dagar. Alla konversationer som är äldre än 30 dagar raderas.
 5. Ta bort innehåll i dina favoritappar. Det är inte Facebook Messenger, Tinder eller WhatsApp i sig som äter upp lagringsutrymme. Det som tar utrymme är konversationerna som finns i apparna. Gå igenom apparna och radera gamla konversationer. Det sparar en massa utrymme.
 6. Gå igenom dina bilder och filmer. Radera bilder och filmer i iPhone. Det finns en funktion som gör det enkelt att markera 20-30 bilder åt gången bara genom att svepa med fingret. Gå in på Bilder>Välj>Och börja helt enkelt att svepa.

Tidigare inlägg i detoxserien:

Skriver ett tröstande brev till mig själv

Utvecklingssamtal med mig själv

14 kommentarer till “Städa bort mobilens energitjuvar”

 1. Det här är superviktigt. Jag har slagit av vibration på min så att jag inte reagerar när jag slagit av ljudet. Ibland stänger jag av mobilen helt och låter helt enkelt människor vänta på mina svar.

  Radera bilder behöver jag verkligen göra.

 2. Har slagit av all typ av notifiering, det enda jag har på är ringsignalen. Jag tittar normalt på mobilen ett par ggr i timmen, är det viktigare än så får personen ringa 🙂 Att vara en halvtimme ”sen” på att svara i ett mail eller ett sms tror inte jag är hela världen. Att bli nådd betyder väl inte att vara i läge att svara på sekunden? I så fall så är telefonen till för just det, i dess gammeldagsa funktion…

  1. Bra där. Problemet när man administrerar en massa konton är att jag också behöver notera när det kommer meddelanden.

 3. Bra tips på utrymmesbesparande! Notiser stör mig inte så mycket, har ofta telefonen på ljudlöst med skärmen ner för att jag ska slippa bli störd. När jag känner för det så kollar jag 🙂

 4. Tack för tipset om Safari-historiken! Raderad.

  Jag är liksom Peter en sån som tagit bort alla notiser av alla slag – det enda som syns som en ”oläst antal xxx” är SMS, men jag har alltid fånen på ljudlöst och inga vibrationer heller för den delen. Har mobilen så nära mig ändå att det löser sig. Och jag tar hellre kommandot – jag bestämmer när jag vill bli kontaktad liksom, istället för att hela tiden avbrytas.

 5. Åh! Jag har gjort detta i omgångar, tagit bort en massa appar och avreggat en massa annat rat. Nu skall jag gå igenom allt igen.
  Tack för påminnelsen.

 6. Jag slår också ett slag för DND/Stör ej. Tar bort samtliga notiser och samtal, och går att konfigurera så att viktiga samtal (Vip, kontakter osv) kommer igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.