Hoppa till innehåll

Terese – sommelier med fokus på alkoholfritt

  • av

Det är mycket alkohol i restaurangbranschen, många dricker flera dagar i veckan och det är inget konstigt med det, men jag blev less på allt drickande, säger Terese Backström som läser till sommelier på Grythyttans restaurang-och hotellhögskola.

sommelier
Terese Backström pluggar till sommelier och vill satsa på
att erbjuda restauranggäster mer exklusiva alkoholfria drycker.

När Terese träffade sin sambo, var de båda på en dålig plats i livet och sökte en förändring.

– Vi triggade varandra till att dricka. Till slut sa jag ifrån; antigen gör vi slut eller så vänder vi på steken. Och så blev det. Vi var båda väldigt less på festande. Nu dricker vi måttligt båda två.

Ville dricka mindre

– Vi flyttade till Grythyttan för att lugna ned oss med drickandet. Vi har diskuterat mycket alkoholens effekter sinsemellan. Jag kan fortfarande tänka mig att dricka något glas ibland men inte av samma anledningar som förr. Då var det mer en önskan om att slippa vara nykter och inte för att vin är gott

Terese kommer från Stockholm men bodde i Umeå innan hon flyttade för studier till Grythyttan i höstas.  Här bor hon tillsammans med sin sambo Jonathan och deras två katter och renoverar ett torp från 1600-talet på fritiden. I september väntar de smått. Numera vill hon mer förstärka smakupplevelsen av god mat och vin än känslan av onykterhet.
– Jag går gärna ut och äter mat och tar något glas vin men huvudsyftet är inte själva drickandet. Jag har haft mycket trevligare utekvällar sedan jag började dricka mindre.

Stort utbud av alkoholfritt

De senaste åren har utbudet av alkoholfritt gått från att vara mineralvatten, saft och läsk till riktigt exklusiva måltidsdrycker som alkoholfritt bubbel och hantverks-öl och soda. Restauranggästerna har också blivit mer kräsna och ställer högre krav på gott alkoholfritt.
Terese införde redan under sin tid på restauranger i Umeå mer alkoholfritt på menyn vilket inte var så uppskattat till en början.
– Krögarna tyckte det var för dyrt med alkoholfritt bubbel men jag stod på mig och nu säljer de mycket av det.  Och om du beställer ett alkoholfritt dryckespaket ska det vara lika bra som de med alkohol är min åsikt.

Vad tycker du om alkoholfritt vin?

– Rött alkoholfritt vin är inte särskilt bra, då är vitt och mousserande bättre. Jag är själv en bubbelmänniska. Jag gillar Richard Julins alkoholfria bubbel från Oddbird. Det är lite orättvist att jämföra alkoholfritt och vanligt vin. Det blir lätt druvjuice när alkoholen tas bort ur vin. Jag tror att det går att göra alkoholfritt vin som är gott, men att intresset är svalt från vinproducenterna men om konsumenterna trycker på så kommer det att komma bättre sorter.

Vilken attityd finns det till alkoholfritt på utbildningen på Grythyttan?

– Det är lite blandat, en del frågar om tips på alkoholfritt. Det finns en nyfikenhet att smaka alkoholfri sprit till exempel. Lärarna är mer positiva än studenterna men inställningen är att vin och öl är det viktigaste: ”Va?! Vad dricker du då som inte är Loka?” skrattar Terese.

Vad tycker du om alkoholnormen i Sverige?

– Jag hatar den. Det är underförstått att alla ska dricka alkohol. Om du inte är gravid, är det nästan otänkbart att säga att man inte vill dricka alkohol. Jag vet en del som tar bilen enbart för att slippa dricka, i stället för säga att det inte vill dricka. Det är ju inte klokt.

Hur skulle du vilja förbättra i utbudet av alkoholfritt på restauranger?

– Jag vill göra stegen mellan alkoholfritt och alkohol mindre. Till exempel om du äter en sex rätters-meny och väljer ett dryckespaket till så byt ut ett par av glasen till alkoholfritt. Sex vinglas, även om de är små, är väldigt mycket alkohol på en kväll. (Riskbruk är nio glas vin per vecka för en kvinna. Reds.anmärkning.)
Sedan skulle jag inte presentera alkoholfritt i slutet av menyn utan lyfta upp och ge det mer plats, en riktigt bra hantverksgjord äppelmust skulle jag lätt vara villig att betala upp till 100 kronor för
Dessutom skulle jag komponera maträtter och presentera dem på menyn tillsammans med alkoholfria alternativ precis som det görs med vin i dag.

Saknar du något i utbudet av alkoholfritt i dag?

Jag saknar massor av drycker. Jag vill ha bättre rödviner, fler olika smaker av alkoholfri öl, det mesta smakar ungefär likadant. Fler sorters olika muster också. Nu har jag hittat unBooze, som säljer alkoholfritt på nätet. De är en guldgruva för alkoholfritt.

Har du någon dröm om att skapa något eget i framtiden?

– Drömmen är att ha en egen fin svensk restaurang med husmanskost kanske i Berlin eller på en varmare plats i Europa.

Om Terese Backström
Bor: Grythyttan, kommer från Stockholm
Ålder: 24 år
Intressen: Renovera vårt torp från 1600-talet. 
Gör: Student på Grythyttans Restaurang-och hotellhögskola.
Treårig utbildning till sommelier och måltidskreatör.
Familj: Sambo Jonathan, två katter och en bebis på väg i september 2021.
Instagram: @torpartess

Länkar i texten:
Alkoholfritt från unBoozed.se
Grythyttans restaurang-och hotellhögskola
Oddbird.se

Senaste inläggen:Gå gärna med i Alkoless vänner om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Jag finns på Instagram http://www.instagram.com/alkoless.se och givetvis får du gärna prenumerera på Alkoless nyhetsbrev som kommer ut på söndagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.