Hoppa till innehåll

Tio tips på hur du kan #gnällfasta

gnällfasta

I söndags körde Camilla Näslund och jag vårt första gemensamma ZEROHEROES SÖNDAGSLIVE om #GNÄLLFASTA i facebookgruppen Club Alkoless. Det är helt kostnadsfritt att gå med och en möjlighet att prata med andra som är alkoless. Här nedan hittar du vår premiärsändning, full av självrannsakan samt goda tips till dig som vill testa #gnällfasta.

Camilla sammanfattar sina tio tankar på #gnällfasta här:

1. Jag tog en ordentlig titt på mig själv och mitt eget beteende genom att skriva ner mitt eget klagande på andra och annat.Jag gjorde två kolumner över vad som jag själv kunde förändra och vad som var utom min kontroll. Medvetenheten om att det mesta var utom min kontroll. Medvetenheten  fick mig att fundera över om det var en omvärldsstyrd ful ovana eller ett livsmönster ur min uppfostran.

2. Jag såg mig omkring och började aktivt lyssna på andras gnäll och vad det handlade om och frågade mig själv vad jag kunde lära mig av andras beteenden och om jag ville bidra med detsamma som de i min omgivning. Vid det här laget hade jag upptäckt att alla nog var lika goda kålsupare allihopa vad gällde gnäll.

3. Sätta stopp och se vart onöjdheten kommer ifrån egentligen. Om någon intill mig knäpper med en penna intensivt så kan jag vara rätt säker på att personen i fråga inte gör det för att göra mig vansinnig. Det är ju inte så att personen ifråga är ute efter mig på något sätt. Här finns nog bara en viss omedvetenhet när personen är i sin egen lilla värld och verklighet och förmodligen har jag nog knäppt en del med en penna själv i mina dar….. Att förstå någonstans att det faktiskt handlar om mig och inte om hen.

4. Med 90 sekunders pausen kan jag ta till när känslorna kommer över mig. Allt måste inte komma ut direkt. Vetskapen om att alla känslor går över är också en anledning till att jag kan välja att hålla tyst. Ha litet omsorg och medkänsla med mig själv här när jag gärna vill vräka ur mig mina känslor och reagera med gnäll snarare än att agera med att stå still i det som är.

5. Jag kan välja att avstå ego och släppa självcentrering som alltid riskerar att göra mig extra gnällig. Genom att göra något gott för en annan människa så får jag ett nytt osjälviskt och  ”ognälligt” perspektiv.

6. Klargörandet inför mig själv om min egen ståndpunkt om  hur mitt gnällande låter kan hjälpa mig att avstå gnället. När jag vet hur gnällig jag är och vad det gör med mig och vad jag sprider till omgivningen kan åtgärd åstadkommas.

7. Jag kan be omgivningen om hjälp att kärleksfullt spegla mig vad gäller mitt agerande tillsammans med dem.  Jag kan lita på att det ligger mycket i och kanske t om är helt sant det de säger även om det är mindre behagligt att höra om mig själv det de säger.

8. Att lyssna på min omgivning och se om de gnäller och isåfall om vad och  om jag tenderar att haka på andras gnäll både medvetet och omedvetet. Frågan jag kan ställa mig är vilka vibrationer jag tänker att det ger luften vi andas och om jag vill bidra till liknande gnäll.

9. Ändra inställning och attityd till mitt liv, min dyrbara tid och det jag vill ge ut. Att gnälla är ett val så klart. Det går att välja bort gnäll. Målet får vara att det inte skall få vara en stor del i mitt liv eftersom den energin drar mig ifrån mitt inre välbefinnande.

10. Ställa frågan till mig själv; – Vad väcks i mig som gör att jag vill gnälla just nu? När jag fått svaret ställer jag samma fråga igen och igen och igen. Till slut kommer jag till vad det egentligen faktiskt handlar om som triggar mig att välja att gnälla.

Läs hela blogginlägget här.

Nästa sändning blir söndag 4/3 kl.10.00 om KÄRLEK OCH EGO i Facebookgruppen CLUB ALKOLESS.Hoppas vi ses!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.