Hoppa till innehåll

Toxisk positivitet – vad är det?

  • av
Toxisk positivitet
Hur mycket fler peppande lappar behöver du för att orka?

Att gå runt och låtsas att du är glad ständigt och jämt kan leda till att du inte vågar berätta vad du vad verkligen känner, att alltid verka positiv kan leda till djup ångest. Vi förväntas vara glada och positiva genom livets alla situationer vi stöter på, oavsett hur vi faktiskt mår eller hur vår upplevelse är av en händelse.

”Du ska se att det finns en mening med allt. ”

”Tänk positivt, det löser sig säkert.”

” Äh, vi tar oss ett glas så kommer det kännas bättre. Kom igen!”

Toxisk positivitet = alltid positiv

Vi använder oss alla av dessa peppande uttryck, men det inte alltid de landar så väl hos mottagaren. Det kallas för toxisk positivitet, och innebär att vi försöker vara positiva i alla lägen, även i negativa situationer eller när vi normalt känner negativa känslor.

Jag kan som coach inbilla mig att jag alltid måste vara peppig och glad för att jag tror att det förväntas av mig. Men samtidigt så är jag ju människa och bär på en massa känslor och är sårbar och känslig precis som alla andra.

medkänsla och tröst

 Jag vill vara transparent och har därför berättat en del om att jag lider av vårdepression, att jag har haft utmattningsdepression ett par gånger och att livet inte alltid är så himla kul. Att då bli bemött med orden: ”Det är ju att det snart är sommar” eller ”Du är ju som en katt, landar alltid på alla fyra” kan ge en fadd eftersmak när jag egentlig söker mänsklig medkänsla och tröst.

Det är som att lägga en våt filt över mina känslor, att jag inte har rätt att uttrycka mina egna känslor. Ja, ja, jag hör vad du säger. Det finns människor som har en positiv livsinställning generellt utan att det är en fasad, men även de har sämre och bättre dagar.

Här kommer några tips på hur du kan undvika att bidra till toxisk positivitet i vardagen:

Toxisk positivitet

Hur känns det för dig när du blir bemött av toxisk postitivet? Lämna gärna en kommentar.

Läsa mer om Toxisk positivietet: Toxic positivity – Whitney Goldman

Läs tidigare inlägg:

Ingela Hjulfors Berg

NYFIKEN PÅ COACHING?
BOKA IN ETT KOSTNADSFRITT LÄRA-KÄNNA-SAMTAL MED MIG.
DET ÄR DU VÄRD.

Ingela Hjulfors Berg

Ingela Hjulfors Berg
Gray Area Drinking Coach & Alkoless Coach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.