Hoppa till innehåll

Vilka vänner är bra för din hälsa?

  • av
vänner

Livslång vänskap är bra för hälsan. Photo by eberhard grossgasteiger on Unsplash

Jag har tänkt mycket på vänskap den senaste tiden. Det sociala livet är ju inte som förr nu när jag lever som alkoless. Jag går ut allt mer sällan och att bli medbjuden på ett glas vin på stan tillhör ju ovanligheterna generellt. Att bara ta en fika är tyvärr inte lika attraktivt för många. 

I sommar har jag därför varit bättre än vanligt på att bjuda in mina grannar på en fika med småprat. Värmen har gjort att vi inte helt enkelt inte har orkat mer än att röra oss inom vår egen bekvämlighetszon. Kanske till och med skulle jag kunna säga att mitt hem är min blå zon, det är där jag mår som allra bäst. Där har jag min trädgård, mitt växthus, min badsjö, min familj och mina katter. 

Blue zones i världen  

Det finns några platser i världen där en stor del av befolkningen blir över 100 år och äldre. De platserna kallas för blå zoner. De mest beforskade platserna är Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grekland och Okinawa i Japan. Det finns även blå zoner i Småland i Sverige där befolkningen blir väldigt gamla men som inte är beforskade ännu.  

Moaji – vänskap för livet

Forskningen har ringat in några saker som är särskilt viktiga för att befolkningen blir gamla: hälsosam mat och måttligt med alkohol, fysisk aktivitet i vardagen, socialt nätverk samt en känsla av mål och mening i tillvaron. Jag fastnade särskilt för begreppet moaji som finns på Okinawa. Det är små grupper av 3-4 vänner som föräldrarna ser till att sätta sina barn i och som följer dem genom hela livet och stöttar dem både i med-och motgång.  I Sverige kanske våra klasskamrater från barndomen skulle kunna kallas vår moaji. De som blir våra bästa vänner och som följer oss genom hela livet.

Vilka är dina tre bästa vänner?

Ta fram papper och penna och lista dina tre bästa vänner som du kan ringa när helst livet skaver. Det är viktigt att ni har kontakt utanför Facebook. Det är när vi möts fysiskt eller pratar med varandra per telefon som vi berikar varandra. Gör en plan på hur du kan upprätthålla kontakten med dina vänner varje vecka eller månad där ni träffas eller pratas vid i telefon. Fundera över vad ni kan göra tillsammans som inte handlar om att ta ett glas vin.
Gå på bio? Middag? Teater? Träna tillsammans? Gå en promenad?  Ge det du själv vill ha till andra som kommer det till dig. Var den vän du vill ha själv, helt enkelt.

Hälsotesta dina vänner 

Blue zone har en webb där kan du hälsotesta dina vänner för att bedöma vilken positiv inverkan de har på ditt sociala nätverk. Quizen ställer frågor om dina vänner och deras hälsotillstånd, och hur mycket de dricker, äter och tränar, liksom deras framtidsutsikter. Målet med quizen är inte att dumpa dina mindre friska vänner, utan för att identifiera de människor i ditt liv som ger höga poäng och istället spendera mer tid med dem som är bra för din hälsa.

Kolla in testet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.