Hoppa till innehåll

Vilken dryckestyp är du?


dryckestyp

Har du någonsin funderat varför du dricker alkohol? Att veta vad som motiverar dig till att dricka är viktigt för att bättre förstå vad som kan få dig att dricka mer måttligt.

De fyra typerna

Enligt en amerikansk forskningsmodell, som kallas den motiverande modellen för alkoholanvändning, dricker vi för att vi förväntar oss en förändring av hur vi känner eller vi gör. Modellen är utvecklad för att hjälpa till att behandla alkoholberoende, den ger en förståelse för vad som motiverar oss människor till att dricka.

Modellen menar att vi dricker för att öka positiva känslor eller för att minska negativa. Vi motiveras också av interna belöningar, såsom av ett önskat personligt känslomässigt tillstånd, eller av externa belöningar som socialt erkännande.

Det finns fyra kategorier av dryckestyper: spänning ( vill ha roligt), hantering (för att glömma bekymmer), socialt (för att fira) och grupptryck (för att passa in). Det kan finnas flera motiv till att dricka och människor är inte nödvändigtvis endast en dryckestyp.

Andra faktorer – som genetik, personlighet eller miljö – formar bara våra motiv till att dricka, enligt denna modell. Det vill säga de är porten genom vilken alla dessa andra influenser kanaliseras.

1. Socialt drickande

Hittills har nästan all forskning om motiv till drickande gjorts på tonåringar och unga vuxna. Världen över är sociala motiv den vanligaste orsaken till att ungdomar dricker alkohol. Socialt drickande handlar om förströelse och tidsfördriv med vänner. Att dricka för sociala motiv är förknippat med måttlig alkoholanvändning.

2. Dricker för att passa in

När människor bara dricker på sociala tillfällen eftersom de vill passa in – inte för att det är ett val de normalt skulle göra – dricker de mindre än de som dricker av andra skäl. Det här är de som kan sippa på ett glas champagne eller hålla ett glas vin i handen en hel kväll för att slippa känna sig annorlunda från drinkarna runt omkring dem.

3. Dricker för att öka spänningen

Förutom att dricka för att umgås, finns det människor med en viss riskabel kombination av personlighet och dryckesmotiv. Människor som dricker för att det är spännande och för att peppa upp sig är vanligtvis män. De är utåtriktade, impulsiva och aggressiva. De dricker aktivt för att bli full och har en riskfylld personlighet.

4. Dricker för att stå ut

Slutligen har vi de som dricker främst för att hantera stress eller dålig självkänsla. De dricker för att klara av andra problem i sitt liv, särskilt de som är relaterade till ångest och depression. Här återfinns många kvinnor, de dricker för att hantera problem och risken är stor att det leder till långsiktiga konsekvenser som ett allvarligt beroende. Det kan bero på att problemen som ledde till att dricka i första hand inte har behandlats.

GÅ MED I MIN CLUB ALKOLESS

6 kommentarer till “Vilken dryckestyp är du?”

  1. Skulle möjligen vara nummer 2. Dricker oerhört lite, men har inte heller nga problem med att säga Nej tack och hålla mig till vatten. Så en nummer 2 men ganska restriktivt. Snarast att jag är nummer 5, som inte finns, som är: den som tackar nej och står för det. 😀

    1. Exakt. Nummer fem är jag ju jag också. Men jag har tangerat alla typerna men knappt den som bara höll i en drink hela kvällen. Just nu kanske jag skulle köra den men med alkoholfritt.

    1. Många vet nog inte varför de dricker, så det här minitestet kan vara en öppning. Sockerberoende är sjukt svårt att hantera också. Bra jobbat. Jag håller också på att dra ned på sockret. Tar det stegvis.

  2. Alltså jag hittar inget alternativ för mig. Jag dricker för att det är gott. Oavsett vad jag dricker, om det så är ett glas rödvin eller ett glas vatten. Jag väljer det som passar mig för stunden och vad som är gott till maten. Dricker inte utan att äta samtidigt.

    1. Ja, fast det tyckte du knappast när du började dricka. Du har lärt dig att tycka det är gott. Jag tycker inte det är gott längre. Jag känner bara alkoholsmaken, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.