Hoppa till innehåll

Existensiell hälsa: Harmoni och lugn i ett kaos – del 2

  • av

Photo by Igor Ovsyannykov on Unsplash

Förra sommaren och hösten förändrades ett av mina uppdrag, som ordförande i en styrelse. Med kort uppsägningstid slutade verksamhetschefen och det lyckades inte med en internt sökande till den tjänsten. Semesterplaneringen var gjord och berörda medarbetare gick på sina beviljade semestrar. Styrelsen beslöt genast att rekryteringsprocessen, med annons skulle sättas igång. Vi beslöt också att styrelseledamöterna skulle dela upp olika arbetsuppgifter mellan sig. Ledarskapet föll på mig, en annan fick ansvaret för ekonomi- och personaladministration och så vidare.

Detta akuta läge pågick från sommaren fram till oktober med konsekvenser – både positiva och negativa, som sträckte sig ytterligare fem månader.

Jag satt fast i en ohållbar situaton, med ansvar för både verksamhet, styrning och ledning.

Att hantera kaos med lugn

Jag bestämde mig för att klara denna krissituation genom att söka harmoni och lugn. Familjen hade planerat sin semester i Stockholm skärgård med segling och samvaro med släkt och vänner. Det genomförde vi också. Dagligen höll jag kontakt med verksamhetspersonal och vi löste små och stora dagliga problem tillsammans. Dag för dag.

Jag gav inte avkall med den miljö, som jag vet ger mig harmoni och lugn. Samtidigt, som jag ansvarade för både styrningen och ledningen för verksamheten.

Så gott som varje dag under juli månad seglade vi ut till olika öar åt enkel lunch i båten eller på en skärgårdsrestaurang. Vi lyssnade på sommarpratarna, löste korsord och läste – harmoni och frid balanserade alla skiftande problemlösningar. Personalen tog ett stort ansvar och växte i sina olika yrkesroller.

Det är en av mina starkaste erfarenheter av harmoni och frid i ett kaos!

Gunnel Lagerkvist är gästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.