Hoppa till innehåll

Gunnel Lagerkvist gästbloggar om Existensiell hälsa

  • av


Alkoless har förmånen att få ha konsulten Gunnel Lagerkvist som gästbloggare. Hon ska under några veckor blogga om höstens bloggtema Existensiell hälsa som hon även håller kurser i. 

Berätta, vem är Gunnel?

–Min personlighet är en kombination av socialkompetens och av att jag vill förändra och utveckla människor, grupper och organisationer. 
– Jag är umeåbo sedan 75 år tillbaka. Barndomshemmet låg nära Umeå flygplats och nära Lillån. Alla mina skolor och utbildningar har jag gått i Umeå. Sjuksköterskeutbildningen blev ett internat, som låg i direkt anslutning till sjukhuset. Mina första yrkesår blev på Plastikoperation och mottagning. Det var de roligaste jobbet av alla, med starkt teamarbete och gott kamratskap. 

– Den andra utbildning blev genom Statens Institut för högra utbildning av sjukskötetskor, också den i Umeå. Den gav mig möjlighet att arbeta som klinikföreståndare, för kirurgblocket. Under den tiden växte familjen och vi fick en dotter och en son. Dottern bor med sin familj i Göteborg och sonen med familj i Umeå.

– Den tredje utbildningen blev genom S:t Lukas Förbundet och en psykoteraiutbildning, med drömmar och symboldrama, som specialinriktning. Alla dessa tre utbildningar har lett in mig som konsult, där jag har haft fokus på individ, grupp och organisations utveckling. De senaste åren, som VD för ett konsultföretag i Umeå.

Varför är du intresserad av Existensiell hälsa?

– För att må riktigt bra behöver vi förstå vilken vad Existensiell hälsa och hur vi kan uppnå den. Hälsa för mig är tre – kropp, själ och ande. Den andliga dimensionen har inte haft ett språk och en forskningsgrund förrän Cecilia Melders forskning och hennes avhandling: ” Vilsenhetens epidemiologi. ”   Hennes forskning har blivit tillgänglig genom ett nära samspel med Studieförbundet Vuxenskolan och Lena Bergqvist.

– De åtta dimensionerna har beskrivits och kan bearbetas via ens tankar,  känslor och handling, som passar både för den enskilde och för samtalsgrupper.

När behöver vi Existensiell hälsa som bäst?

– Vi behöver den som bäst när vi är i obalans, inte riktigt kan se vilka sammanhang som är skadliga för oss och vi har tappat energi och kraft att förändra vår situation.

Vilka av de åtta dimensionerna ligger Dig närmast Ditt hjärta?

– Just nu är det existentiell styrka och kraft.

Vad handlar ”Guldkant” om?

– För ett hälsosamt åldrande kan äldre människor behöva bli medveten om hur alkohol påverkar hälsa, sjukdomar och medicinering på olika sätt.

Det jag ska föreläsa om och starta studiecirklar kring. Några frågor att samtala om är:

  • Är det bra med ett glas?
  • Är det skadligare att dricka när man är äldre”
  • Hur ser riskbruk ut?
  • Hur påverkar alkohol sjukdomar och läkemedel?
  • Vad menas med beroende och medberoende?
    Läs mer om Guldkant här.

Här hittar du första delen i Gunnels blogg om Existensiell hälsa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.