Hoppa till innehåll

Höstens tema i bloggen: Existensiell hälsa

Existensiell hälsa

Foto: Tom Ezzatkhah

Jag lyssnar mycket på podcasts och fick tips om Existenspodden via mitt blogginlägg om Fem poddar som bygger ditt inre. Det är journalisten Agneta Lagercrantz som gör den för Svenska domkyrkoförsamlingen i Stockholm. Hon intervjuar människor om olika existentiella frågeställningar.

Nyligen lyssnade jag på forskaren Cecilia Melder som studerar existentiell hälsa. Det handlar om de åtta själsliga tillstånd eller grundstenar som enligt WHO är viktiga för människor i hela världen. Om människor får ha hopp, känna förundran, leva i harmoni eller finna styrka i sin tro ökar också den fysiska och psykiska hälsan, enligt forskningen.

Missa inga nyheter! Prenumera på alkoless söndagsnyhetsbrev här.

Inspirerad av min kompis Gunnel så tänkte jag köra ett bloggtema på de åtta grundstenarna under hösten, eftersom jag tycker det passar så väl in i Alkoless värdegrund om se fördelarna med att inte dricka alkohol före pekpinnarna.

Åtta grundstenar för existensiell hälsa

1. ANDLIG KONTAKT: kontakt med något större som hjälper en att uppleva trygghet och tillförsikt.

2. MENING OCH SYFTE MED LIVET: att det finns ett speciellt syfte med att just jag lever.

3. UPPLEVELSE AV FÖRUNDRAN ÖVER TILLVARON: att du kan känna inspiration och tacksamhet inför din omgivning, till exempel naturen, konst och musik.

4. HELHET: att tankar, känslor, handlingar, kropp, psyke och det andliga är en enhet.

5. ANDLIG STYRKA: att hitta sätt att komma igenom det som är svårt och känna glädje i livet.

6. HARMONI OCH INRE FRID: att vara tillfreds med sig själv och känna ett lugn.

7. HOPPFULLHET OCH OPTIMISM: att ha en framtidstro även när livet är svårt.

8. EN PERSONLIG TRO (behöver inte vara av religiös art) som ger en styrka i vardagen och hjälper en att njuta av livet.

(Källa: WHO)

Vilka grundstenar har du tillgång till i ditt liv?

Disktuera gärna i den nystartade slutna gruppen på Alkoless facebooksida. Den ingår INTE i något kurspaket, utan finns till för dig som vill hitta andra som är alkolessa. Innan jag släpper in dig i gruppen så får du besvara på frågan Varför vill du vara med i gruppen för Alkoless? sedan så släpper jag in dig. Presentera dig gärna för de andra, vem du är och vilka förväntningar du har på gruppen.

Här hittar du länken till den slutna Facebook-gruppen: https://www.facebook.com/groups/1956151904632908/?source_id=462005784135511

PS. I gruppen berättar jag lite om det nya spännande alkoholfria konceptet jag flaggade för i förra nyhetsbrevet. Uns! Uns! Uns! DS. 

 

1 kommentar till “Höstens tema i bloggen: Existensiell hälsa”

  1. Spännande att se det där ”summerat” så tydligt. Och ja, jag kan, med handen på hjärtat, svara an till alla åtta. Inte minst nummer sex om harmoni och inre frid. Det är en som jag långt ifrån haft tillgång till medvetet under stora delar av mitt liv, men definitivt de senaste, oaktat både höga berg och djupa känslodalar.

    Jag ser mitt skifte så här:
    Innan upplevde jag djupa dalar som ”snöstormen i en så där glasbubbla där man skakar på bubblan så snöar det”-figur. Att det var först när snön la sig som jag kunde känna harmonin och den inre friden. Men numera så spelar det liksom ingen roll om det ”snöar eller ej”, för jag har tillgång till känslan av harmoni och inre frid oavsett. Och det är jag oerhört tacksam för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.