Hoppa till innehåll

Existensiell hälsa: Upplevelse av sammanhang – del 3

Existensiell hälsa

Min uppväxt var på landet med farmor och farfar och deras 11 barn. Ett av barnen var min pappa. Runt mitt barndomshem fanns alltid någon släkting, som hälsade på hos  ” farfars. ”

Upplevelsen av detta sammanhang gav mig mycken glädje, gemenskap och stöd. Det fanns alltid någon att vara med, äta och fika tillsammans. Det var fastrar, farbröder och en massa kusiner – hela tiden.

Min uppväxt har naturligtvis präglat mig, min egen familj och nu mina barns familjer och mina barnbarn.

Familjen är ett av mina sammanhang. Alla av den äldre generation är nu döda och med åren har det blivit många begravningar. I min generations familjer med två syskon, deras barn och barn finns många bröllop, dop, med också flera skilsmässor. 

Andra viktiga sammanhang för mig har varit i mina olika arbeten och uppdrag. När jag ser tillbaka på mitt yrkesliv, har jag bytt arbetsplats vart sjunde år. Jag började som sjuksköterska och mitt sista blev VD för ett konsultföretag.

Alla dessa arbetsplatser har varit viktiga sammanhang för mig med arbetsgemenskap och många stödjande chefer, som trott på mig och velat att jag skulle utvecklas och gå vidare. Det blev många nya upplevelser av sammanhang.

Upplevelse av sammanhang

Det positiva med sammanhangen i familjen och på de olika arbetsplatserna har varit, glädje, stöd och varm gemenskap. Men genom död och separationer bröts ju dessa sammanhang och sorg och saknad har tärt på mig. Med tiden växte ett behov av de viktiga sammanhangen och genom dop, bröllop, studentfester och födelsedagskalas träffas vi fortfarande alla som hör samman trots separationerna.

Familjesammanhangen blir starkare än separationerna.

Det positiva med sammanhangen i yrkeslivet har följt med genom att jag velat och många gånger själv skapat arbetsmiljöer för chefer och medarbetare med hög delaktighet och kreativa och utvecklande sammanhang.

Med åren har jag blivit bättre på att lämna de sammanhang, som är mer tärande än värmande och stödjande.

Vissa sammanhang måste jag släppa för att må bra! Det känns fortfarande sorgligt att lämna ett sammanhang och krävande att byta ett sammanhang.

Gunnel Lagerkvist är gästbloggare på Alkoless.se och skriver om Existensiell hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska, St. Lukas-terapeut och konsult.

Läs fler inlägg om existensiell hälsa här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.