Hoppa till innehåll

”Gå dit de bästa berättelserna finns”

  • av

Jag gick på min semester dagen innan midsommar. Bra plan då vi hade planerat att fira midsommarafton i Växjö hos min svägerska. Jag bor ju i Umeå med min man som är smålänning från början.

Numera har han bott lika länge i norr som i söder. Vi har alltid gillat att ta bilen på semestern. Det är då det mest oväntade kan hända.

Vi vet att vi ska ta oss från en plats till en annan och att det kan vara smart och trevligt att övernatta på vägen. Att köra non-stop 100 mil med korta raster gör vi alltmer sällan.

Det är då det magiska kan hända. Nya platser upptäcks

I år bodde vi på det speciella Bomans hotell i Trosa. Vi bokade ett av de mer unika minisviterna med ett eget badkar i rummet. Det var Amandas rum. Dottern i familjens rum där ett stort porträtt av henne prydde ena väggen. Lite udda men ganska snyggt. Rummet gick annars i en kolonialstil med vävtapeter, sänghimmel och fönsterluckor som sänggavel.

Dessutom fanns det ett badkar som stod helt öppet i rummet. Mysigt att både kunna bada tillsammans men också med möjlighet till sällskap vid sidan om.

Köket hann dessvärre stänga innan vi var framme på kvällen, det blev istället en enkel pasta på en av stans pubar Trosa bistro & bar. Visste du att ordet bistro kommer från ryskans fort? Det var vad tsarens ryska soldater sa när de kom in på en bar i Paris. De var nämligen förbjudna att dricka alkohol. Men de smet in i alla fall och sa: ”Bistro! bistro! Ge mig något att dricka fort.”

Det är därför små barer med mat kallas för bistro i Frankrike.

I Växjö gjorde vi inte många knop. Åt mest och spelade spelet Med andra ord. Klurigt spel på tid. Det gäller att på 30 sekunder förklara så många ord  som möjligt med andra ord. Det var skoj eftersom min man och jag vann. Hehe…interna skämt och vardagliga samtal kan ta en långt.

I söndags var det dags att styra kosan mot Göteborg för konsert med Coldplay på kvällen. Vi åkte i två bilar så vi tog en sväng förbi Värnamo som är den stad som min man växte upp närmast. Han kommer annars från en liten by som heter Lanna.

Här var vi tvungna att fota oss vid konstverket Rutan på Flanaden som är upprinnelsen till Ruben Östlunds senaste film The Square. Den vann guldpalmen i Cannes i år och har världspremiär i augusti.

Rutan är en fredad zon där tillit råder.

Därefter svängde vi förbi Vandalorum, som är ett superfint modernt museum med bra restaurang vid E4 i Värnamo. I sommar visas en spännande utställning om ljus där olika nordiska designers och arkitekter som bland annat norska Snøhetta har tolkat nordiskt ljus.

Den finske designern Eero Aarnio livsgärning med designade futuristiska plastmöbler som Åskbollen är sommarutställningen. Han har även designat Puppy – en plasthund- för Magis. Det var kul att möta den igen, då vi hade en grön Puppy sån när vi drev kommunikationsbyrån Kameleont.

Utanför Vandalorum fanns en stor uppblåsbar orange Puppy som vi fotade oss med i olika skojiga vinklar.

Till slut var vi framme i Göteborg och preppade oss för Coldplay på planen på Ullevi. Uselt väder så det var på med regnkläder och vandrarskorna som tål väta.

Vi räknade ut att Coldplays fans är säkert hängivna men hur mycket? När behöver vi vara på plats för schysst plats långt fram? Det gick ju bra.


Vi var på plats två timmar innan och fick utmärkta platser. Coldplay levererade verkligen. Den här veckan har vi sett två superkonserter på en och samma vecka. Coldplay och Håkan Hellström. Fantastiskt! Kolla in min överlevnadsguide till bättre arenakonserter här.

På hemvägen gjorde vi en planerad övernattning på Visingsö i Vättern.  I över 20 år har vi kört förbi på E4:an och stannat till på Brahehus och sett Visingsö på håll och velat åka dit. Sagt och gjort. I år bokade vi in oss en natt på Blue Water bed & breakfast på öns västra sida som drivs av familjen Wall. Fint och rent.

Iris Wall är en äkta historieberättare som gärna delar med sig om allt hon vet om Visingsö.

Det är lätt att ta sig med bilfärja från Gränna till Visingsö. Från denna lilla ö som är 14 km lång styrdes Sverige fram till 1380-talet. Vackert beläget mitt i Vättern med vatten om båda sidorna. Det är enormt bördigt och öppet med lång sikt.

Här finns även kronans ståtliga långa ekar som odlats sefam 1830-talet till fartyg för flottan.  På tio år planterades 300 000 ekar. När de var klara för leverans på 1970-talet erbjöds marinchefen ekarna till fartygsbygge av den dåvarande förvaltaren Domänverket, av förståeliga skäl avböjde han erbjudandet.

Det blev en fullspäckad mini bilsemester. Det finns så mycket kul att se och upptäcka när du lämnar dina invanda hjulspår.

Eller som ett råd jag fick nyligen:

”Om du har två val, gå dit du får de bästa berättelserna.”

Fast glöm inte poängen.  Vi fick höra att bussen på Visingsö kallas för nykteristen för att den alltid är tom.

Den är aldrig full är nog den mer korrekta formuleringen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.