Hoppa till innehåll

Kändisvin – en lönsam affär för alla utom dig

  • av
kändisvin
Smakar det så kostar det. Undrar hur mycket GW dricker av sin egen rosé?

Vad har Leif GW Persson, Tina Nordström och Pernilla Wahlgren gemensamt förutom att de är kändisar?

Jo, de har alla lånat ut sitt namn till ett eget vin. Det är ju förnämligt att ha ett eget vin, kanske du tänker. Du gillar ju både att dricka vin och GW så du slår till och köper hem en flaska. Det kan ju inte bli fel, han har ju ändå gott rykte och han skulle väl aldrig sätta sitt namn på något som inte är bra, eller? Jo, tyvärr.

Läs mer: Vin – det är ju så gott!

Billigt kändisvin säljer

Allt handlar givetvis om paketering och design. Sverige är nämligen ett av världens största importörer av billigt bulkvin. Drygt 52 procent av svenskarna drickande består av bulkvin i bag-in-box eller på flaska läser jag i boken Chatêau Vadå av Mats-Eric Nilsson. Det importeras med båt i stora containrar från länder som Spanien, Portugal och Frankrike. En bag-in-box som kostar dig 300 pix i inköp kostar högst några kronor litern i producentledet.
Att kändisarna skulle få göra urval av vin är en sanning med modifikation. 

Så här går urvalet till:

Vinimporterörna kontaktar kändisarnas manager. I bästa fall får de smaka på tre-fyra olika viner innan de sätter sitt åtråvärda varumärke på ett av dem. Det är verkligen inga högklassiga viner utan priset ligger runt hundralappen ut till konsument. Utan kändisens namn skulle det ligga på högst 60 kr per flaska. 

Läs mer: Bli medveten och spara pengar

Satsa dina pengar på aktier istället

Marknaden för kändisviner har i och för sig gått ned, de flesta har nog insett att kändisarna inte står bakom vinerna själva utan att de bara lånar ut sitt namn. Bra affär för dem men sämre för dig. 

Du får en sämre vara så istället för att ge pengarna till en mindre nogräknad vinindustri kan du lägga pengarna på något fint åt dig själv eller på värdepapper, men undvik alkoholindustrin välj hellre något som bygger hälsa, hållbarhet och din ekonomi långsiktigt. 

—–
Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Jag finns på Instagram också här. http://www.instagram.com/alkoless.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.