Hoppa till innehåll

Lyxparadoxen – så undviker du den

  • av
Lyxparadoxen

Det vi upplever som speciellt och lyxigt vill vi ha mer av som champagne till exempel. Författarna till boken Ur ur ekorrhjulet, så blir du ekonomiskt fri beskriver lyxparadoxen på det här sättet:

Om du dricker champagne ett par gånger per år bara vid speciella tillfällen då känns det lyxigt. Men eftersom du gillar det vill du ha det oftare och inom kort dricker du champagne varje vecka. 

LÄS MER: ”Svenskar dricker för att bli fulla”

Två potentiella problem med känslan av lyx:

  1. Du höjer ribban. Det duger inte längre med vilket bubbligt vin som helst, utan det ska vara en speciell årgång, en magnumflaska eller dylikt. Det blir inte bara många fler flaskor som går åt, utan det krävs också mycket dyrare flaskor för att bibehålla känslan av lyx.
  2. Champagnen förvandlas till mjölk, när det ständigt står flaskor på lut i kylskåpet och allt det speciella är borta.

Det ironiska är det som vi uppfattar som lyxigt är direkt ohälsosamt i för stora doser. Att dricka en god flaska vin eller champagne blir till slentrian och leder i värsta fall till alkoholism.

LÄS MER: Champagne – svenskarnas älsklingsdryck

Njut av allt istället

Ett tips för att motverka lyxparadoxen är att njuta av allt. Det är lätt att nörda ned sig i olika saker och tänka att ”bara det bästa är gott nog”. Det gör att du går miste om livets små glädjeämnen eftersom fokus ligger på att ständigt jaga nästa nivå av ”det bästa”. Att kunna njuta i goda vänners lag, så väl under en fin middag på en lyxig restaurang som med en korv på en grillplats i skogen. Att kunna uppskatta folkmyllret i en storstad såväl som lugnet på landet. 

Att njuta både av det vintern, sommaren och årstiderna däremellan ger. Allt är en inställningsfråga som du själv kan påverka. 

Hur kan du jobba emot lyxparadoxen?


Mer om Alkoless:


Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Alkoless finns på Instagram också här: http://www.instagram.com/alkoless.se
Prenumerera gärna på Alkoless nyhetsbrev som ges ut på söndagar med tips om kurser, alkoholfritt, porträtt, nyheter med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.