Hoppa till innehåll

”Svenskar dricker för att bli fulla”

  • av
Patrik Sjöberg i TV4:s morgonsoffa 12 januari 2020.

Häromveckan satt förre höjdarhopparstjärnan Patrik Sjöberg i TV4:s morgonsoffa och pratade om sin alkoholkonsumtion. Det var när han skulle vara med i Let´s Dance han gjorde en hälsoundersökning och insåg att han hade ett onormalt förhållande till alkohol. Han drack fem flaskor vin per dag.  Riskbruksnivån ligger på nio glas vin per vecka för kvinnor och 14 glas öl för män. (för män dricker ju inte vin, eller?) 

Risknivå nio glas per vecka

Nio glas vin motsvarar ungefär 1 1/2 flaska vin per vecka. Det är vad många dricker på en helg och sedan fyller på med några sociala glas mitt i veckan. 

Så länge man inte har nått en botten eller inte dricker mer än någon annan så är man väl inte alkoholist, eller? Ungefär så resonerade Patrik Sjöberg och det gör nog många med honom.

LÄS MER: Dricker jag för mycket?

Finns ingen säker alkoholnivå

Det finns dessvärre ingen säker nivå för alkohol, även små mängder är inte bra för oss. Det visar den senaste forskningen. Men om du inte dricker för hälsan utan för ditt välbefinnande då är det ok, menar läkarkåren. Frågan är dock vad som är välbefinnande? Ett glas eller fem flaskor vin?

”Vi dricker för att bli fulla”

Jag tycker att Patrik Sjöberg sätter fingret på problemet.
”Svenskar kan inte dricka som människor på kontinenten. Jag är ledsen för att säga det men vi dricker för att bli fulla.”
Har han rätt? Kan inte svenskar dricka som människor på kontinenten? Dricker vi alltid för att bli fulla? Vad är ett måttfullt drickande enligt dig?

Kolla in programmet med Patrik Sjöberg här. 


Missa inga nyheter från Alkoless

Gå gärna med i Club Alkoless om du vill träffa fler som är alkoless som jag. Alkoless finns på Instagram också här: http://www.instagram.com/alkoless.se
Prenumerera gärna på Alkoless nyhetsbrev som ges ut på söndagar med tips om kurser, alkoholfritt, porträtt, nyheter med mera.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.