Hoppa till innehåll

Rutten haj och brännvin, ja tack! Alkoholfritt, nej tack!

Ahhh…rutten haj. Isländska Margrét njuter inte bara av odören. Hon äter ledigt åtta bitar och sköljer ned allt med brännvin. Hon påstår sig kunna äta det även till vardags.

Under min resa till Island nyligen så ville några isländska vänninor på kursen ta ett glas bubbel innan sista middagen tillsammans. Jag var inte sen att ha haka på, mysigt att sitta en stund och snacka. Jag gick till baren för att kolla om det fanns något gott att dricka som passade mig.

–  Har du något alkoholfritt?, frågar jag den polske servitören i baren på vårt boende.

Ja, vi har coca-cola, annan typ av läsk och juice.

Nej, jag menar mera typ alkoholfri öl, vin eller bubbel?

– Nej, det har vi inte. Du vet alkoholfri öl har inte den rätta smaken som riktig öl. Det smakar inte bra, säger han och ger mig sedan en lång lektion om den pågående öltrenden som sköljer över världen just nu. Alkoholfri öl, det vill minnsan ingen ha, påpekar han bestämt.

Jo, men JAG vill ha alkoholfri öl.  Det spelar ingen roll om vanlig öl är godare. Jag vill ha alkoholfri öl,  gärna typ Carlsberg ekologiskt non-alcoholic. Det är min favorit. Carlsberg finns ju över hela världen. (De brukar för tusan leverera med helikopter till öde öar och Island är ju civiliserat, tänker jag för mig själv) Kan ni inte fixa fram det?, säger jag och ler i mjugg. Det är givetvis en alldeles för avancerad beställning för honom.

– Njae…jag vet inte. Det finns något öl som har 2,0 procent  i  alkoholhalt som  vi kanske skulle kunna köpa in. Vi får fundera på det, svarar han svävande medans blicken glider över flaskorna i baren.

– Ok, tack, då vet jag läget, säger jag och återvänder till mitt sällskap i ogjort uppdrag. Läsk är ingen favorit.

Prenumera på Alkoless och få pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless 

Dåligt utbud av alkoholfritt men bra i Sverige

Söker du efter alkoholfri öl eller vin på Island på restauranger och barer så kommer du bli besviken. Det är söt cider, läsk eller vatten som gäller om du vill ha något festligare, berättar mina isländska vänninor och gör en grimas. De tror mig knappt  när jag berättar  att det finns flera sorters alkoholfri bubbel som är avalkoholiserade att köpa i Sverige och dessutom på mataffären. Att de även serveras i bar,  har de aldrig varit med om överhuvudtaget på Island.

Det säljs heller ingen alkoholfri öl på deras systembolag Vínbúð men det lär finnas alkoholfritt vin.  I Sverige har samtidigt försäljningen på Systembolaget av alkoholfritt ökat med 39 procent sedan 2015 och efterfrågan efter vin med lägre alkoholhalt ökar också. Utbudet av alkoholfritt är digert och det kommer hela tiden in nya sorter, nu inför sommaren konstaterar jag.

Vill behålla sitt systembolag

Alkohol var förbjudet på Island mellan 1915 och 1922, och öl var förbjudet ända till 1989. Detta för att de var rädda för att de isländska ungdomarna skulle få smak på öl. Islänningarna dricker minst i Europa, cirka 7,2 liter per invånare över 15 år (Sverige 9,4 liter). Islänningen arbetar hårt på veckorna och festar hårt på helgerna.

Alkoholhaltiga drycker starkare än folköl säljs hos Vínbúð, Islands motsvarighet till Systembolaget, som har 50 butiker spridda över landet. Spritskatten är betydligt högre än i Sverige, och varor skattas efter procenten alkohol. Det finns ett förslag från det isländska parlamentet att lägga ned monopolet och tillåta försäljning av öl och vin i vanliga mataffärer och sprit mot legitimation över disk, men än så länge har förslaget inte gått igenom. Islänningarna vill behållla sina Vínbúð.

Den mest kända inhemska spriten är Brennivín (brännvin), även känt som Black death eller Svarti dauði (Svarta döden). Den dricker de gärna till rutten haj. Det fick vi smaka på vår sista kväll tillsammans på kursen.

Svarta döden tog råttorna

Rutten haj är en isländsk delikatess, liknande vår surströmmning. Luktar unket och smakar lite aceton-aktigt. Kanadensiska Kathrine ber servitrisen  ta bort fatet med rutten haj vid hennes plats för hon står inte ut med doften. Det luktar långtifrån lika illa som surströmming, säger jag tröstande som initierad norrlänning. Men i det här läget är det bara svenskar som kan förstå den kommentaren, inser jag.

Ursäkta, kan ni ta ut fatet med rutten haj, tack? säger kanadensiska Kathrine artigt till servitrisen och ger sig själv en liten dos av självmedkänsla.

Förr så grävde islänningarna ned haj på sandstranden och lät havsvattnet fixa fermenteringen. Efter några månader var hajen klar,  då plockades den upp och torkades. Numera görs den processen under mer ordnade former i fabrik. När den är redo att ätas så serveras den i små bitar och sköljs ned med ett glas brännvin.

Isländska Rakel berättar, som själv aldrig druckit sprit i hela sitt liv, att förr så brände bönderna sitt eget brännvin – Svarta döden- hemma på sina gårdar. Detsamma gjorde hennes morfar. Vid ett tillfälle hade han en stor dunk med hembränd sprit i ladugården. En morgon när han kom in ladugården hittade han över 150 döda råttor kring dunken. De hade gnagt hål i dunken och alla hade dött. Svarta döden hade tagit dem alla. Snacka om råttgift!

Rutten haj sköljs bäst ned med brännvin. Troligen för att bedöva smaken.

Nä, nä, nä! Inget brännvin för dig!

Den polske servitören glider samtidigt in med en stor bricka med brännvin och serverar gästerna. Jag funderar om hajen möjligen slinker ned lättare med brännvin och tänker jag kan ta en liten hutt bara för den skull. Just när jag jag gör mig beredd för att ta ett litet glas, så rycker han bort brickan från mig:

– Nej, du ska ju ha alkoholfritt! säger han och sveper snabbt förbi mig. Han tänkte förmodligen att jag är nykter alkoholist. Låt gå för det. Jag gjorde i alla fall intryck på honom.

Nästa gång jag besöker Island hoppas jag de åtminstone har tagit in Carlsberg alkoholfria öl. Eller så får det bli vatten som vanligt. Och det är ju inte så illa heller, betydligt mer livsnödvändigt, och deras vatten är otroligt gott och fräscht dessutom. Skål!

4 kommentarer till “Rutten haj och brännvin, ja tack! Alkoholfritt, nej tack!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.