Hoppa till innehåll

Självmedkänsla gör människor gladare och hälsosammare

Självmedkänsla

Mwaaah! Deltagarna i Mindful Self-Compassion på Island i maj 2017 kom från när och fjärran. De flesta var givetvis från Island, men även USA, Spanien, Sverige, Finland, England, Skottland, Tyskland, Kanada och Estland fanns representerade. Ett fantastiskt gäng.

Efter min vecka på södra Island så har det tagit mig nästan en vecka att komma igen, det har varit mycket på jobbet och också många intryck att smälta efter resan. Jag har liksom känt mig tvungen att få bida min tid här på bloggen.
Jag deltog som jag berättat tidigare i en kurs i Mindful Self-Compassion. Det handlar kort och gott om att använda sig av mindfulness-och skrivövningar för att bli sin egen bästa vän.

Skam, skuld och självmedkänsla på Island

Arrangörer för kursen var MSC Island och vi var ett 40-tal deltagare från hela världen. Ett underbart gäng som leddes av psykologerna Christopher Germer från USA och Christine Brähler från Tyskland. Vi var nästan oskiljaktiga efter dessa dagar tillsammans då vi delade mycket av våra innersta känslor av skam och skuld med varandra. Tunga ämnen som sedan förvandlades till mycket glädje, flera befriade sig från mångåriga såriga känslor för all framtid.

Det finns en rad metoder att stärka sin självmedkänsla på enligt SMC och därigenom förbättra sin relation till sig själv men även till andra. Vi deltog i en femdagars intensivkurs som normalt ges på åtta veckor. Det var ett fullspäckat program men också otroligt givande. Ingen ville missa en endaste session.

Christopher Germer, Självmedkänsla

PhD Christopher Germer är en av grundarna till Mindful Self-Compassion tillsammans med forskaren Kristin Neff. Han ger kurser och utbildar psykologer, psykoterapeuter och coacher världen över i ämnet.

Intervju med Chris Germer om självmedkänsla och alkohol

Jag bad psykologen Chris Germer, som är en av grundarna till Mindful Self-Compassion, berätta lite om vilken effekt deras metod för att öva självmedkänsla kan ha på drogmissbruk.

– Självmedkänsla är ett kraftfullt motmedel till skam, vilket många missbrukare lider av. Ökad självmedkänsla är en nyckel till att leva ett mer nyktert och fullödigt liv.

Hur kommer det sig att människor med hög självmedkänsla dricker mindre?

– Människor som har bra självmedkänsla är ofta hälsosammare och dricker mindre alkohol än genomsnittet. Det beror på att de bryr sig mer om sig själva både på kort och lång sikt. De tar helt enkelt hand om sig själva.

Vad mer kan god självmedkänsla påverka?

– En annan faktor som du kan påverka är hur du hanterar ditt känsloliv. Det är känt att alkohol skapar en känsla av trygghet, människor som lider av ångest och depression eller dricker för mycket, försöker ofta hitta en väg till inre frid med just alkohol. Självmedkänsla gör däremot att vi kan röra oss ifrån känslor av hot och rädsla till en inre trygghet inom oss utan alkohol. Många som dricker för mycket försöker undvika att känna för att slippa möta traumatiska minnen till exempel från sin barndom eller liknande. Dessa känslor kan minskas genom att du övar på din självmedkänsla och slipper därigenom dricka för att uppnå samma effekt.

Jag har hört att människor gillar att dricka alkohol för det ger en känsla av att leva i nuet. Vad tror du om det?

– Ja, det stämmer. Vi känner väl alla till sex, droger och rock n´roll…hahaha. Det är ju en flykt som gör att vi glömmer både gårdagen och morgondagen. Vi lever mer i nuet. Men samma känsla går även att uppnå med meditation. Skillnaden är att droger bedövar alla våra minnen från förr och även de framtida. För att vara kvar i nuet så måste du därför hela tiden vara bedövad. Genom att träna upp din självmedkänsla kan du istället reglera dina känslor i nuet utan droger och samtidigt bli snällare mot dig själv.

 Hur fungerar metoden?

– Det är så simpelt och samtidigt känns det nästan overkligt för att det är så enkelt. Självmedkänsla finns inom oss alla.  Vi ger alla tillåtelsen att med Mindful Self-Compassion vara snälla mot oss själva precis på samma sätt som vi är snälla mot andra. Vi hjälper människor att öva och utveckla självmedkänsla och ger dem verktygen att aktivera den känslan när de behöver den som mest vid till exempel känslor av skam.

Tack så mycket!

-Skål!

 

 

4 kommentarer till “Självmedkänsla gör människor gladare och hälsosammare”

  1. Tack för detta inlägg – jag har länge varit nyfiken på att läsa mer om Mindful Self-Compassion och nu kan jag göra det hos dig 🙂

  2. Pingback: Farväl Avicii 1989-2018 – Alkoless- mer liv, mindre stress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.