Hoppa till innehåll

Silverbröllop, nyår och massor av alkoholfritt

  • av

Silverbröllop

Silverbröllop. Nyårsafton 31/12 1992 stod min blivande make Kenneth och jag på stadshuset i Umeå och sa ja till ett liv som gifta tillsammans. Jag var höggravid och väntade vår gemensamma dotter. Hon föddes i april 1993. (Vi gjorde en kyrklig välsignelse med riktig bröllopsfest i augusti 1994, men det är en annan historia.)

Jag var helnykter det nyåret för 25 år sedan, liksom detta nyår. Skillnaden var att jag då var höggravid och inte ville äventyra min dotters framtida hälsa. I år för jag inte vill äventyra min egen framtida hälsa och välmående. Då nykter och höggravid. I dag alkoless och hög på livet. Jag firade i och för sig förra nyår också helt alkoless, men nu är det ju en vana. Eller hur?

Vi tog in på hotell U&me och bodde på 13:e våningen med milsvid utsikt över vår hemstad. Det var mysigt att bara rå om oss själva och äta gott.

Silverbröllop på Gotthards

Vi åt en svindyr sju-rätters på Gotthards krog. Maken tog vinpaketet och jag det alkoholfria paketet till rätterna. Vi började med en fördrink som de kallade för Svaga bubblor.  Det var havtorn och nypon som hade fått dra i champagnevinäger över natten. Sedan hade kärnor och annat silats bort, bärsaften serverades med sodavatten och is. Magiskt gott. 

Menyn bestod av följande rätter- jag skriver upp dem här så att jag kommer ihåg dem.

Intro: Mandelpotatis – Tryffel, syrad grädde, rosmarin & gräslök

Förrätt:  Ricotta på getmjölk – Zucchini, enskottsolja, torkade druvor & maskroskapris

Varmrätt: 

  • Friterad Shimejisvamp – Kimchi, jordnötter, aubergine & sesam
  • Gnocchi på mandelpotatisTrattkantareller, syrad grädde, Svedjan (lagrad ost) & granskott.

Mellanrätt: Bovetecrisp, björksirap och riven Svedjan-ost.

Dessert:

  • Blåbär Karamelliserad getmjölk, skog & hjågghurt
  • Päron Jordärtskocka, kola & dinkel

Silverbröllop, vinpaket, alkoholfritt

Som jag skrev innan så tog Kenneth vinpaketet, trots att han egentligen är en öl-drickare, men han ville väl se vad sommeliern hade satt ihop för gott till rätterna. Jag tog det alkoholfria paketet. Gissa vem som tog hem den största vinsten?

Jepp, det var jag.

Makens drycker var säkert väl anpassade till rätterna men av minst sex olika drycker så var det några som stack ut. Det var en röd öl med vaniljsmak, Iscider och portvin. Det övriga dryckerna fick det att gå kalla kårar efter min rygg.

Jag provsmakade lite av hans vin och fick en smärre chock. Det var så sjukt dåligt. Det smakade bensin eller något liknande för mig. Jag har tydligen helt vant mig av med den ”goda smaken”. Jag blev så himla förvånad över det. Jag känner bara den bittra smaken av alkohol.

Mina alkoholfria drycker bestod av en flora av goda muster, kombucha och alkoholfria öl.

Dessa lade jag extra mycket på minnet eftersom de var nya för mig också:

Roots of Malmö, Alkoholfritt

 

 

 

 

Roots Kombucha of Malmö ( Här kan du läsa mer om vad kombucha är.) Gott till mat.

 

Mikeller Ambler, alkoholfritt

 

 

 

 

 

 

 

Mikkeller, Ambler, Red Ale 

En lättdrucken alkoholfri öl – 0,3 %. Något besk med en fin rödbrun färg.

Alain Millat, alkoholfritt

 

 

 

 

 

Allain Millat, Jus de Raisin Rosé Cabernet  

En fransk favorit som funkar som en gott dessertvin.

Skålade för silverbröllop och nyåret med Rudenstams

Nyåret firade vi sedan hos goda vänner i centrala Umeå. Mycket trevligt med goda snittar, torskrygg och Karamellmousse med hjortronmylta som jag fick tips om av TV-kocken Susanne Jonsson häromdagen. Jag tog ett tredjedels-glas Prosecco för att jag ville skåla, känna mig en i gänget och för att se om det skulle smaka bättre än vinet från kvällen innan. Mäh…jag var inte så imponerad av det heller. Smakade mest bara alkohol. En fullständigt trist ingrediens för mina smaklökar numera.
Jag njöt istället av Rudenstams goda mousserande bärdrycker på svarta och vita vinbär. De är verkligen något i världsklass.

alkoholfritt

Rudenstams svarta vinbär mousserande

Alkoholfritt

Rudenstams vita vinbär mousserande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fyrverkerier och nyårsdans

Vid tolvslaget såg vi Umeås fina fyrverkeri fylla den jämngrå natthimlen. Hundratals människor hade sökt sig till Skeppsbron vid Umeälven. Vi avnjöt skådespelet från en balkong i centrum och önskade varandra ett gott nytt år 2018. Sedan blev det dans och skrålsång till Happy New Year av ABBA. Det var helt underbart och vid två-tiden låg vi och sussade sött i våra hotellsängar igen och drömde om vad 2018 ska bjuda på.

Hur firade du nyår? Alkoholfritt

 

Prenumerera på Alkoless nyhetsbrev så du inte missar några nyheter, intervjuer med mera. Dessutom får du pdf:n Sex fördelar med att bli alkoless och tips på alkoholfritt varje vecka. Anmälningslänk hittar du här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.