Hoppa till innehåll

Stänga av jobbiga facebookvänner

Foto: Yung Chang

Älskade och förhatliga Facebook. Så många givande samtal, debatter ( bra och dåliga) och skratt jag har haft med dig de senaste tio åren. Det är helt galet hur länge vi har varit kompisar.

Var tredje svensk har ett Facebook-konto i dag, jämte närmare en miljard andra världsmedborgare. Är då alla omtänksamma, snälla och värdiga att vara mina vänner?

Nja, förmodligen inte, lika lite som jag är det för dem. Ja, jag har rensat ut många kontakter genom åren och en handfull har jag varit tvungen att blockera definitivt för att slippa deras illvilliga kommenterar som egentligen bottnar i deras eget tillkortakommanden.

Visst har de sårat mig, men numera bryr jag mig bara om människor som vågar visa mig sin egen sårbarhet. När de öppnar munnen lyssnar jag extra noga. De har något viktigt att säga mig som jag inte vill missa. Deras åsikter är värda all min uppmärksamhet.

Så här ser min facebookstrategi för vänner:

 • De som jag lyssnar mest på. Jag går till deras vänsida och klickar på vänknappen för att ta emot alla aviseringar från dem, klickar även i att vi är nära vänner. Alla deras uppdateringar når mig direkt i mitt flöde och det är precis där jag vill ha dem.
 • De lite lätt störiga. De som tjatar om samma saker och uppdaterar lite för ofta? Istället för att bryta vänskapen så åker de ut i väntrummet ett tag, jag stänger av uppdateringar från dem utan att de märker det.
 • De riktigt, riktigt störiga. Det här handlar om de som visar mig noll respekt. De som står och skriker mig i örat. De blockerar jag helt så att de varken kan se mig eller jag dem. Alla uppdateringar försvinner i ett trollslag. Lyckligvis är det ett fåtal kontakter som jag har blivit tvungen att hantera på det sättet.

Hur gör du med dina facebookvänner?

Tidigare inlägg i detoxserien:
Städa bort mobilens energitjuvar
Skriver ett tröstande brev till mig själv
Utvecklingssamtal med mig själv

 

9 kommentarer till “Stänga av jobbiga facebookvänner”

 1. Antar att (om vi hade varit ”FB-vänner”) att jag hamnat i gränslandet till de som hamnar i väntrummet. Men du vet väl att FB automatiskt sållar fram de 10 procent (alla vänner) som du interagerar mest med?
  Nå. Intressant tanke. Jag blockerar de som har konstiga åsikter, i övrigt tillåter jag det folk vill, men som sagt svarar och interagerar med de som jag vill ha ”nära”.

  1. Haha…så du uppdaterar hela tiden om ointressanta grejer? Jo, det är sant att FB även sorterar bort de som jag inte interagerar mer vilket är lite trist då mångfalden försvinner lite. Men att vara aktiv själv är också bra.

 2. Jag har bara några ytterst få som jag stängt av aviseringarna på. Sen har jag faktiskt blockerat några. Men det har varit människor som på något sätt indirekt hotat mig eller gjort så jag känt mig hotad eller oerhört obekväm på något sätt.
  De sjukt få FB-vänner jag tagit bort, har jag tagit bort pga anledningar som var relevanta då. Kanske inte nu.

  Resten försöker jag sålla i flödet sas. Ibland kan jag hetta till när jag läser en del idiotiska saker som folk kläcker ur sig, Men jag försöker att inte kommentera. Kommenterar jag så kommer deras uppdateringar oftare i mitt flöde och det vill jag ju inte.

  1. Låter som du gör sunda val. Det går också att stänga av aviseringen i ett diskussionsflöde så man slipper bli uppdaterad hela tiden.

 3. Vad intressant att läsa om hur konsekvent du är. Jag har inte riktigt tänkt i de banorna, kanske för att jag sällan eller aldrig stött på riktigt störiga personer. Jag tror inte att jag har blockerat någon. Däremot har det hänt att jag avvännat ett ex, för att jag inte orkade ha hans kommentarer i mitt flöde (och hade då för länge sedan tagit bort honom som nära vän). Jag tror faktiskt jag ska se till att göra några fler till nära vänner… Tack för påminnelsen!

 4. Oj så intressant. Jag behöver nog ta en funderare på hur jag gör egentligen. Jag bor ju närmast på Facebook eftersom en del av mitt arbete händer där. Jag ser det mesta som postas i realtid men visst har jag ett väntrum jag med. Och jag har allt plockat bort personer som retar upp mig allt för mycket. För mitt eget sinnes skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.