Hoppa till innehåll

Poddar – en väg till självhjälp

  • av
poddar
Johan och Roger driver alkispodden. De startade den för att de vill bryta skammen kring alkoholism. Foto: Tommy Fondelius

Lyssnandet av poddar har dubblerats de senaste tre åren i Sverige och ökar stadigt. Intresset för personlig utveckling, livsstil och hälsa är hett. Ju smalare ämne, desto bättre. Alkispodden är en av många poddar som lockar lyssnare med sitt nischade innehåll.

Att lyssna på andras problem och erfarenheter kan vara ett bra första steg när du söker svar på något som skaver inombords. Poddvärlden erbjuder ett brett smörgåsbord av experter och kändisar till medmänniskor som kan ge en hel del insikter och återkopplingar till situationer i ditt eget liv.

Hög igenkänningsfaktor

Poddarna är som ett tvärsnitt av dagens samhälle. Jobbstress, utmaningssyndrom, psykisk ohälsa och beroenden avhandlas upp till en timme i taget. Allt som behövs är en smartphone och ett par hörlurarna. Vips är du, som en fluga på väggen, med i ett slags privat terapisamtal var helst du befinner dig. Igenkänningsfaktorn är oftast hög. Dessutom är det på lite lagom distans. Du kan tryggt delta utan att själv bidra och ändå få ta del av andras erfarenheter. 

Podd av nyktra alkoholister

Alkispodden till exempel sänds via Spotify och är ett personligt samtal mellan vännerna Johan Reuanen och Roger Eriksson. Den bottnar i deras egna erfarenheter, tankar och åsikter blandat med mycket humor. Podden handlar om vägen från alkoholism till att bli nykter eller till tillfrisknande som det heter inom tolvstegsrörelsen. 

– Vi är båda nyktra alkoholister och träffades på tolvsstegsmöten i Stockholm. Vi upptäckte att vi även hade mycket gemensamt utanför mötena. Våra partners gillade när vi berättade om våra galenskaper från när vi var aktiva. De uppmuntrade oss till att starta en podd och på den vägen är det, säger Johan Reuanen.

Vill bekämpa skam

Deras syfte med Alkispodden är att bekämpa skammen kring alkohol och har hittills haft över 30 000 lyssningar på 35 avsnitt sedan starten i juni förra året.

– Jag tror att vi kan sänka skammen i samhället och rädda liv genom att berätta om hur det var för oss, två helt vanliga snubbar som är alkoholister. Många dör tyvärr av skam för att de är kvar i det aktiva drickandet.

 Fördelen med att podda menar Johan Reuanen är att de kan komma ut relativt enkelt med sitt budskap. Samtalsämnena kommer de oftast på precis innan de sätter sig för att spela in.

–  I början var jag rädd för att jag inte skulle ha något att prata om men det har aldrig hänt. Vi har en hel del gäster också. Vi försöker bjuda på en så bred identifikation som möjligt och samtala med människor som inte är som vi. Därför försöker vi få in mer tjejer och även äldre I samtalen. Alkoholism är ju en demokratisk sjukdom. 

Flest unga lyssnar på poddar

Enligt Internetstiftelsens årliga rapport, Svenskarna och internet, är det framförallt unga mellan 16 och 35 år som lyssnar på poddar dagligen. Men intresset för poddar ökar även bland äldre. Mottot i poddvärlden tycks vara ju smalare ämne desto bättre som sagt. Så det är bara att kasta sig ut. Det finns säkert en podd där ute som passar även dina intressen. Om inte så är det bara att starta en egen.

Andra populära poddar inom livsstil och hälsa:

DJÄVULSPODDEN – Programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell delade med sig av sina erfarenheter hur det är att växa upp och älska någon med missbruksproblem i dokumentärserien Djävulsdansen på SVT. Ann och Sanna ställer sig frågan: Hur vet man om man är medberoende?

4HEALTH  – En podcast om hälsa och hur kroppen fungerar. Här besvarar föreläsare och kostrådgivare Anna Sparre dina frågor om hälsa och hur kroppen fungerar. I några avsnitt bjuds experter på olika områden in. 4health.se

MEDBEROENDEPODDEN – Podden försöker reda ut begreppet medberoende. I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en forskare, psykolog, författare, föreläsare, offentligperson eller någon som delar sina egna erfarenheter.

ÅNGESTPODDEN – Ångestpodden tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat om högt. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

SINNESSJUKT – en podcast om psykisk ohälsa med Christian Dahlström. I podden pratar om depression, ångest, social fobi, panikångest och andra former av psykiska problem. Christian är författare och har bl.a. skrivit boken Panikångest och depression.

Mer om poddar:

Fem poddar som bygger ditt inre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.